Veselības apdrošināšanas brīvprātīgas iemaksas - 51,60 eiro, būs jāveic no septembra

Brīvprātīgās iemaksas valsts veselības apdrošināšanas iegūšanai personas, kas nemaksā sociālo nodokli un nav valsts apdrošinātas, varēs iemaksāt reizi gadā, un šogad to varēs izdarīt no 1.septembra, paredz ceturtdien, 3.maijā, valdības  apstiprinātā kārtība.

 

Šogad maksājuma apjoms būs 51,60 eiro, un to varēs veikt, sākot ar septembri.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad maksājuma apjoms būs 51,60 eiro, un to varēs veikt, sākot ar septembri.

Iemaksas būs brīvprātīgas un attieksies tikai uz tām personām, kuras nav apdrošinātas automātiski, jo ir sociāli mazaizsargātas - pensionāri, bērni, personas, kurām noteikta I vai II grupas invaliditāte, reģistrēti bezdarbnieki, skolēni un pilna laika programmās studējošie, kā arī citi sociāli atbalstāmi cilvēki - ir apdrošinātas automātiski un papildu iemaksas viņiem nebūs jāmaksā.

Bezdarbniekiem jāpārliecinās, vai viņi tiešām ir reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā. Par savu statusu var pārliecināties arī Nacionālajā veselības dienestā. 

 

Brīvprātīgi iemaksas jāveic personām, kuras nav apdrošinātas automātiski. Brīvprātīgu maksājumu var veikt reizi gadā. Šogad maksājuma apjoms būs 51,60 eiro, un to varēs veikt, sākot ar septembri. "Tā iedzīvotāju daļa, kas nav automātiski apdrošināšana, varēs no 1.septembra veikt iemaksas. To varēs darīt attālināti ar pārskaitījumu uz Valsts kases kontu vai klātienē," skaidroja Čakša.

 

Paredzēts, ka persona brīvprātīgās iemaksas varēs veikt, pamatojoties uz e-veselības sistēmā pieejamu elektroniski sagatavoto apdrošināšanas iemaksu paziņojumu. Paziņojumā norādītā summa būs jāiemaksā Valsts kasē.  

Reklāma
Reklāma

Tiem, kas nav apdrošināti, e-veselības sistēmā parādīsies, ka jāveic iemaksa. Tāpēc bezdarbniekiem jāpārliecinās, vai viņi tiešām ir reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā. Par savu statusu var pārliecināties arī Nacionālajā veselības dienestā. Pašlaik eksperti lēš, ka bez līdzšinējā veselības aprūpes groza, ja neveiks iemaksas, var palikt no 100 000 līdz 300 000 iedzīvotāju. Veselības ministrija norāda – ja, piemēram, cilvēks pilnvērtīgus pakalpojumus gribēs saņemt no nākamā gada, nāksies samaksāt arī par šo gadu.

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka tiem, kam nav apdrošināšanas, būs atteiktas valsts apmaksātas speciālistu konsultācijas, piemēram, ja ģimenes ārsts nosūtīja pie ķirurga, ginekologa, neirologa, valsts to neapmaksās, un būs jāmaksā nevis pašreizējais pacientu līdzmaksājums 4,27 eiro, bet pilna cena, kas atkarīga no reģioniem un speciālistiem un svārstās no 15 līdz 50 un vairāk eiro.

Otrkārt, neapdrošinātajiem valsts vairs nesegs medicīniskos izmeklējumus, piemēram, datortomogrāfiju vai magnētisko rezonansi. Tāpat daudz mazākā apmērā varēs saņemt kompensējamos medikamentus, vairs nevarēs uz valsts rēķina tikt pie rehabilitācijas vai dienas stacionāra pakalpojumiem, kā arī veikt plānveida operācijas.