Rīgas Zoodārzā mazuļu birums. Mīlīgas fotogrāfijas un VIDEO

Droši var teikt, ka Rīgas zoodārzā jau sen iestājies pavasaris. Vispavasarīgā noskaņa valda jaunajās Terārija ēkas ekspozīcijās, kur mazuļi saradušies papagaiļiem žako, surikatiem un arī klinšu damaniem. Arī daudzviet citur valda priecīga kņada - pirms pāris dienām melnu kumelēnu sagaidījusi baltā poniju ķēvīte Prelūdija, lemuru un Galapagu bruņrupuču ekspozīcijā mazulis kaķu lemuriem…

Foto no RigasZOO arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no RigasZOO arhīva.

Jaunā Terārija ēkas ekspozīcija pozitīvas atsauksmes guvusi ne tikai no apmeklētājiem, bet no arī to iemītniekiem. Par to, ka mītnes ir ļoti piemērotas, liecina demogrāfiskais sprādziens. Vispirms pagājušā gada nogalē pasaulē nāca ziloņa radinieku klinšu damanu mazulis. Ja vecāki neiesaistās rotaļas, tad damanu meitene rotaļājas viena pati, itin veikli skraidelējot pa zariem un vingrojot. Video ieskats damanu meitenes izdarībās skatāms šeit:

 

Šīs sugas dzīvnieki ir ierakstīti starptautiskajā ciltsgrāmatā, tādēļ prieks par veselīgo damanbērnu un mūsu kolēģu profesionalitāti ir divtik liels.


Nedaudz vēlāk olas izdēja Pasaules Sarkanajā grāmatā (EN kategorija – apdraudēts) ierakstīto sarkanastes žako ģimenes. Viens pāris ērti iekārtojās koku dobumos, savukārt otra ģimene nolēma ligzdot neierastā vietā - zemes. Un veiksmīgi! Pēc apmēram mēnesi ilgas perēšanas, no olas ir izšķīlies mazulis – balts un pūkains ērms. Māte vēl joprojām silda savu cāli, jo dzīves sākumā tam ir visai grūti noturēt stabilu ķermeņa temperatūru. Toties apmeklētājiem ir unikāla iespēja vērot citkārt dobuma dzīlēs slēptā mazuļa attīstību un attiecības ar vecākiem.

12. februārī  surikatu saimē sākās liels satraukums, jo ģimenē radās papildinājums – divi burvīgi mazuļi. Sākumā par pēcnācēju eksistenci varēja nojaust tikai pēc saimes uztrauktās uzvedības un smalkiem pīkstieniem, kas nāca no alas. Taču tagad jau vairāk nekā nedēļu mazie surikatēni aktīvi iepazīst mītnes plašumus un iekārtojumu. Lai arī mazuļi nav tik veikli kā pieaugušie, tomēr labprāt spēlējas, kāpelē pa siekstām, mēģina rakņāties smiltīs vai nočiept kādu gardumu kumosu no pieaugušo galda, kā arī cenšas izslieties uz pakaļkājām un tēlot sargus. Mazuļi dzimst tikai bara vadonei, savukārt pēcnācēju aprūpē aktīvi iesaistās visa saime. Surikatu dzīves ainas skatāmas arī video

 

Reklāma
Reklāma



Lemuru un Galapagu bruņrupuču ekspozīcijā kopš 2. februāra vienai mātītei redzamas divas melnbalti strīpainas astes. Tas tāpēc, ka viņai pie vēdera vilnas pieķēries mazulis. Māte gan nav ziņojusi, kāds ir bērna dzimums, tādēļ pagaidām mums tas nav zināms. Šobrīd mazulis jau ir krietni paaudzies un labi saskatāms. Vislabāk to var aplūkot ģimenes pusdienlaikā plkst. 13.00, kad saimei tiek pasniegts banāns. Mazulis no šāda cienasta pagaidām vēl atsakās, jo tam pietiek ar mātes pienu.


Savukārt visjaunākais mazulis ir 3. martā dzimusī ponijmeitene Kapteine. Ja aplokā blakus kamieļiem redzat baltu poniju, kuram blakus skraida gandrīz melns kumelēns, tad ziniet, ka tā ir māte Prelūdija ar savu nesen dzimušo pēcnācēju. Mātei Prelūdijai un ogļmelnajam tēvam Krikumam šis nav pirmais kopīgais mazulis. Iepriekšējais kumeļš gadu gaitā kļuvis gaišs un pēc vairākiem gadiem kļūs pilnīgi balts kā māte. Turpretī šī gada ponijmeitenei Kapteinei apmatojums ir savādākos krāsu toņos un tādēļ, jo interesanti būs vērot, kāds dzīvnieks izskatīties pieaudzis.