Latvijā joprojām augsti bērnu traumatisma rādītāji. Vai bērni mūsu valstī tiešām ir zelts?

Dzimstība Latvijā atkal pamazām samazinās - provizoriskie dati liecina, ka 2017. gadā piedzimis nepilns 21 000 mazuļu, kamēr bērnu kritienu traumu skaits tajā pat gadā pārsniedz (!) 21 000. Runa nav par nobrāztu celi vai elkoni, kas ir bērnības normāla sastāvdaļa, bet gan par nopietnām traumām, kuru dēļ bērni ir nogādāti slimnīcā veikt pārbaudes vai lai saņemtu ārstēšanu.

Mērķtiecīgi jāveicina sabiedrības veselības pratība. Mēs, Mammamuntetiem.lv, uzskatām, ka to var izdarīt, veidojot vecāku izglītošanas un informēšanas programmu - Vislatvijas mērogā. Foto: Artūrs Martinovs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mērķtiecīgi jāveicina sabiedrības veselības pratība. Mēs, Mammamuntetiem.lv, uzskatām, ka to var izdarīt, veidojot vecāku izglītošanas un informēšanas programmu - Vislatvijas mērogā. Foto: Artūrs Martinovs

Līdz ar to sanāk - dzimstības rādītāji mūsu valstī krītas, taču bērnu traumu skaits - pieaug.  Runa ir par nelaimēm, ko mēs, pieaugušie, varam novērst, taču nenovēršam, tāpēc ik gadu bērni šo iemeslu dēļ piedzīvo fiziskas ciešanas, gūst invaliditāti uz mūžu vai pat mirst!

Sarunās ar bērnu ārstiem, ķirurgiem, reanimatologiem diemžēl ir izskanējis viedoklis, ka nupat jau ir nolaidušās rokas, apelējot pie vecāku sirdsapziņām (lasi interviju ar bērnu ārstu, reanimatologu Pēteri Kļavu - Lai nosargātu bērnu dzīvību, vecākiem ir jāmācās). Un tā kā bērnu traumatisma rādītājs Latvijā gadiem ilgi ir saglabājies nemainīgi augsts (šajā ziņā citu ES valstu vidū ierindojot Latviju topa augšgalā), tad var teikt, ka šī ir Latvijas raksturiezīme, lielā nelaime.

Varētu ieviest šādu noteikumu (tas valstij neprasa finanses!) - kad jauno ģimeni ar mazuli izraksta no dzemdību nama, tad slimnīcai ir jāpārliecinās, vai mazulis tiks vests mājup autokrēsliņā.

Skaisti tiek daudzināts, ka bērns ir mūsu zelts, mūsu valsts nākotne, taču rodas sajūta - tie ir tikai vārdi, nevis darbi. 

Ieskatam par problēmas nopietnību, izraksti no ikdienas ziņām:

Rīgā pa otrā stāva logu izkrita nepilnus divus gadus vecs bērns, viņam konstatētas smagas galvas, vēdera orgānu un krūškurvja traumas.

Vidzemē kāpņu telpā pa trepēm ripoja un apgāzās bērnu ratiņi ar kādu divus mēnešus vecu zīdaini, kurš kritiena rezultātā guva galvas traumu. Bērns nogādāts slimnīcā.

Rotaļājoties ar plastmasas maisiņu, nosmakusi 3 mēnešus veca meitenīte. 

Daugavpils novadā 6 mēnešus vecs bērns, kurš viens bijis atstāts istabā uz dīvāna, no tā nokritis. Tā kā vecāki notikušo laikus nebija ievērojuši un bērns kādu laiku gulējis uz grīdas, mājas kaķis mazulim saskrāpēja seju un galvu.

Gadu un divus mēnešus vecs puika nogādāts slimnīcā ar aizdomām par saindēšanos ar žurku indi.

Pamatskolas skolniece brauca ar velosipēdu bez ķiveres un, pamanot braucošo auto, strauji bremzēja, kā rezultātā krita. Viņai tika veikta galvas operācija. Diemžēl galvas trauma bija tika smaga, ka skolā mācīties kopā ar saviem klasesbiedriem viņa vairs nevarēs.

Kāds deviņus gadus vecs zēns, spēlējoties ar rotaļu pistoli, ar plastmasas lodīti savainoja sev aci. Bērns tika nogādāts slimnīcā vidēji smagā stāvoklī.

