Sagaidām Lieldienas visā Latvijā. Pasākumi un izklaide ģimenēm

Jau šajā nedēļas nogalē visā Latvijā notiks Lieldienu svinības. Lielāki un mazāki pasākumi notiks  teju visās Latvijas pilsētās. Šeit esam apkopojuši dažas idejas, kur ir vērts doties garajās brīvdienās. 

Sagaidām Lieldienas visā Latvijā. Pasākumi un izklaide ģimenēm

FOTO: Shutterstock.com

Lieldienu iešūpošana un slēpošanas sezonas noslēgums Žagarkalnā
Sestdien, 31.martā, no plkst. 11.00 - 15.00 ģimenes un bērni aicināti pavadīt jautrām aktivitātēm bagātu dienu Žagarkalnā. Kopā iešūposim Lieldienas un, noslēdzot ziemas sezonu, ieslēposim pavasarī.
Kā jau Lieldienās pieklājas, klana galā būs uzstādītas lielās šūpoles, kurās varēs izšūpoties gan lieli, gan mazi. Radošās darbnīcās bērniem būs iespēja gatavot svētku rotājumus, kā arī piedalīties olu ripināšanā. Ja sezonas laikā vēl nav ticis iemēģināts Žagarkalna jaunums - kameršļūkšanas trase, tad svētdien būs lieliska iespēja to izbaudīt par brīvu.

Kalna virsotnē uzbūvētā teltī ar burvīgu skatu uz ieleju rīkosim pikniku, kur būs iespēja nobaudīt kafejnīcas "Žagarkalns" īpaši gatavotus gardumus - zupu no lielā ģimenes katla un grilētus ēdienus.
Sestdien atzīmēsim arī slēpošanas sezonas noslēgumu, un trases atpūtniekiem būs atvērtas no plkst. 10.00 - 18.00. Neiztrūkstoši būs pieejami arī mūsu pieredzējušo instruktoru pakalpojumi.



Dabas muzejs aicina iepazīt biotopus un sēnes
Sestdien, 31. martā, no plkst. 11.00 līdz 16.00 aicinām apmeklēt ģimenes dienu Dabas muzejā un uzzināt vairāk par Latvijā izplatītākajiem biotopiem, augiem un sēnēm. 
Ģimenes dienas apmeklētājiem  būs iespēja ielūkoties jaunatklātajā ekspozīcijā „Botānika un mikoloģija”, kur  muzeja speciālisti aicinās pētīt pavasara augus un sēnes. Nodarbībā stāstīs, pēc kādām pazīmēm pazīt sēnes – agreni, bisīti un lāčpurnu. Uzzināsiet, kuri no savvaļas pavasara augiem ir aizsargājami, bet kuri – indīgi –, un atklāsiet, kas dzērvenēm kopīgs ar dzērvēm. Radošajā darbnīcā dalībnieki varēs pagatavot māllēpes ziedu, iepazīstot tā interesanto uzbūvi. Kā ierasts, tiks izsniegtas uzdevumu grāmatiņas, kā arī būs iespēja aplūkot herbārijus un nogaršot pa kādai purva ogai.
Visus mazos dabas pētniekus, kas muzeju apmeklēs 28., 29. un 31. martā gaida neliels Lieldienu pārsteigums no koka spēļu darbnīcas „Muzle” – iespēja izkrāsot līdzi ņemamu dekoru olas formā, iedvesmojoties no Latvijas savvaļas putnu olu krāsām un raibumiem.


Šūpoļu festivāls Siguldā
Siguldā 31. martā atklās gadskārtējo Šūpoļu festivālu, kurš sāksies pulksten 13 ar atraktīvo Zaķu skrējienu. Nepilnu kilometru garajā distancē no dzelzceļa stacijas līdz finiša punktiem skrējējus sveiks novada olimpieši. Skrējienā aicināti piedalīties dalībnieki ar zaķa ausīm. Šūpoļu festivāls turpināsies līdz 2. aprīlim, un tam par godu radītas 100 unikālas un neparastas šūpoles, izvietotas aptuveni trīs kilometru garā pastaigu maršrutā. Savas īpašās šūpoles darinājis arī Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs, Jauno Jāņu orķestra mūziķi un citas sabiedrībā zināmas personības.


Daždažādas Lieldienas Kalnciema kvartālā 
31. martā plkst. 10.00-16.00 Kalnciema kvartāls aicina  piedalīties DAŽDAŽĀDU LIELDIENU svinībās kopā ar jakutu, vācu, ebreju, tatāru un krievu kopām – baudīt viņu sarūpētos priekšnesumus, iepazīties ar senām svētku tradīcijām, kā arī nogaršot tradicionālos ēdienus un dzērienus.
Plkst. 10.00-15.00 kopā ar Rīgas Vācu kultūras biedrību notiks Lieldienu olu krāsošana. Savukārt vecākiem būs vienreizēja iespēja pašiem pagatavot un nogaršot vācu tradicionālo Lieldienu dzērienu Moselriesling no jēlām olām un vīna. 
Plkst. 12.00-16.00 Latvijas Tatāru biedrības “Ideļ” vadībā pašiem mazākajiem būs iespēja līdzdarboties tatāru ornamentu krāsošanā, apgleznojot šķīvjus, savukārt visa vecuma apmeklētājiem norisināsies meistarklases tatāru izšuvumu veidošanā. 
Plkst. 12.00-16.00 Raimonds Dzenis, koka grebšanas meistars, turpat pagalma rotaļu laukumā palīdzēs izvirpot koka olas, nokrāsot tās un organizēs olu ripināšanas sacensības.  


Pasaules Lieldienu tradīcijas Jaunmoku pilī
1. aprīlī Jaunmoku pilī un parkā ikvienam interesentam būs iespēja nosvinēt Lieldienas. Aktīvākie dosies izzinošā orientēšanās spēlē pils parkā, lai uzzinātu, kā šos svētkus svin pasaulē un kurā valstī ir atļauts garāmgājējiem uzgāzt spaini ūdens… 
Zīmes centrā gaidīs Liene Bedrīte un būs iespējams izveidot savu īpašo rakstu Zīmi, kurā notverts Zīmes gatavošanas mirklis. Zīmju skaidrojumos itin bieži ir iespējams uzzināt ko jaunu par sevi, attiecībām ar apkārtējiem, varbūt pat rast risinājumu kādai sarežģītai situācijai. Zīmes centra apmeklējumam vēlams pieteikties iepriekš.  Vairāk informācijas – www.jaunmokupils.lv


Lieldienas Rīgā
Svētdien, 1. aprīlī, no pulksten 10 līdz 19 laukumā pie Brīvības pieminekļa paredzēts pasākums "Jautrās Lieldienu šūpoles".
Laikā no pulksten 12 līdz 16 Kultūras un atpūtas parkā "Mežaparks", Atpūtas alejas un Janševska prospekta krustojumā, paredzēts pasākums "Nāc, nākdama, Lieldieniņa!" Paredzētas atrakcijas, putnu būrīšu gatavošana, izzinošas rotaļas, karuselis, radošās darbnīcas kopā ar ornitologiem un SIA "Rīgas meži" vides izglītības projektu "Zaļā klase". "Trušu karaliste" un Lieldienu tirdziņš ar latviešu amatnieku un mājražotāju izstrādājumiem. 
No pulksten 14 līdz 16 kultūras pilī "Ziemeļblāzma" plānots pasākums "Atnāca Lieldiena dziedādama", kur plānots vēstīt par tautas tradīcijām, iecerētas dziesmas, rituāli, danči un rotaļas, olu krāsošana, ripināšana, lieldienu kartiņu veidošana. Piedalīsies kultūras pils "Ziemeļblāzma" bērnu deju kolektīvs "Bitīte", vidējās paaudzes deju kolektīvs "Auda", tautas mūzikas grupa "Teikas muzikanti".

