Galvassāpes un migrēna grūtniecības laikā

Ir sievietes, kurām bieži mēdz sāpēt galva, bet, iestājoties grūtniecībai, šīs sāpes kā ar roku tiek atņemtas. Ir arī tādas, kurām galva pēc bērna ieņemšanas sāp, kā sāpējusi. Un ir arī tādas sievietes, kuras pirms gaidību laika galvassāpes nav pazinušas, taču reizē ar grūtniecību tās iepazinušas. Kāpēc tā notiek un ko iesākt, skaidro Vivendi Galvassāpju centra vadītāja, neiroloģe un sāpju ārste Daina Jēgere.

Svarīgi! Jebkuras grūtniecības laikā sākušās sāpes nedrīkst atstāt bez ievērības, jādodas pie ārsta!

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi! Jebkuras grūtniecības laikā sākušās sāpes nedrīkst atstāt bez ievērības, jādodas pie ārsta!

Lai runātu par galvassāpēm katrā konkrētā gadījumā, vispirms svarīgi noskaidrot, kāds ir šo sāpju iemesls. Sarunā ar ārstu nozīmīgas var būt šķietami nenozīmīgas detaļas, lai atrastu sāpju cēloni un mazinātu to izraisītās sekas.

 

Migrēna un grūtniecība
Tās galvassāpes, kas sievietei bijušas pirms grūtniecības, bet, esot mazuļa gaidībās, pāriet, visticamāk, ir migrēna. Citas galvassāpes grūtniecības dēļ savu dabu parasti nemaina. Ja tā ir migrēna, visbiežāk, sākoties grūtniecības 12. nedēļai, galvassāpes izbeidzas.

Mehānisms, kāpēc tā notiek, ir sarežģīts, jo migrēnas iemesli joprojām līdz galam nav izpētīti. Ja agrāk domāja, ka tā rodas sašaurinātu asinsvadu dēļ, tad tagad ir skaidrs, ka organismā notiek sarežģīts process, ko ietekmē gan asinsvadu reakcijas uz apkārtējo vidi, gan arī nervu aktīvo vielu izmaiņas, kuras atrodas nervu savienojumu vietās jeb sinapsēs, un nodrošina nervu impulsu pārraidi no viena nerva posma uz otru līdz pat sāpju centriem. Ir noskaidrots, ka dažiem cilvēkiem ģenētiski ir pārmantota šī mehānisma savdabīgā norise, kur iesaistītas neiroaktīvās vielas.

 

Ieteikums! Ja sieviete, kura cieš no galvassāpēm, plāno grūtniecību, būtu ieteicams šo jautājumu izrunāt ar ārstu, lai zinātu, kas ir šo sāpju cēlonis.

 

Nervu aktīvo vielu saraksts ir garš, bet svarīgi zināt, ka to vidū ir tādas vielas, kas saistītas ar dzimumhormoniem, piemēram, estrogēns, serotonīns, prostaglandīni, kas atbildīgi par menstruāciju norisi, hipofīzes un vairogdziedzera darbību. To savstarpējā mijiedarbībā var rasties nervu aktīvo vielu konflikts, kas izraisa migrēnu. Taču grūtniecības laikā šo procesu norise mainās, tāpēc galvassāpes izbeidzas. Ir pavisam nedaudz grūtnieču, kurām migrēnas lēkmes turpinās vai arī pirmo reizi parādās tieši grūtniecības laikā. Pētījumi rāda, ka tie ir tikai 2 % no tām sievietēm, kurām konstatēta migrēna. „Pacientes reizēm apgalvo, ka gribētu būt hroniskā stāvoklī,” smejas ārste Jēgere. Migrēnas lēkmes var atjaunoties pat nākamajā dienā pēc bērna piedzimšanas, taču biežāk tas notiek, kad beigušās aktīvās hormonu svārstības vai arī tad, kad atsākušās mēnešreizes, proti, vidēji no 3 līdz 6 mēnešiem pēc dzemdībām.

 

Migrēnas pazīmes
Migrēna ir slimība, ko nevar identificēt nevienās analīzēs un izmeklējumos. „To diagnosticē tikai pēc paša pacienta stāsta, jo sāpes ir tik īpatnējas, ka atšķiras no klasiskām galvassāpēm,” skaidro Daina Jēgere. Migrēna var izpausties ļoti dažādi, taču biežākās pazīmes ir šādas:

 

  • migrēnas sāpes ir vidēji stipras vai stipras intensitātes;
  • biežāk sāp viena galvas puse (puses var arī mainīties, tāpat reizēm var sāpēt visa galva);
  • sāpes pieņemas spēkā un biežāk ir pulsējošas;
  • parādās nepatika pret skaņu, gaismu un smaržām, var pievienoties nelaba dūša, šķebināšana;
  • grūti darīt fiziskas lietas.


Parasti pirms migrēnas lēkmes ir tā sauktā aura, kas nozīmē, ka acīs ir jocīga sajūta, ņirbēšana, attēla izplūšana. Aura var turpināties kā ķermeņa notirpums, grūtības parunāt, jo mēle notirpusi. Aura ir atspoguļojums tiem procesiem, kas notiek smadzenēs, kur tajā brīdī mainās smadzeņu dažādu zonu uzbudināmība, līdz ar to arī mainās ķermeņa apkārtējās vides sajūta. Aura var ilgt no piecām minūtēm līdz pat stundai. Un pēc tam sāk sāpēt galva. Migrēnas sāpes spēcīgākas var būt mēnešreižu laikā.

 

Cita veida galvassāpes
Migrēna nav vienīgais iemesls, kāpēc mēdz sāpēt galva. Mūsdienu dzīvesveids un darba režīms var radīt apstākļus, kuru dēļ sāp galva, piemēram, saspringuma radītas sāpes, kas parasti nepāriet arī tad, kad grūtniecība iestājusies. Labā ziņa, ka šī problēma salīdzinoši labi pakļaujas ārstēšanai, izmantojot dažādas fizioterapijas metodes – vingrošanu, masāžu. Reizēm pirms grūtniecības saspringums nav bijis tik liels, lai izteikti sāpētu galva, bet grūtniecības laikā notiek dažādas fizioloģiskas izmaiņas, tāpēc galvassāpes kļūst biežākas un stiprākas. Ja topošajai māmiņai jau ir pirmais bērns, kurš pats par sevi prasa uzmanību un aprūpi, tad sievietei var sāpēt gan skausta, gan jostas muskuļi. Parasti sievietes atpazīst, ka šīs galvassāpes sākušās saspringuma dēļ, taču reizēm sāpes izpaužas tādā veidā, ka nevar saprast to cēloni. Taču speciālists pārbaudē konstatē saspringumu vai sāpīgu pakauša nervu un iesaka procedūras, kas ir atļautas arī grūtniecības laikā. Dažkārt palīdz arī osteopātija, adatu terapija.


Viens no iemesliem, kāpēc pēkšņi var sākt sāpēt galva, ir deguna blakusdobumu iekaisums. Tā var būt, ka sākotnēji bijušas iesnas, kas šķietami ir pārgājušas, taču tad sāk spiest galvu pieres rajonā, un pirmajā brīdī nav skaidrs iemesls. Pārbaudes parāda, ka deguna blakusdobumi ir pilni ar strutām. Labā ziņa ir tā, ka mūsdienās ir saudzīgas metodes, kā ar šo problēmu tikt galā.

 

Tās galvassāpes, kas sievietei bijušas pirms grūtniecības, bet, esot mazuļa gaidībās, pāriet, visticamāk, ir migrēna. Citas galvassāpes grūtniecības dēļ savu dabu parasti nemaina.

Reklāma
Reklāma


Galvassāpes var izraisīt senāk piedzīvotas galvas un kakla traumas, kuru sekas saasinās grūtniecības laikā. Reizēm piedzīvotās traumas tajā brīdī nešķiet pārāk nopietnas, taču grūtniecības laikā ķermeņa izmaiņu dēļ tās var likt par sevi manīt. Īpaši jāatzīmē kakla muskuļu hiperekstenzsijas traumas, ko gūst, ja, piemēram, automašīnas aizmugurē ietriecas cita automašīna. Rezultātā tiek piedzīvotas tā sauktās „pātagas cirtiena” traumas – tās ir tik pēkšņas, ka cilvēks triecienam nav sagatavojies. Kakls ir īpaša ķermeņa daļa, jo tajā ir ļoti daudz nervu, asinsvadu, rīkle, elpvads, lielās miega artērijas, kas baro smadzenes, kakla daļas muguras smadzenes, kur atrodas elpošanas centrs, kaklā ir ļoti daudz locītavu. Lai mēs vispār galvu varētu pagrozīt, kaklā atrodas arī smadzeņu apvalki ar ļoti smalku struktūru. Galu galā pati galva turas uz viena skriemeļa, ko sauc par pirkstu. Un arī šajā daļā ir smalkas saitītes, ko traumu rezultātā var pabojāt.

 

Kad sākas grūtniecība, kā rezultātā ķermenis mainās, parādās tūska, vēlākā grūtniecības laikā mainās mugurkaula stāja, traumas var izpausties ar galvassāpēm. Tās var izpausties kopā ar tirpšanas sajūtu, reiboņiem. Dažkārt, lai noteiktu cēloni, nepieciešams rentgens kakla daļai, taču, kā zināms, rentgena izmeklējums grūtniecības laikā nav vēlams, tāpēc, ja iespējams, labāk vispārēju veselības pārbaudi veikt pirms grūtniecības iestāšanās.

