Izplatās "Iepļaukāto vaigu slimība", kas vizuāli līdzīga masalām

Sociālajos tīklos un vecāku sarunu forumos mammas satraukušās par kādu saslimšanu. "Bērnam uz vaigiem, vēdera un muguras parādījušies izsitumi, kas izskatās kā nātrene, tomēr nekas neniez. Ir arī neliela temperatūra. Ko darīt? Jāiet pie ārsta vai var nogaidīt?"

Foto no lapas http://www.bestonlinemd.com/

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no lapas http://www.bestonlinemd.com/

Slimību profilakses un kongroles centrā apstiprina, ka pašlaik ir izplatījies tā saucamais parvovīruss B19 jeb saukta arī par "iepļaukāto vaigu slimību".
 

Tā parasti ir viegla slimība, kurai raksturīgi „iepļaukāta vaiga” tipa izsitumi uz sejas un mežģīņveida izsitumi uz ķermeņa un ekstremitātēm, ar to parasti slimo bērni. Izsitumi var niezēt. Šai infekcijai raksturīgs viegls drudzis un vājums. Izsitumi parasti izzūd 7 – 10 dienu laikā.

Parvovīruss B19 ir vienīgais parvovīrusu paveids, ar ko var inficēties cilvēks. Arī suņi un kaķi slimo ar parvovīrusu infekciju, bet slimības ierosinātāji ir dzīvnieku parvovīrusi.

Arī pieaugušie var saslimt ar parvovīrusa B19 infekciju, slimība var noritēt bez simptomiem, ar līdzīgiem izsitumiem kā bērniem vai pietūkušām un sāpīgām locītavām (parasti plaukstu, roku vai ceļu locītavas). Locītavu pietūkums un sāpes izzūd 1 – 2 nedēļu laikā, retāk – dažu mēnešu laikā. Apmēram 50% pieaugušo ir bērnībā pārslimojuši parvovīrusa B19 infekciju un tāpēc ir imūni pret to. 20% bērnu un pieaugušo pārslimo šo infekciju bez simptomiem.

Infekcija ir lipīga (kontagioza) līdz brīdim kad parādās izsitumi, atšķirībā no līdzīgas infekcijas – masaliņām, ar kuru slimojot bērns ir kontagiozs arī izsitumu laikā.

Infekcijas avots ir saslimušā elpceļu izdalījumi jeb sekrēti (siekalas, krēpas, deguna gļotas u.c.) līdz brīdim, kad parādās izsitumi, kā arī tiešs kontakts ar saslimušā lietotiem traukiem un citiem sadzīves priekšmetiem.

Reklāma
Reklāma

Pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās parasti inficējās 10% - 60% bērnu. Uzņēmīgā persona parasti saslimst 4 līdz 14 dienu laikā no inficēšanās brīža (retāk – līdz 20 dienām).

Ārstēšanā parasti izmanto medikamentus simptomu (drudzis, sāpes, nieze) likvidēšanai.