Adīšana pret depresiju, paaugstinātu asinsspiedienu un vecuma demenci

Lielbritānijas veselības sistēma varētu ietaupīt desmitiem miljonu mārciņu, ja medikamentu un medicīnisku procedūru vietā daļai pacientu izrakstītu adīšanu, saka pētnieki, kas atklājuši, cik dziedniecisks patiesībā ir adīšanas process.

Adīšana būtu salīdzinoši inovatīvs un lēts risinājums, kā slimību sākumposmā tās ārstēt bez tiešiem finansiāliem ieguldījumiem,

FOTO: Shutterstock.com

Adīšana būtu salīdzinoši inovatīvs un lēts risinājums, kā slimību sākumposmā tās ārstēt bez tiešiem finansiāliem ieguldījumiem,

Organizācija “Adīšana par mieru”  vairāku gadu garumā pētīja 15 000 cilvēku, kuru hobijs ir adīšana, un to, kā ilgtermiņā tas ietekmēja viņu veselības rādītājus.

Izrādījās, ka adīšana ir tikpat relaksējoša nodarbība kā joga, tā samazina artrīta sāpes, uzlabo emocionālo stāvokli, pazemina asinsspiedienu un uztur možu garu.

 

Atklāts, ka adīšanas laikā palēninās sirdsdarbība par 11 sitieniem minūtē, asinīs samazinās stresa hormonu daudzums un pazeminās asinsspiediens.

Reklāma
Reklāma


Turklāt adīšana samazinot vientulības sajūtu un veicina piederības sajūtu, jo cilvēki gados tādējādi jūtas joprojām noderīgi, jo adījumus var gan pārdot, gan arī iesaistīties labdarības projektos trūcīgiem cilvēkiem, priekšlaikus dzimušiem bērniem vai adīt karavīru vajadzībām. Sākotnēji biedrība “Adīšana par mieru”  tika izveidota tieši ar mērķi atbalstīt karos kritušo karavīru ģimenes, bet vēlāk adījumus sāka sūtīt arī labdarības paciņās uz trūcīgām valstīm.

Adīšana būtu salīdzinoši inovatīvs un lēts risinājums, kā slimību sākumposmā tās ārstēt bez tiešiem finansiāliem ieguldījumiem, jo adīšanas terapeitiskais potenciāls līdz šim vispār nav novērtēts. Tagad pētījumi apliecina, ka no adīšanas procesa ir gan fizisks, gan emocionāls ieguvums.

Hronisku locītavu sāpju gadījumā adīšana kalpo kā signāla pārslēdzēja smadzenēs, proti, adot, cilvēka smadzenes spēj pilnvērtīgi pieslēgties tikai vienai no aktualitātēm – sāpju sajūtai vai adīšanas procesam. Ja ir jāada, sāpes cilvēks jūt mazāk. Savukārt vienveidīgās kustības palielina serotonīna līmeni asinīs un uzlabo garastāvokli. Samazinās arī Alcheimera slimības un depresijas risks, un pat atmest smēķēšanu ir vieglāk, uzsākot adīt.


Līdz šim adīšanu uzskatīja par omīšu izklaidi, bet tagad pētnieki runā par to, ka tā varētu būt ārstniecības metode. To noteikti būtu jāmāca arī skolas nodarbībās gan zēniem, gan meitenēm.