Pašam savs citronkociņš. Īstais laiks apsakņot citronus

Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne stāsta, ka citrusaugus var pavairot no pavasara līdz rudenim, ideālais laiks – marts, aprīlis. Ziemas periodā to darīt nav ieteicams, jo tad ir par maz saules gaismas. Lai spraudeņi šajā laikā apsakņotos, tiem vajadzīgs mākslīgais apgaismojums.

Pašam savs citronkoks, ko lolot

FOTO: Shutterstock.com

Pašam savs citronkoks, ko lolot

Augus pavairo ar 8–10 cm gariem galotnes spraudeņiem (var izmantot arī stumbra spraudeņus). Tos sprauž kūdras un perlīta maisījumā (1:1) tā, lai viens lapu mezgls būtu virs zemes, bet otrs – augsnē (drošības pēc zemē var atstāt arī divus lapu mezglus – ja no viena neiznāks saknes, tās augs no otra lapu mezgla).

Apsakņo gaismā aptuveni +22 °C temperatūrā (var arī istabas temperatūrā), noteikti zem seguma – var uzlikt burciņu vai noklāt ar gaismas caurlaidīgu polietilēna plēvi, lai izveidojas paaugstināts gaisa mitrums. Pie šiem apstākļiem nedrīkst aizmirst spraudeņu sakņošanās laikā vēdināt un noslaucīt stikla trauka vai polietilēna plēves iekšpusē izveidojušos kondensātu, citādi dzinumi drīz viens sapūs.

Atkarībā no šķirnes sugas citrusaugu spraudeņi apsakņojas 1–1,5 mēnešu laikā. Kad spraudeņiem parādās jaunas lapiņas, tas ir signāls – saknes ir izdzītas, un augus var stādīt podā.

Reklāma
Reklāma