Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti medikamenti mirdzaritmijas un sirds mazspējas slimniekiem

No šī gada 1. aprīļa valsts kompensējamo zāļu saraksts papildināts ar vairākiem nozīmīgiem medikamentiem, kas paredzēti pacientiem ar mirdzaritmiju jeb sirds aritmiju, kā arī medikamenti sirds mazspējas ārstēšanai. Valsts šīm zālēm piešķirs kompensāciju 75 % apmērā.

FOTO: Shutterstock.com

“Varu teikt, ka sirds un asinsrites sistēmas invaliditātes un mirstības novēršanā šis ir gada svarīgākais notikums. Latvijā liela pacientu daļa jau lieto šīs zāles, taču vairums pacientu lieto vecāku medikamentu versiju, kas prasa ļoti striktu asinsrādītāju kontroli, kā arī tā efektivitāte var būt atkarīga no pacienta ģenētikas, uztura un citiem faktoriem. Pacientiem ir nepieciešams vērsties pie sava ārsta un jautāt, vai viņš kvalificējas šai zāļu kompensācijai, jo tās tiek kompensētas gadījumos, ja pacienta veselības rādītāji atbilst noteiktiem kritērijiem,” skaidro Kārlis Trušinskis, Medicīnas zinātņu doktors, Latvijas Kardioloģijas centra kardiologs, Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrības prezidents.


Lasi arī:
Bērniem līdz diviem gadiem un grūtniecēm valsts daļēji kompensē zāles - jaunais medikamentu saraksts
Kompensējamie medikamenti. Mīti un patiesība
ABC: viss par valsts kompensējamajiem medikamentiem

 


Reklāma
Reklāma


Mirdzaritmija ir biežāk sastopamais aritmijas veids, kad sirds priekškambari saraujas haotiski un neritmiski – tie mirdz jeb mirgo, radot nepareizu sirds ritmu. Aptuveni 60 tūkstoši cilvēku Latvijā slimo ar mirdzaritmiju, aptuveni trešā daļa no viņiem par savu slimību nav informēti, tā liecina statistikas dati.

Savukārt, sirds mazspēja ir sindroms, kad strukturālu vai funkcionālu izmaiņu vai bojājumu dēļ tiek traucēta sirds muskuļa spēja sarauties un iepumpēt asinis asinsvados. Abas diagnozes ir ļoti izplatītas sirds slimnieku vidū Latvijā. Saslimstība palielinās līdz ar vecumu, taču joprojām cilvēkiem trūkst izpratnes par diagnozes patiesajiem cēloņiem, kā arī rūpēm, ko prasa mūsu dzīvei tik svarīgais orgāns. Par zāļu piemērotību vislabāk konsultēties ar savu ārstu.