Mūzika. Iepazīšana, izzināšana, muzicēšana ģimenes lokā

Muzikāls ir katrs cilvēks, īpaši jau bērns, kas piedzimst, atvērts visiem izaicinājumiem un iespējām.

FOTO: Shutterstock.com

Muzikāls ir katrs cilvēks, īpaši jau bērns, kas piedzimst, atvērts visiem izaicinājumiem un iespējām. Lai arī ne visiem ir talanti mūzikas jomā, tomēr muzikalitāti ir vērts pilnveidot visiem bērniem. Mūzika attīsta ļoti dažādas sfēras, palīdz pilnveidot telpisko apjausmu, atšķirt dzirdes signālus. Instrumenta apgūšana māca uztvert laiku uzreiz trīs veidos – pagātnē, lasot notis, tagadnē – notis izspēlējot, un nākotnē, prognozējot, kā skanēs no instrumenta izvilinātā skaņa. 

 

Dziedāšana attīsta muzikālo dzirdi un tādējādi arī dzirdes uztveri, bet, attīstoties tai, attīstās dzirdes atmiņa, kas ir vēl nozīmīgāka. Dzirdes uztvere jāattīsta tāpēc, lai bērns skolā dzirdētu, saprastu un iegaumētu, ko stāsta skolotājs. 


Mūzika ģimenes lokā
Muzikalitāti var sākt attīstīt jau no ļoti agrīnas bērnības. Pat ja mazais cilvēkbērns neizaugs par mūziķi un nespēlēs vietējā ansamblī, iemaņas, ko viņš būs apguvis, ir tik vispārattīstošas, ka noderēs visas dzīves gaitā. Pētījumi liecina, ka kopīgas muzicēšanas rezultātā – ģimenē, ar draugiem vai pulciņā, iespējams veicināt  sociālo spēju attīstību, jo šajā procesā svarīgi ir kopīgie piedzīvojumi un apzinātā klausīšanās. 

Šūpuļdziesma ir pirmā un visbūtiskākā verbālā komunikācija mammai un tētim ar bērnu. Caur dziesmu vecāki bērnu nomierina un pauž savu mīlestību. Nav nozīmes, vai mammai un tētim ir “dziedamā balss”, vai nav. Bērns nevērtē vecāku vokālo sniegumu, bet gan pazīstamo tembru un balsi. Dziedāt var sākt jau tad, kad bērns vēl ir mammas vēderā, jo jau no 32.grūtniecības nedēļas bērniņš spēj atpazīt vecāku balsis, bet skaņas viņš sadzird jau no 16. grūtniecības nedēļas.

Šūpuļdziesmu un tautas dziesmu dziedāšana ģimenes lokā papildina mazuļa vārdu krājumu, veicina valodas attīstību, jo dziesmas ir ritmiskas, un veicina iztēli.

Savukārt regulāri klausoties klasisko mūziku, paaugstinās intelekts. Zinātnieki pat iesaka klausīties tieši konkrētu mūziķu skaņdarbus. Viena no piemērotākajām ir Volfganga Amadeja Mocarta mūzika. Ir speciāla mazuļiem domāta klasiskā mūzika, kas ir pieskaņota maza bērna sirds pukstiem un viņu nomierina. 

Piemēram viena šāda muzikālā  izlase ir Youtube kanālā

https://www.youtube.com/embed/LyWcae6Tj28
 
Milzīgu popularitāti ir ieguvušas izglītojošās  multiplikācijas filmas, ko veido “Baby Einstein” grupa. 

Pašizgatavoti un pirkti mūzikas instrumenti
Pirmos soļus muzikālo instrumentu apgūšanas jomā mazulis parasti sper virtuvē, kur, ar karoti braši bungājot par katla vāku, saprot, ka re, šīs ir pirmās paša gatavotās bungas. 2–4 gadu vecumā rodas interese par muzikālu darbošanos. Tālāk jau ir dārziņš, kurā ar trejdeksni var iepazīt zvārgulīšu skanēšanas īpatnības.

Agrāk paša gatavota svilpe bija katra zēna viena no pirmajām iemaņām. Tādu var izgatavot no kārkla zara kopā ar tēti

Iegādājoties muzikālas rotaļlietas veikalā, galvenais kritērijs, kam jāpievērš uzmanība - jāseko līdzi, lai tie būtu kvalitatīvi un kvalitatīva būtu arī to skaņa. Labi, ja mājās ir pieejami bērna izpratnei piemēroti mūzikas instrumenti, piemēram, sitamie kociņi, svilpītes, zvaniņi, ermoņikas, ksilofons.

Reklāma
Reklāma


Muzikālā izglītība pulciņos un skoliņās
Visos bērnu pieskatīšanas centros, bērnudārzos un skoliņās muzikālā izglītošanās, līdztekus zīmēšanai un veidošanai, ir viena no galvenajām nodarbībām. Šo nodarbību laikā tiek piedāvātas kustību spēles, dziedāšana, skaitāmpanti, zīmēšana un pirmie mēģinājumi ritma izjušanā ar vienkāršiem instrumentiem. Bērni tiek mācīti noteikt, vai toņi ir augsti vai zemi, skaļi vai klusi, ātri vai lēni. Ar ritma instrumentiem (zvaniņiem, bungām, kociņiem, šķīvjiem, timpāniem) un melodiskajiem instrumentiem (stabulēm, ksilofoniem, metalofoniem) bērni apgūst pirmās grupu  muzicēšanas iemaņas. 

Pasaulē un Latvijā ļoti populāra un atzīta ir Yamaha skoliņa bērniem, kur, izmantojot īpašas apmācības metodes, mazuļi jau no 4 mēnešu vecuma līdz 6 gadiem var attīstīt savas muzikālās prasmes. Japāņi atklājuši, ka agrīnā vecumā mūzikas skaņu klausīšanās un dziesmas atdarinošas dudināšanas rezultātā veidojas intensīvs smadzeņu šūnu savienojumu tīkls. 


Izglītojoši pasākumi un koncerti mazuļiem
Kopīgs koncerta apmeklējums ar mammu un tēti ir tik saviļņojošs pasākums. Ir pietiekami liela izvēle, kur ģimene ar mazu bērnu var doties baudīt mūziku mazulim piemērotā pasniegšanas formātā. Jau vairākus gadus Spīķeru koncertzālē notiek koncertu cikls pirmsskolas vecuma bērniem "Patiešām maziņiem", kur bērni līdz skolas vecumam aizrautīgi var apgūt gan dažādu mūzikas instrumentu skanējuma īpatnības, gan iepazīt mūzikas klasiķu darbus. 

Lielākus klausītājus aicina uz koncertciklu bērniem LeNeSOn. Tā ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra  tradīcija jau desmit sezonu garumā, kura laikā tiek rosināta interese par klasisko mūziku, mūzikas instrumentiem un populārākajiem dažādu tautu un laiku komponistu sacerējumiem. 


Lietotnes mūzikas instrumentu apguvei
Viedtelefoni sniedz neizsmeļamas iespējas klausīties un iepazīt visu pasaules žanru, veidu, laiku un izpildītāju mūziku. Ja vēlies spert soli tālāk, ir iespēja apgūt muzicēšanas prasmes, izmantojot kādu no specializētajām aplikācijām. 

Lietotne Loopimal ļauj pašam komponēt mūziku. Tā ir izveidota bērnu auditorijai, tāpēc tajā darbojas smieklīgi dzīvnieciņi, kas atskaņo bērna radīto mūziku. 

Klubu mūzika vairāk uzrunās vecākus bērnus, tāpēc dīdžeja iemaņas var izmēģināt šādā lietotnē Crayola DJ. Te ir iespēja izmēģināt miksēt dažādu stilu mūziku un eksperimentēt ar skaņu. Lieliska lietotne pusaudža  dzimšanas dienas ballītē. 

Vēl viena pavisam nesen izveidota mūzikas lietotne Toc and Roll, kura piedāvā radīt pašiem savu mūziku, kombinējot dažādu mūzikas instrumentu skanējumu un vienlaikus ierakstīt pašu dzidātu dziesmu. Piemērota pirmsskolas vecuma bērniem.

Aizraujoša lietotne ir Kapu Bloom Tunes, kas apvieno skaņu kopā ar zīmēšanu. Bērns ar pirkstu var vilkt pa ekrānu, tādējādi kopā ar zīmējumu tiek atskaņota arī skaņa. Rezultātā top muzikāls zīmējums.

Izglītojoša lietotne par operas vēsturi un operas skanējumu ir Let’s Go to the Opera. Te var iepazīt operas skanējumu, saprast, kā veidojas izrāde, uzzināt vairāk par zināmākajiem operas iestudējumiem. Interesants materiāls pētīšanai ne tikai bērniem, bet arī vecākiem.
 

Lai mūzika ienāk arī jūsu mājā!