Gripa šogad pārsteidz infektologus un plosīšoties līdz aprīlim

Šī gada gripa Latvijā pārsteigusi pat pieredzējušus vīrusu pētniekus. Cilvēki daudz vairāk slimo ar B tipa gripu, nevis A tipa, kā tas notiek parasti. Tāpat saslimušo skaits nav pārāk liels, kas vedina domāt, ka epidēmija šādi, lēzeni, Latvijā ilgs līdz pat aprīļa vidum. 

Ja ir aizdomas par gripu, vērsies pie ārsta!

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir aizdomas par gripu, vērsies pie ārsta!

Parasti gripas laikā saslimšana ar citiem vīrusiem mazinās, bet šogad – tieši otrādi. Līdz ar gripu uzvaras gājienu turpina arī dažādi augšējo elpceļu vīrusi.


Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā jau izmeklēti gandrīz 4000 paraugu, ko ārsts paņem no saslimušā cilvēka kakla un deguna. Tagad gripas epidēmijas laikā tie ir 100 paraugi dienā.  Ar ātro izmeklēšanas metodi uzreiz nosaka, vai tā ir A vai B tipa gripa. Un šeit jau seko pirmais pārsteigums.
Gripa Latvijā līdz šim apstiprināta 770 cilvēkiem. A tipa gripa  - 334, B tipa gripa – 436. Tas pārsteidz pat infektologus.
Centra laboratorijas vadītāja Jeļena Storoženko pieļauj, ka iemesls ir iedzīvotāju uzņēmība pret konkrētiem vīrusiem. 
“Pusei ir plaušu karsonis kā komplikācija, bet šeit prevalē B vīruss. Tāpat bieži ir degunu blakus dobumu iekaisumi. Tie jāārstē ar antibiotikām,” stāsta Rozentāle.  
Katru dienu Latvijas infektoloģijas centrā ieved 19 pacientus vidēji smagā vai smagā stāvoklī.

Un pēdējais šī gada gripas pārsteigums ir tas, ka šoreiz roku rokā iedzīvotājiem uzbrūk ne vien gripa, bet arī citi elpceļu vīrusi. Arī tas ir pilnīgi pretēji līdz šim zināmai kārtībai.
Vienīgais, kas nav mainījies, ir gripas pazīmes. Tā ir augsta temperatūra, sajūta, ka lauž kaulus, sāp acu āboli, bet pēc divām, trim dienām pievienojas arī sauss klepus. Jālieto C vitamīns un jādzer šķidrums, vislabāk silta tēja vai ūdens.

13 cilvēki valstī no gripas ir miruši. Viņiem visiem bija A tipa gripa. 

 

Reklāma
Reklāma

LASI ARĪ: Kas ir GRIPA + praktiski PADOMI, kā to uzveikt

Ne katra saaukstēšanās ir gripa. Noskaidro gripas pazīmes

Grūtniece un gripa. Ieteikumi, kā sevi sargāt 

 

Avots: www.lsm.lv