Reklāma
Reklāma


Lieldienu pasākumi Jūrmalā
Svētdien, 1. aprīlī, ar muzikāliem priekšnesumiem, tradicionālo šūpošanos, olu ripināšanu un radošām darbnīcām Jūrmalas pilsētā tiks svinētas Lieldienas. 
No plkst. 13.00 līdz 16.00 Horna dārzā Jomas ielā 35 Majoros pavasarīgā noskaņojumā norisināsies koncerti un radošās darbnīcas visai ģimenei. Svētkos koncertēs lielu, vidēju un mazu festivālu un nesvinamo dienu orķestris “Ducele” un folkloras draugu kopa “Skandinieki”. 
No plkst. 12.00 līdz 15.00 Kauguru kultūras namā un pagalmā Raiņa ielā 110 notiks Lieldienu sagaidīšana kopā ar folkloras kopu “Skance” un Jūrmalas vidējās paaudzes tautas deju kolektīvu “Vēlreiz”. Ģimenes ar bērniem aicinātas skatīties Jūrmalas jauniešu teātra studijas “Experiments” uzvedumu ar rotaļām un dejām “Lieldienu olu olimpiskās spēles”. Muzikāli teatrālu pārsteigumu sagatavojis aktieris Mārtiņš Vilsons. Svētku apmeklētāji varēs piedalīties tradicionālajā olu ripināšanā, izmēģināt “Orbitron” trīsdimensiju šūpoles, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās.  Ieeja visos pasākumos bez maksas. 


Interaktīvs pasākums ģimenēm Otrajās Lieldienās
Otrajās Lieldienās, 2. aprīlī, kinoteātrī “Splendid Palace” notiks interaktīvs pasākums “Latvijas ainavas krāsās un skaņās”. Ģimenes ar bērniem aicinātas uz zīmēšanas darbnīcām mākslinieka Jāņa Anmaņa vadībā un latviešu mūzikas baudīšanu Orķestra “Rīga” izpildījumā. Pie diriģenta pults Andis Klučnieks,  solists Daumants Kalniņš.  
No plkst. 13.00 “Splendid Palace” foajē tiek gaidīti mazie apmeklērtāji – būs sagādāts zīmēšanas papīrs un krāsaini rakstāmrīki, ar kuriem ikviens varēs ļauties radošajam lidojumam un uzzīmēt savas mīļākās Latvijas ainavas. 
Pēc zīmēšanas darbnīcas no plkst. 14.15 līdz 15.00 kinoteātra Lielajā zālē notiks Orķestra “Rīga” koncerts. Skanēs latviešu komponistu mūziku un Daumanta Kalniņa dziedājumā būs iespēja dzirdēt Mārtiņa Brauna un Raimonda Paula dziesmas. Ieeja pasākumā ir bez maksas.


Otrajās Lieldienās Turaidā aicina uz Lieldienu svētkiem
Turaidas muzejrezervāts Otrajās Lieldienās, 2. aprīlī. plkst. 14.30 aicina uz Lieldienu svētkiem “Spīdi nu, saulīte!”, lai kopā lieliem un maziem svinētu pavasara atnākšanu, izdzīvojot Lieldienu laika tautas tradīcijas kopā ar Siguldas folkloras kopas “Senleja” dalībniekiem.
Šogad Lieldienu laikā tiks pirmo reizi iešūpotas jaunas šūpoles, kuru atslēgšanas rituālā ikviens aicināts piedalīties, nesot līdzi mājās nopītu krāsainu dzīparu vai saplaucētus bērzu zariņus un, protams, krāsotas olas.
Svētkos tiks dziedātas pavasara rotāšanas un saules dziesmas, tiks brīvdabā lielajā katlā krāsotas olas, izmantojot dabas materiālus, notiks olu kaujas un ripināšanas sacensības.
Lieldienu brīvdienās no 30. marta līdz 2. aprīlim būs atvērtas ne tikai pils ekspozīcijas un brīvdabas ekspozīcijas, bet arī Turaidas baznīca, kur būs apskatāma ekspozīcija „Turaidas baznīcas un draudzes vēsture” un smilšu kino “Turaidas Roze”.


Lieldienās ģimenes ar bērniem aicina uz bezmaksas kino seansiem
Kinoteātris "K.Suns" gaidāmajās Lieldienu brīvdienās ģimenes ar bērniem aicina uz bezmaksas kinoseansiem. Filmas tiks demonstrētas ar tulkojumu latviešu valodā. Ar detalizētu filmu programmu var iepazīties šeit