Piemājas dārzā – pašiem savas mellenes!

Mellenes ir ārkārtīgi vērtīgas ogas, tās satur A, C, B1, B2, A, PP vitamīnu un minerālvielas, īpaši kāliju, mangānu un cinku. Ja vien ir piemājas dārziņš, tajā labi stādīt krūmmellenes, kas ar gardām ogām audzētājus nodrošinās gan vasarā, gan ar saldētām ogām arī ziemā. Kas jāņem vērā, audzējot krūmmellenes, stāsta uzņēmuma “Asora-R” saimniece Māra Rudzāte.

Krūmmellenēm der nabadzīgas augsnes, tām patiks augt smilšainās vietās, kas bagātinātas ar sūnu kūdru.

FOTO: Shutterstock.com

Krūmmellenēm der nabadzīgas augsnes, tām patiks augt smilšainās vietās, kas bagātinātas ar sūnu kūdru.

Svarīgākais par krūmmelleņu audzēšanu

 

  • Krūmmellenes pieder meža augu grupai, tām ir līdzīgas augšanas prasības kā rododendriem, viršiem un citiem meža augiem. Šiem augiem nepatiks augsta sāļu koncentrācija augsnē, kas parasti raksturīga labi mēslotām zemēm, kā arī augsts augsnes Ph līmenis.
  • Krūmmelleņu stādīšanai jāizvēlas saulaina, no stipriem vējiem aizsargāta vieta. Augsnes Ph līmenim vajadzētu būt 4,5 – 5,0 robežās. Krūmmellenēm der nabadzīgas augsnes, tām patiks augt smilšainās vietās, kas bagātinātas ar sūnu kūdru.
  • Stādīšanai mazdārziņā ieteicams izrakt apmēram 0,60 m platu un 0,35 m dziļu bedri. Izrakto augsni samaisa 1 : 1 ar skābu purva brūno kūdru, kuras Ph līmenis ir robežās 2,8 – 3,2 (ja pērk veikalā, jājautā neneitralizētā). To sapilda bedrē un stāda augu. Krūmmelleņu stādīšanai var izmantot arī kādu kūdras maisījumu meža augiem, piemēram, ražotāja "LAFLORAS KKS-M1" maisījumu.

 

Krūmmelleņu stādīšanai jāizvēlas saulaina, no stipriem vējiem aizsargāta vieta. 

 

  • Ja stādāmā augsnes vieta ir samērā mitra ar augstu gruntsūdeni, stādījuma vietā jāveido apmēram 40 centimetru augsts pacēlums.
  • Krūmmellenes stāda apmēram metra attālumā vienu no otra, jo izaugot, to zari stiepjas līdz 60 -70 centimetriem uz katru pusi.
  • Agri pavasarī (apmēram aprīļa beigās) uzkaisa sauju karbamīda (slāpekļa mēslojumu) un aplej. Vēlāk var lietot kādu komplekso mēslojumu, kurš ir paredzēts meža augiem, piemēram, “Shulch”. Tas der rododendriem, viršiem un krūmmellenēm. Mēslo apmēram līdz 10. jūlijam, vēlāk miglo vienīgi lapas. 
  • Vasarā augu papildus labi pabarot ar “Vito silva” mēslojumu. Krūmmellenēm var izmantot arī bioloģiskos mēslošanas līdzekļus, piemēram, “Kano” skābajiem augiem. Krūmu var aplaistīt arī ar kefīra pārpalikumiem, uzbērt ābolu izspiedas un meža "labumus" pēc sēņošanas.

 

Auga dzinumi labi garšo zaķiem un stirnām, tāpēc stādījums būtu jāiežogo. 

 

  • Rudenī iestādītajiem stādiem, ja tie mazi, uzber sauju (apmēram 50 gramus) superfosfātu un kālija magnēziju. Ja augs lielāks, katram krūmam nepieciešams divreiz lielāks mēslojums. 
  • Pavasara sākumā krūmiem lapas ir sarkanīgas, bet kļūstot siltākam, tām jākļūst zaļām. Ja vasarā lapas ir sarkanīgi dzeltenas, tas nozīmē, ka kaut kas nav kārtībā ar Ph līmeni vai augs nav atbilstoši viņa prasībām barots. Visbiežāk augam trūkst slāpeklis. Šajā gadījumā to var pabarot ar amonija sulfātu vai amonija nitrātu (ēdamkaroti līdzekļi sajaukt ar spaini ūdens un to visu uzliet uz viena krūma). Karbamīda mēslojumu krūmmellenēm drīkst lietot  tikai agrā pavasarī. 
  • Krūmmelleņu dzinumi labi garšo zaķiem un stirnām, tāpēc stādījums būtu jāiežogo. Ja tuvojas aukstums, bet auga lapas vēl zaļas, krūmiņam apkārt kā sētiņu apsprauž skuju koku zarus. Augu nedrīkst noliekt! 