Slimnīcā tika nogādāts četrus gadus vecus puisītis, kuru sejā sakoda mājas suns. 

*****************************************

Reklāma
Reklāma

Mēs, Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv, augstajam bērnu traumatismam Latvijā esam pievērsuši uzmanību jau kopš organizācijas dibināšanas brīža - tātad jau 9 gadus. Regulāri veidojam rakstu sērijas, ar noteiktu regularitāti rīkojam bezmaksas nodarbības par pirmās palīdzības sniegšanu bērnam, vairākus gadus esam izdevuši grāmatiņu "Kā nosargāt sava bērna dzīvību", ko vecāki bez maksas saņēma dzemdību namos visā Latvijā (internetā lasi portāla sadaļā "Mūsu izdevumi"), nupat 60 000 lielā tirāžā sadarbībā ar Labklājības ministriju izdevām žurnālu "Bērnam droša bērnība", kā arī veicam citas aktivitātes. Gandarījums, ka jaunie vecāki ar vislielāko prieku nāk pakaļ un lasa mūsu izdevumus, apmeklē nodarbības. BET. Lai ievērojami samazinātos bērnu traumu skaits un gūto traumu sekas, mūsuprāt, valstī ir nepieciešama ĪSTA politika problēmas risināšanā. 

Lai ievērojami samazinātos bērnu traumu skaits un gūto traumu sekas, mūsuprāt, valstī ir nepieciešama ĪSTA politika problēmas risināšanā. 

Nupat Bērnu slimnīcas fonds aktualizēja kampaņu “Nosargāsim bērnus!”, aicinot organizācijas apvienoties, lai sekmīgāk risinātu šo sāpīgo problēmu - bērnu traumu mazināšana. Arī notikušajā diskusijā kopā sanākušie speciālisti un organizāciju pārstāvji vienojās, ka bez nopietnas politikas neiztikt. 

Mērķtiecīgi ir nepieciešams:

-katru gadu veikt sabiedrības domas veidošanas kampaņu, kas paaugstina vecāku un sabiedrības kopumā attieksmes maiņu pret bērnu traumatisma jautājumiem, kā arī veicina atbildību. Kampaņām ir jābūt tieši tikpat uzrunājošām, kādas tās ir, piemēram, ielaižot tirgū jaunu veļaspulveri, gāzētu dzērienu vai, reklamējot pavasara atlaides lielveikalā;

-mērķtiecīgi jāveicina sabiedrības veselības pratība. Mēs, Mammamuntetiem.lv, uzskatām, ka to var izdarīt, veidojot vecāku izglītošanas un informēšanas programmu - Vislatvijas mērogā. Pamatus tai esam jau sākuši likt - izdodam bez maksas saņemamus žurnālus "Mammām un Tētiem", kuru veidošanā iesaistās jomas labākie speciālisti;

-veselības pratības apguvei jānotiek jau bērnudārzos un skolās!

-vienlaikus jāievieš sodu sistēma vecākiem. Piemēram, pērn Francijā tika ieviests noteikums - ja bērns ar velosipēdu pārvietojas bez ķiveres, vecākiem piemēro 90 Eur naudas sodu. Tāpat, piemēram, Anglijā, ja kādā auto redz nepiesprādzētu bērnu, ir tālruņa numurs, uz kuru zvanīt, lai ziņotu par šo auto;

-nopietni pārskatīt un uzlabot prevenciju traumu novēršanā. Piemēram, varētu ieviest šādu noteikumu (tas neprasa finanses!) - kad jauno ģimeni ar mazuli izraksta no dzemdību nama, tad slimnīcai ir jāpārliecinās, vai mazulis tiks vests mājup autokrēsliņā, vienlaikus vecākiem skaidrojot tā nozīmīgumu. Vai, piemēram, Polijā vismaz trīs pirmsdzemdību vizītes pie speciālista topošajiem vecākiem notiek nevis ārsta kabinetā, bet gan jaunās ģimenes mājās. Tādējādi speciālists var izvērtēt un skaidrot, kāda ir bērnam droša māja.

 

Šie ir tikai daži no priekšlikumiem un citu valstu piemēriem. Ja jums ir viedoklis vai pieredze bērna traumatisma jautājumos, lūgums rakstīt komentāros vai sūtīt uz inga@mammam.lv

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja