6 noderīgi padomi, kā nekaitēt ādai mazgājoties

Arī mazgājoties labi zināt dažus knifiņus, lai šis ikdienas rituāls nesausinātu un citādi nekaitētu ādai. Kā pareizi kopt un mitrināt ādu, stāsta Dove zīmola vadītāja Kertu Kai Poldvere.

Dušā nevajadzētu pavadīt ilgāk par desmit minūtēm.

FOTO: Shutterstock.com

Dušā nevajadzētu pavadīt ilgāk par desmit minūtēm.

Izmanto vēsu ūdeni
Neapšaubāmi, karsts ūdens dušā ir relaksējošāks, taču diemžēl tas nomazgā dabiskās ķermeņa eļļas un šādi traumē ādas aizsargbarjeru. Labāk dušoties remdenā vai vēsā ūdenī. Daži cilvēki ir iecienījuši iet aukstā dušā, lai uzlabotu asins cirkulāciju. Kopumā ieteicams izvairīties no ļoti karsta ūdens un mazgāties tādā temperatūrā, kurā jūties vislabāk.

 

Neuzkavējies ilgi dušā
Pēc garas dienas ir vilinoši pavadīt dušā 20 vai pat 30 minūtes, taču ilgstoša mazgāšanās var sausināt ādu un arī matus. Jo īsāks dušā pavadītais laiks, jo labāk. Cilvēkiem, kuriem ir īpaši sausa āda, ieteicams dušā pavadīt 5 minūtes vai mazāk, absolūtais maksimums ir 10 minūtes. Pēc dušas neaizmirsti palutināt savu ādu un lietot barojošus un mitrinošus ķermeņa krēmus. 

 

Karsts ūdens dušā ir relaksējošāks, taču diemžēl tas nomazgā dabiskās ķermeņa eļļas.

 

Skūšanos atstāj pēdējo
Lai iegūtu gludu skūšanās rezultātu un samazinātu iespējamību ieaugt matiņiem, vislabāk skuvekli lietot pēc tam, kad dušā pavadītas vismaz piecas minūtes. Šajā laikā ādas poras būs atvērušās un matiņi kļuvuši mīkstāki, kas atvieglos atbrīvošanos no tiem. Ņem vērā, ka skuvekļa asmens mēdz rūsēt, tāpēc pēc dušas ieteicams nosusināt skuvekli un novietot to sausā vietā. Ja skuveklis atstāts mitrā un siltā vidē, uz tā sāk vairoties arī baktērijas. 

 

Reklāma
Reklāma

Vislabāk skuvekli lietot pēc tam, kad dušā pavadītas vismaz piecas minūtes. 

 

Nepārcenties ar ādas attīrīšanu
Ādas attīrīšana palīdz atbrīvoties no nedzīvajām ādas šūnām, kas ļauj ādai atjaunoties. Lai gan ādas skrubēšana sniedz priekšrocības, nevajadzētu aizmirst par mērenību. “Ādas attīrīšanu var veikt vienu līdz divas reizes nedēļā, citādi process var radīt kairinošu sajūtu. Arī skūšanās ir pieskaitāma ādas attīrīšanai, tāpēc nav vēlams pastiprināti izmantot skrubi vietās, kur veikta atbrīvošanās no liekajiem matiņiem,” stāsta Poldvere.   

 

Maigi nosusini ādu
Vislabāk maigi nosusināt ādu ar dvieli, nevis enerģiski to berzēt. Berzēšana var izraisīt ādas kairinājumu un pēc tam pat niezi. Pēc ādas nosusināšanas to nepieciešams ieziest ar mitrinošu krēmu, kas padarīs to maigu. 

 

Mitrini ādu
Apmēram divas līdz trīs minūtes pēc mazgāšanās ķermenim ieteicams uzklāt mitrinošu krēmu. Ja tas tiek izdarīts pēc iespējas ātrāk, tas palīdz radīt barjeru, neļaujot ādai zaudēt mitrumu un saglabājot to veselīgu. Ādu vajadzētu mitrināt divas reizes dienā. Cilvēkiem, kuriem ir sausa āda, vislabāk lietot barojošu mitrinošo krēmu.