Galvassāpju iemesls var būt arī zems hemoglobīns vai zems D vitamīna līmenis asinīs, problēmas ar vairogdziedzeri.


Ja galva sāk sāpēt jau grūtniecības pirmajās nedēļās, jāvēro, vai nav liels stress, arī grūtniecības toksikoze var veicināt galvassāpes.

Grūtniecības laikā notiek izmaiņas venozajā asinsritē. Smaga, dulla, spiedoša galva, nebeidzams reibonis var būt tāpēc, ka ir asinsrites traucējumi. Nedrīkst aizmirst par reti sastopamām, tomēr iespējamām trombotiskām komplikācijām, kas var būt arī galvas venozajos asinsvados. Šajā gadījumā lielākais izaicinājums varētu būt precīza diagnostika – asinsanalīžu izmaiņas nav specifiskas, nepieciešama precīza radioloģiska izmeklēšana, taču šī izvēle varētu būt saistīta ar vilcināšanos, jo pastāv bažas, ka šāda izmeklēšana varētu ietekmēt mazuļa attīstību. Varam iedrošināt gan pacientus, gan ārstus, ka objektīva pamata uztraukumam nav – KMR galvai, lai precizētu diagnozi, ievērojot visus drošības pasākumus, mazulim pāri nenodarīs. Taču pareizi noteikta diagnoze ļauj izvēlēties atbilstošāko ārstēšanu un tā izglābt māmiņas dzīvību.

 

Galvassāpes pēc 20. grūtniecības nedēļas
Īpaša uzmanība jāpievērš gadījumam, ja galvassāpes parādās no grūtniecības 20. nedēļas. Tas ir ļoti bīstams signāls, un tādā gadījumā nevajag kavēties apmeklēt ārstu, jo galvassāpes var liecināt par eklampsiju vai preeklampsiju. Un tas ir apdraudošs stāvoklis gan mammai, gan gaidāmajam mazulim. Tādā situācijā svarīgi veikt asinsanalīzes, urīna analīzes un izmērīt asinsspiedienu. Augsts asinsspiediens, kas iet roku rokā ar nieru funkciju izmaiņām, ir viens no preeklampsijas vēstnešiem.

 

Grūtniecība un medikamenti
Vienmēr ir jautājums, ko ar galvassāpēm darīt? Kā tās ietekmēs grūtniecību, mazuļa attīstību un vai vispār drīkst lietot zāles? Kā jau noskaidrojām, ja galvassāpes ir migrēna, tad liela varbūtība, ka grūtniecības laikā par tām nebūs jāraizējas. Ja migrēna tomēr ir, noteikti jāizrunā ar ārstu, kā šādā gadījumā rīkoties. Ja nepieciešams lietot zāles, labāk laikus iedzert pietiekamu devu, kas parasti ir 1000 miligrami, nevis ik pēc stundas ieņemt samazinātu devu, kas tik un tā nepalīdz. Grūtniecības laikā ir atļauts lietot paracetamolu. Pārējo medikamentu izmantošana pieļaujama tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem. Vēl kāds preparāts, kurš grūtniecības laikā ir atļauts un varētu mazināt galvassāpes, ir magnijs, jo tas samazina nervu uzbudinājumu un nedaudz mazina muskuļu tonusu. Pie ļoti lielām galvassāpēm ātrā palīdzība mēdz būt magnija sulfāta preparāts, ko ievada vēnā.

 

Svarīgāk par medikamentiem galvassāpju profilaksei ir ievērot veselīga dzīvesveida rekomendācijas – lietot pietiekami daudz šķidruma uzturā, iespējami vairāk uzturēties svaigā gaisā, labi vēdināt telpas, kurās uzturas grūtniece.

 

Bet vēl svarīgāk par medikamentiem galvassāpju profilaksei ir ievērot veselīga dzīvesveida rekomendācijas – lietot pietiekami daudz šķidruma uzturā, iespējami vairāk uzturēties svaigā gaisā, labi vēdināt telpas, kurās uzturas grūtniece. Ļoti svarīgi ir praktizēt relaksējošu fizisko slodzi bez lielas pārpūles, iespēju robežās baudīt masāžas kakla un plecu zonai, ievērot veselīgu miega un nomoda režīmu.


Literatūra:
1) Zvaune, L. Cervikogēnas galvassāpes. Doctus, decembris, 2016.
2) Bousser, M. G.; Ferro, J. M. Cerebral Venous Thrombosis: an Update. Lancet Neurol, 2007; 6: 162-170.
3) Schoen, J. C.;  Campbell, R. L.; Sadosty, A. T. Headache in Pregnancy: An Approach to Emergency Department Evaluation and Management. West J Emerg Med. 2015 Mar; 16(2): 291–301.

 


Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.

    Lejupielādēt žurnālu PDF formātā

    Atvērt lasīšanai online