Pētījumi atklāj, ka Paracetamola lietošana par 30% palielina UDS un autisma risku gaidāmajam bērnam

Grūtniecēm iesaka lietot pēc iespējas mazāk medikamentu, jo zāļu ietekme uz augli kopumā vēl nav līdz galam izpētīta, bet ir zināms, ka dažas medikamentu grupas lietot ir drošāk. Tāpēc sāpju, drudža un saaukstēšanās gadījumā sievietēm atļauj lietot Paracetamolu. 

Visbiežāk paracetamolu lieto kā pretsāpju līdzekli, ko var iegādāties aptiekā bez ārsta receptes. 

FOTO: Pexels.com

Visbiežāk paracetamolu lieto kā pretsāpju līdzekli, ko var iegādāties aptiekā bez ārsta receptes. 

Paracetamols ir pretsāpju un pretdrudža līdzeklis pieaugušiem un bērniem (arī zīdaiņiem), viens no plašāk lietotiem medikamentiem šim mērķim. Visbiežāk paracetamolu lieto kā pretsāpju līdzekli, ko var iegādāties aptiekā bez ārsta receptes.  Ārsti to kā pirmās izvēles medikamentu vajadzības gadījumā iesaka lietot arī grūtniecēm, un aptaujas liecina, ka ASV to ir lietojušas vismaz 65% sieviešu gaidību laikā (ASV Slimību kontroles centra dati). 

Tā kā medikaments ir tik populārs un tā ietekme nav tomēr līdz galam izpētīta, pētnieki veikuši plašus izmeklējumus, kuros iekļāva 132,738 mammas un bērnus, vecumā no trim līdz 11 gadiem. 

Pētījuma autors, ārsts Ilans Metoks no Jeruzalemes Universitātes  norāda, ka paracetamola lietošana grūtniecības laikā ir saistīta ar vēlāk bērniem atklātām uzvedības deficīta sindroma un autisma iezīmēm. Vairāk par pētījumu var lasīt šeit.


Autisma risks palielinās par 20%, UDS risks pat par veseliem 30%.  Pētījumos gan vēl nav noskaidrots, kāpēc šis medikaments ietekmē augļa attīstību, bet jau iepriekš bija radušās aizdomas, ka paraceptamola lietošanai ir saistība ar bērna komunikācijas problēmām. 
 

Lasi arī: 
Zāles un grūtniecība. Vai medikamenti kaitē gaidāmajam bērnam? 


Neraugoties no šiem atklājumiem, pētnieki tomēr aicina sievietes nepieciešamības gadījumā izvēlēties tieši Paracetamolu, jo sāpes un drudzis grūtniecības laikā nedzimušajam bērnam nodara lielāku kaitējumu nekā ārsta uzraudzībā lietoti medikamenti. Turklāt no pieejamajām zālēm Paracetamols joprojām ir vismazāk kaitīgais preparāts.  Iespēju robežās gan viņi iesaka šīs zāles lietot pēc iespējas īsāku laiku, un tad, ja tās nepalīdz, vērsties pie ārsta. 

 

Reklāma
Reklāma

Iepriekš veiktie pētījumi atklāj arī to, ka bērniem, kuru mammas grūtniecības laikā bieži lietoja šo sāpes samazinošo  medikamentu, runas attīstībā var atpalikt pat par sešiem  mēnešiem.  Meitenes, kuru mammas grūtniecības sākumposmā 6 reizes izmantoja paracetamolu, var būt samazināts vārdu krājums. Ja paracetamolu  lieto, piemēram, trīs reizes dienā un nedēļas garumā, būtiski samazina vīrišķā hormona – testosterona izstrādi gaidāmajam mazulim.  Puisīšiem var veidoties dzimumorgānu anomālijas, kriptorhizms un citas problēmas šajā jomā, kas var parādīties tikai pieaugušā vecumā neauglības formā.  

 

Viss pētījums ir publicēts profesionālajā žurnālā “American Journal of Epidemiology”.