Vai pēc pavasara tīrīšanas drīkstu visu sadedzināt ugunskurā?

Nededzini ugunskurā neko, kas satur plastmasu, arī to, ko izmanto pārtikas iepakošanai – pudeles, maisiņus, u.c. Lielākā daļa plastmasas satur sēru un hloru, kam sadegot izdalās indīgas vielas - dioksīni. 

Dedzinot pudeles un sadzīves atkritumus, dārzā vairs nekas bioloģisks neaug

FOTO: Shutterstock.com

Dedzinot pudeles un sadzīves atkritumus, dārzā vairs nekas bioloģisks neaug

Ja tu domā, ka tie izkūp kaut kur gaisā, tu ļoti maldies. Tie ātri vien piezemējas, īpaši bezvēja vai lietus laikā. Dioksīni nosēžas tavā dārzā, saindē augsni, kurā aug ekoloģiski tīrie dārzeņi, noklāj apkārtējos laukus un ūdenskrātuves, piesārņo augus, ūdeni un visu apkārtējo vidi. 
 

Svarīgi! Izvairies no jebkādas dūmu tiešas ieelpošanas, lai neizraisītu elpceļu kairinājumu un elpošanas traucējumus. 

 

Tā kaitīgās vielas drīz vien atgriežas pie cilvēka, piemēram, ar zemenēm no dārza vai turpat pļavā vai salasītajiem pelašķiem. Tādā veidā dioksīni nonāk arī govs pienā un dzīvnieku gaļā. Tie nerada tūlītējas slimības, bet pakāpeniski uzkrājas, novājina imunitāti, un elpošanas traucējumus.  Tāpat ugunskurā nedrīkst dedzināt vecas segas, spilvenus un jebkādas sintētiskās lietas, riepas un citus gumijas izstrādājumus. 

Īpaši bīstami mest ugunskurā vecas krāsu un eļļas bundžas, baterijas, akumulatorus, elektropreces un pēc remonta pāri palikušās lietas – logu rāmjus, plastmasas plēves, linoleja, paklāju atgriezumus. Atkritumus nedrīkst dedzināt, ierakt zemē vai izgāzt, kur pagadās, bet jārūpējas, lai tie nonāk tam paredzētajās vietās. 

Reklāma
Reklāma

 

Informācija no žurnāla "100 Labi padomi"