Šokolādes īrisa konfektes

Īstu konfekšu recepte!

Vai maz ir kaut kas gardāks par pašu gatavotām konfektēm?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vai maz ir kaut kas gardāks par pašu gatavotām konfektēm?

Nepieciešams:
Saldais krējums (220 ml)
Tumšā šokolāde ( 120 g “Laimas” 70%)
Cukurs (270 g)
Tumšais cukura sīrups (120 g) – atrodams gandrīz visu veikalu cukura plauktos
Sviests (30 g)
Šķipsniņa sāls

+ Eļļa vai sviests formas ieziešanai.
+ Rieksti vai sāls pārslas konfekšu pārbēršanai.

 

Pagatavošana:
1. Katliņā lej saldo krējumu un uzsilda līdz temperatūrai “gandrīz burbuļo”. Ar karsto saldo krējumu pārlej gabaliņos salauztu šokolādi. Visu uz kādu minūti atstāj sasilt, tad ar karoti samaisa, līdz izveidojas viendabīga šokolādes masa.
2. Citā katliņā ber cukuru un lej cukura sīrupu, tos abus lēnām karsē uz vidēji zemas uguns. Šajā stadijā katliņa saturu nedrīkst maisīt. Jā, cukuru un sīrupu vienkārši ber/lej katliņā un nesamaisa.*  Varētu likties, ka cukurs piedegs, bet nebūt nē! Sīrups lēnām sajauksies ar cukuru, un viss izkusīs. Ja patiešām cukurs kādu iemeslu dēļ negrib sajaukties ar sīrupu, tad katliņu var nedaudz pagāzelēt, turot aiz rokturiem.
3. Uz nelielas uguns karsē katliņa saturu, līdz tas sasniedzis 155℃ temperatūru (tas varētu būt pēc kādām 20-30 minūtēm).
4. Kad nepieciešamā temperatūra sasniegta, katliņu noņem no karstuma avota, un tajā iemaisa iepriekš pagatavoto šokolādes masu, tad katliņu atkal pārvieto uz plīts un karsē vēl kādu brītiņu, līdz karamele sakarst līdz 127℃.
5. Šajā brīdī visas temperatūru burvestības beidzas – katliņu noņem no plīts, tajā iemaisa sviestu un sāli – karamele ir gatava.
6. Karsto karameli lej apmēram 17x17 cm izmēra kastītē, kas izklāta ar cepampapīru vai alumīnija foliju un viegli ieeļļota vai ieziesta ar sviestu. Kamēr masa vēl ir karsta, to var apbērt ar sāls pārslām vai sasmalcinātiem riekstiem. Pēcāk to atstāj uz pāris stundām atdzist.
7. Gatavu karameli liek uz dēlīša un sagriež gabaliņos. Tā kā konfektes būs lipīgas, tad iesakām tās uzreiz satīt nelielos cepampapīra taisnstūrīšos.

*Vismazākā maisīšanas kustība radīs karamelei kaitīgus un neatgriezeniskus cukura kristālus, un viss būs jāsāk no sākuma.

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas