Uzmanību! Veselības veicināšanas nodarbības ģimenēm ar bērniem bez maksas

17.03.2018 no 10. 00 -  14.00  Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas poliklīnikas (Rīga, Vienības gatve 45) 3. stāva zālē  apmācību programmas vecākiem un bērniem „Veselības veicināšanas nodarbības ģimenēm ar bērniem”  mācību cikla “Veselīga uztura principi” ietvaros notiks nodarbība "Pārtikas alerģijas bērniem - kā atpazīt un ko darīt", ko vadīs ārste E. Aleksējeva.

FOTO: Shutterstock.com

Nodarbībā tiks aplūkotas šādas tēmas:

  • Kāpēc rodas pārtikas alerģija?
  • Kā pārtikas alerģija var izpausties?
  • Kā pierādīt pārtikas alerģiju?
  • Kādas ārstēšanas iespējas un uztura ieteikumi bērniem ar pārtikas alerģiju?
  • Vai iespējams novērst pārtikas alerģiju nākotnē? 
  • Ko nepieciešms zināt pirms doties pie alergologa?

 

Sekojiet līdzi informācijai, drīzumā notiks arī nodarbība "Uztura bagātinātāji un vai tie papildina veselīgu uzturu", ko  vadīs klīniskā farmaceite Inese Sviestiņa.

  • uztura bagātinātāji – pārtikas piedevas vai zāles – kur ir atšķirība;
  • veselīguma norādes – kas tās ir, kur meklēt informāciju par veselīguma norādēm
  • atsevišķu uztura bagātinātāju (piemēram, multivitamīnu) dažādie sastāvi – 
  • kam pievērst uzmanību, lasot sastāvu
  • kādās situācijās uztura bagātinātāji varētu būt lietojami un kādās labāk nē.

 

Programmas aktualitāte:
Liekā svara problēma iegūst epidēmijas apmērus ne tikai pieaugušo vidū, bet arī bērnu un pusaudžu vidū. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem bērnu skaits ar lieko svaru pēdējo 30 gadu laikā (1980-2010) divkāršojies, taču pusaudžu skaits trīskāršojies.  Ļoti svarīgi ir savlaicīgi pamanīt un novērtēt lieko svaru bērniem un pusaudžiem, lai nepieļautu turpmāku strauju svara pieaugumu un ar to saistītu veselības problēmu rašanos. Tāpēc, cīnoties ar liekā svara epidēmiju, ir svarīga valsts attieksme un politika, kas veicina veselīgu dzīvesveidu. Taču, ne mazāk svarīga ir ģimenes (vecāku), skolas, kā arī primāras veselības aprūpes ārstu loma, pievēršot uzmanību šai bērnu un pusaudžu veselības problēmai. Būtu svarīgi iemācīt bērnu būt atbildīgam par savu veselību, ārstēšanas procesu, kur ārstējošā ārsta un pediatra loma var būt izšķiroša slimības ārstēšanā. 


Aptaukošanās un liekā svara problēma pieaug visai draudošos apmēros, jo īpaši bērnu un pusaudžu vidū. Bērnu aptaukošanās nereti tiek uzskatīta par iedzimtu. Dažkārt tā arī ir, taču daudz biežāk liekais svars ir sekas neveiksmīgi izvēlētam ēdienam, jau no agras bērnības veidojoties nepareiziem ēšanas paradumiem, kam vēlāk pievienojas mazkustīgums. Modernais dzīvesveids sniedz virkni kārdinājumu, proti, pavadīt dienas pie datora, ēdot pārsālītus vai pārsaldinātus pusfabrikātus, kā rezultātā nozīmīgi pieaug liekā svara problēmas jaunajai paaudzei, kā arī potenciālie saslimšanas riski ar dažādām hroniskām slimībām. Tāpēc bērna ēdienkartei jau no dzimšanas brīža ir jābūt pārdomātai un sabalansētai. Uztura paradumu izmaiņas var būtiski veicināt liekā svara pieauguma izmaiņas, bērnu un pusaudžu fizisko attīstību. Nepareiza ēdiena izvēle var radīt virkni saslimšanu un blakņu, kuru atpazīšana sākuma posmā novērš hronisku saslimšanu attīstību vēlākā bērna attīstības posmā.

Reklāma
Reklāma

 

Mājas lapas, kurās var atrast papildus informāciju par dažādām veselības tēmām:
http://www.ldusa.lv/
http://www.parsirdi.lv/
www.spkc.gov.lv 
www.vm.gov.lv 
www.vesels.lv 
www.veseligsridzinieks.lv

 

 

Projekts

Projekts

Projekts
Izglītojošas un motivējošas lekcijas/semināri/apmācības iedzīvotāju veselības veicināšanai”
Nr. RD LD 2017/21 ESF
                                                Līgums Nr. DL-17-323-lī