 

 

Krūmmelleņu šķirnes, ko audzēt Latvijā

 

Patriots

Vidēji agra šķirne, krūms izaug no 1,2  līdz 1,5 metriem, tam ir laba sala izturība. Pirmās ogas ienākas jūlija vidū, tās augs ražo apmēram 3 nedēļas, pie labas kopšanas var izaudzēt 7-8 kilogramus ogu no katra krūma. Ogas ir lielas, ķekari līdzīgi kā vīnogām, pēdējā raža ir ar nedaudz mazākām ogām. Rudenī lapas krāsojas no koši dzeltenām līdz koši sarkanām, tās labi izskatās arī apstādījumos. Šķirne panes gan mitrākas, gan smagākas augsnes.

 

Duke

Agrākā Latvijā audzējamā šķirne, sala izturīga. Krūms izaug ap 1,2 – 1,5 metriem. Šķirne ražīga, var iegūt 7-8 kilogramus ogu no krūma, ogas ir lielas un saldas, tās sāk gatavoties jūlija vidū, nedaudz agrāk par “Patriotu, un ražo apmēram divas nedēļas. Krūmi rudenī krāsojas koši sarkani.

 

Blue Jay

Agra šķirne, izaug līdz 1,8 metriem, ražo līdz 7 kilogramiem ogu no krūma. Ogas vidēji lielas, saldas. Ogas ražo apmēram 3 nedēļas. Sala izturīga šķirne, rudenī lapas krāsojas no dzeltenām līdz oranžām, ļoti dekoratīvs augs.

Reklāma
Reklāma

 

Blue Ray

Vēls, īpaši sala izturīgs krūms, kas izaug līdz pat 2 metriem, ogas lielas un saldas, viegli uzglabājamas. Ražo līdz 8 - 10 kilogramiem ogu no krūma, tās var novākt apmēram 4 nedēļas. Spēcīgi aug un zarojas, tāpēc nepieciešama zaru retināšana. Ogas ienākas augusta vidū. Vasarā augam raksturīgas koši zaļas lapas, kas rudenī krāsojas tumši sarkanas.

 

Blue Crop

Samērā vēla, sala izturīga šķirne. Izaug līdz pat 1,8 metriem, ogas ienākas augusta vidū un ražo 4 nedēļas, tās ir lielas un saldas. Ražo līdz 8 – 10 kilogramiem ogu no krūma. Rudenī lapas krāsojas koši sarkanas.

 

Blue Gold

Vidēja agra šķirne, ienākas apmēram nedēļu vēlāk nekā “Patriots”, tā īpaši labi panes salu. Krūmi izaug līdz 1,5 metram, krūms ir spēcīgs, taču tā zarus vēlams retināt. Ogas ļoti garšīgas, vidēji lielas, labi glabājas. Ražo vidēji 7 kilogramus ogu no katra krūma. Ražu ievāc apmēram 3 nedēļas.

 

Toro

Šķirne vidēji agra, ogas ienākas augusta sākumā nedaudz vēlāk kā “Blue Gold”. Labi panes salu un temperatūras svārstības. Krūmi izaug lieli līdz pat 1,8 metriem, ogas ir ļoti lielas un saldas, labi uzglabājamas. Rudenī lapas krāsojas sarkanas, augs izskatās ļoti dekoratīvs.

 

Spartan 
Šķirne vidēji agra, sala izturīga, vidēja auguma – tā sasniedz 1,5 metru. Ogas lielas un saldas, šķirne ražīga - apmēram 7 -8 kilogrami ogu no viena krūma. “Spartans” zied samērā vēlu, bet ogas tam ienākas agri. Tas palīdz izvairīties no salnu nodarītajiem kaitējumiem. 

 

Bonus
Vidēji agra šķirne, ogas sāk ražot jūlija beigās līdz pat septembra sākumam. Krūms izaug liels līdz 1,8 metriem. Ogas ļoti lielas, saldas un aromātiskas, tās viegli uzglabāt.

 

Vairāk par krūmmellēm lasi www.mellenes.lv

 

Raksta publicēšanu atbalsta minerālmēslošanas līdzekļi VITO

"Vito" mēslošanas līdzekļiem Latvijā uzticas jau vairāk nekā 30 gadus. Balstoties uz veiktiem augsnes pētījumiem, "Vito" formulu izstrādājis augu minerālās barošanās laboratorijas vadošais pētnieks augu fizioloģijā un bioloģijas doktors Vilnis Nollendorfs. Šķidro koncentrēto mēslojumu receptūras ir izstrādātas un piemērotas augu augšanas optmizācijai tieši Latvijas klimatiskajiem un agroķīmiskajiem apstākļiem. Tie satur nepieciešamos elementus auga augšanai ilgtermiņā. "Vito" šķidrie minerālmēsli piemēroti augu barošanai caur saknēm un lapām atklātās vai slēgtās platībās, dēstu un ražojošu augu papildmēslošanai. Mikroelementi mēslojumā ir helātu formā, kas padara tos augiem viegli uzņemamus.

Ar "Vito" lietošanas rekomendācijām iespējams iepazīties šeit.
Ar visiem "Vito" produktiem iepazīsties šeit.