Bērni cieš no "īsziņu kakla". Problēmas un risinājumi muguras veselības uzlabošanai

Vairāk nekā pusei pieaugušo ir stājas problēmas. Skolēnu vidū rādītāji ir vēl dramatiskāki. Tikai 4 no 100 skolēniem ir pilnībā vesels mugurkauls. 

Lai dzīvesveida, ir jāpiedomā pie pozas, kā arī jāstiprina kakla, plecu joslas un stājas muskuļus.

FOTO: Shutterstock.com

Lai dzīvesveida, ir jāpiedomā pie pozas, kā arī jāstiprina kakla, plecu joslas un stājas muskuļus.

RSU docente Silvija Umbraško savā 2016.gada pētījumā ir secinājusi, ka 71% skolēnu ir ar apaļi ieliektām mugurām, bet 42% bērnu novērojamas skoliotiskas stājas. Tikai 4% skolēnu nav mugurkaula problēmu!

Fizioterapeite Diāna Silantjeva savā praksē ir pamanījusi, ka bērni kļūst aizvien šķībāki. Pēdējā laikā diezgan izplatīta problēma ir īsziņu kakls jeb text neck.  Bērni ir “ieurbušies” telefonos vai planšetēs, galva ilgstoši atrodas uz leju. Jo zemāk tiek noliekta galva, jo lielāks ir svars, kurš jānotur kakla skriemeļiem. Neitrālā pozīcijā galvas smagums ir vidēji 4 – 5 kilogrami, bet, ja noliecam to uz leju par 30 grādiem, galvas smagums, kas jānotur mūsu kakla daļai, ir jau 18 kilogrami. Ja cilvēks šādā pozā atrodas ilgstoši, tas noved pie mugurkaula deformācijas, turklāt cieš arī citi orgāni – var pasliktināties redze, samazināties plaušu tilpums, parādīties galvas un muskuļu sāpes, sākt tirpt rokas. Lai mazinātu negatīvās sekas, ir jāpiedomā pie pozas, kā arī jāstiprina kakla, plecu joslas un stājas muskuļus.


Praktiski ieteikumi mugurkaula veselībai

Sēdošs darbs

Biežāk pamaini darba pozu un neaizmirsti izkustēties. Izapļo plecus, piecelies kājās un izkustini pēdas, ceļoties uz pirkstgaliem. Noliec galvu līdz ceļiem, lai atslābst galva un pleci! Apstājies pie sienas un ar taisnu muguru veic dažus pietupienus.

 

Darbs, kurā tiek noslogota tikai viena ķermeņa puse

Brīvajā laikā centies noslogot otru ķermeņa pusi. Vajadzības gadījumā konsultējies ar fizioterapeitu, kurš palīdzēs sastādīt īpaši tev domātu vingrojumu kompleksu.



Nepieciešamība celt vai nest pārāk smagus priekšmetus
Ceļot smagumus, dari to pareizi, ietupstoties ceļos, turot taisnu muguru un sasprindzinot vēdera muskuļus. Atceries, ka bērna mugursomas svaram nevajadzētu pārsniegt 10 – 12% no bērna ķermeņa svara, turklāt somu jānēsā uz abiem pleciem, noregulējot plato lenču augstumu tā, lai soma nekarājas uz leju.


Nepareizi pielāgota darba vieta
Pareizs krēsla augstums ir tad, ja kājas stabili novietotas uz grīdas, bet kāju saliekums ir nedaudz platāks par 90 grādiem. Pareizs galda augstums ir tad, ja augšdelma un apakšdelma leņķis ir 95-100 grādi, savukārt datora ekrānam jābūt noregulētam atbilstoši acu līmenim.

Reklāma
Reklāma



“Īsziņu kakls” jeb uz leju noliekta galva
Veroties telefonā, apsēdies pie galda, atstutē pret to elkoņus un turi telefonu rokās tik augstu, lai galva nav jānoliec uz leju. Lai pamainītu pozu, vari apsēsties jāteniski krēslā un atstutēt krūšu kurvi pret krēsla atzveltni, tādējādi atslogojot mugurkaulu. Uz īsu brīdi vari arī apgulties uz vēdera un turēt telefonu balstā uz elkoņiem.



Nepietiekams kalcija, omega 3 un  D vitamīna balanss organismā
Lai kalcijs mūsu organismā varētu uzsūkties, papildus nepieciešams uzņemt arī D3 vitamīnu. No organisma kalciju “izskalo” kafija, zaļā un melnā tēja, kā arī coca-cola. Savukārt, ar kalciju mūsu organismu apgādā piena produkti, pilngraudu produkti un dārzeņi (selerija, kāposts, spināti, brokoļi u.c.) Pēdējo gadu pētījumos pierādīts, ka nepiesātinātās omega-3 taukskābes uzlabo sirds un asinsvadu darbību, iekaisumu mazināšanos, kā arī smadzeņu darbības uzlabošanos, stiprina imunitāti, nodrošina organismu ar enerģiju, aizsargslāņu veidošanos un vitamīnu uzsūkšanos.

 

Lasi arīProdukti, kas satur kalciju. Neskaitot pienu un sieru!



Plakanā pēda vai nepietiekams pēdas velves izliekums
Ja pēdas velves izliekums ir pārāk mazs, lieto īpašus kurpju ieliktņus. Trenē kāju muskuļus, tas palīdzēs veidot pareizu pēdas velvi.


Lasi arī: Laikus nepamanīta plakanā pēda bērnam ir garantētas veselības problēmas pusaudzim



Nepareizi iekārtota guļvieta
Matracim ir jābūt līdzenam. Pārāk mīksts matracis rada nevienmērīgu noslodzi mugurkaulam. Spilvenam jābūt tik lielam, lai, guļot uz sāna, kakls nav saliekts, un spilvena augstums atbilst attālumam starp tavu plecu un apakšžokli.