Kopā izgājuši caur uguni un ūdeni. Kāpēc pāris pēc ilgas kopdzīves tomēr izšķiras?

Šķirties pēc desmit gadus ilgas kopdzīves, nav neapdomīgs lēmums. Daudzus gadus dzīvojuši kopā, veltījuši viens otram gandrīz trešdaļu savas dzīves, viņi nolemj šķirties. Kāpēc pāris šķiras pēc tam, kad kopā izgājuši caur uguni un ūdeni, kopā apēduši pudu sāls? Un ko varat darīt, lai tas nenotiktu ar jums?

Arvien vairāk šķiras nevis jaunie pāri, bet cilvēki pēc 50 gadu vecuma, kas kopā nodzīvojuši daudzus gadus.

FOTO: Shutterstock.com

Arvien vairāk šķiras nevis jaunie pāri, bet cilvēki pēc 50 gadu vecuma, kas kopā nodzīvojuši daudzus gadus.

Ja tā noticis ar jums vai kādu no draugiem, ziniet, ka neesat vieni. Pasaulē šī parādība kļūst ļoti izplatīta. Piemēram, katra ceturtā šķiršanās Amerikā attiecas uz tiem, kuri ir vecāki par 50 gadiem, un iespēja, ka šī vecuma cilvēki šķirsies, salīdzinājumā ar 1990. gadu, ir palielinājusies tieši divas reizes. Draugiem un tuviniekiem tas bieži vien ir pārsteigums.

 

1. Viņi pamazām ir atsvešinājušies viens no otra

Process, kas noved pie šķiršanās pēc desmit gadu kopdzīves, ir lēns. Viss notiek pakāpeniski. Tas ir tāpat kā ar neplīstošajiem traukiem, kurus var mest un mest zemē, bet nekas nenotiek. Tomēr dažas mikroplaisas paliek, to kļūst arvien vairāk. Un tad tās sasniedz kritisko masu, tu nomet trauku un tas sašķīst gabalos. Tāpat ir attiecībās.

Daudzi no tiem, kas pēc ilga kopdzīves laika izšķīrušies, saka, ka viņi vienkārši attālinājās viens no otra, katrs aizgāja savu ceļu.

 

Kaut kur dziļi dvēselē, pašā apakšā plūst auksta straume, neapmierinātība. Tā nav ikvienam redzama, bet tās auksto pieskārienu sajūt tie, kas pastāvīgi ir kopā. Šī neapmierinātība un aizkaitinājums var lēnām graut un iznīcināt to, kas ārēji šķiet stabils. Sievietes sajūt, ka viņas atdevušas pārāk daudz, atteikušās no karjeras, taupa, bet attiecībās viņām nav, uz ko paļauties. Tieši viņas, nevis vīrieši, nolemj aiziet, kad bērni izaudzināti.

 

Neapmierinātība un aizkaitinājums var lēnām graut un iznīcināt to, kas ārēji šķiet stabils.

 

2. Vecuma starpība kļūst pamanāmāka

Dažreiz zināma nozīme ir jūsu vecumam, lai gan, kad pirmo reizi satikāties, atšķirība šķita nenozīmīga. Tas ir zināms psiholoģiskais fenomens – desmit gadu starpība dažādos vecuma šķiet te neticama (pirmklasniece un absolvents!), te nenozīmīga (20 gadus veca meitene un 30 gadus vecs jauneklis). 45 un 60 gadi reiz bija tikai 20 un 35. Tagad šie skaitļi simbolizē pusmūža krīzi un pirmās vecuma pazīmes.

Katru reizi, kad piedzīvojat krīzi, jūs vēlaties doties atpakaļ pagātnē, kurā viss bija ierasts un pazīstams. Šī iemesla dēļ cilvēki uzsāk attiecības ar gados jaunākiem partneriem – tie viņiem palīdz mazliet ilgāk uzkavēties siltā vasaras saulē.

 

3. Viņi atļāvās būt nevērīgi, atslābināties

Atrodoties blakus vienam un tam pašam cilvēkam 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā, mēs pierodam un burtiski saaugam viens ar otru. Dažkārt tas noved pie tā, ka cilvēki pārtrauc pacensties. Jūs cītīgi strādājat, attīstāt biznesu un pelnāt naudu savai ģimenei, bet jūs pārtraucat pacensties būt uzmanīgs partneris un pievilcīgs cilvēks. Jūs vienkārši izlaidāties.

 

Nereti mēs pierodam un burtiski saaugam viens ar otru. Dažkārt tas noved pie tā, ka cilvēki pārtrauc censties. 

 

4. Nauda iegūst citu vērtību

Reklāma
Reklāma

Kad jābūt taupīgākiem, atšķirības tēriņu paradumos kļūst pamanāmākas, jo iespējas vairs nav tik plašas kā agrāk.

 

5. Sekss

Gadiem ritot, organismā notiek hormonālās izmaiņas, un tas var ietekmēt to, cik pievilcīgs jums šķiet partneris. Dažkārt sekss pārstāj būt tas vienīgais faktors, kas noturēja kopā jūsu pāri. Dažreiz seksuālo temperamentu atšķirība kļūst mazāk pamanāma, un priekšplānā izvirzās spēja saprasties vienam ar otru, pāris dzīvo blakus kā labi draugi. Dažreiz, gluži pretēji, vienam no viņiem vajadzība pēc seksa strauji pieaug.

 

Ko darīt, lai tā nenotiktu ar jums?

  • Padariet jūsu attiecības par prioritāti

Tas nozīmē pasargāt vienam otru – gan citu priekšā, gan vienatnē. Būt viens otram padomdevējiem, stiprajai aizmugurei. Bērni ir pieauguši, darbs palicis pagātnē, tagad jūs esat divatā un jūs esat viena komanda.

 

  • Pievērsiet uzmanību sev

Pieņemties svarā, sēdēt mājās un ģērbties stilā “mājas šiks” ir vēstījums partnerim, ka jūs nekas vairs neuztrauc. Rūpējieties par sevi un viņu.

 

  • Apzināties savu lomu problēmā

Nesteidzies padoties un pieņemt domu par šķiršanos. Paskaties spogulī. Ja pretī raugās garlaicīga persona, varbūt problēma esi tu? Un ja tā, pieņem lēmumu – atgriezt savā dzīvē intereses, aizraušanās. Jauns piedzīvojums (pat tad, ja nolemsiet kopā izaudzēt jaunu arbūzu šķirni) izveidos jaunu stāstu par jūsu ģimeni. Jaunu un interesantu.

 

  • Runāt par seksu

Jūsu ķermenis mainās, jūsu seksualitāte iegūst citas formas. Atrodiet to pieskārienos, klusos vakaros kopā, maigumā un smaidos. Jūs nevarat atkārtot kaislīgās naktis, bet tās joprojām ir kopā ar jums – atmiņās.

 

  • Un par visu citu arī

Runājiet viens ar otru par visu. Tas ir vienīgais veids, kā risināt jūsu problēmas.

 

Avots: LA.lv

Saistītie raksti