Jau šogad audžuvecāki saņems algu un tiks uzskatīts, ka tā ir profesija

No gada vidus audžuvecāki, kas specializēsies zīdaiņu aprūpē, aprūpēs bērnus ar īpašām vajadzībām vai arī uzņems bērnus krīzes situācijās, kļūs par profesiju. Specializētās audžuģimenes saņems algu, un no tās tiks nomaksāti visi nodokļi.

Mērķis pabalsta palielināšanai bijis piesaistīt lielāku audžuģimeņu skaitu zīdaiņu audzināšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Mērķis pabalsta palielināšanai bijis piesaistīt lielāku audžuģimeņu skaitu zīdaiņu audzināšanai.

Šoreiz atkal neizdevās pārspēt sievu - secina vīrietis, kura mājoklī ieradusies Rīgas pašvaldības policija. Vīrietim konstatē 2,88 promiļu reibumu, sievietei - 2,98 promiles. Kopā ar pāri mājās ir arī viņu deviņus mēnešus vecais zīdainis. Un starp bērna ratiņiem un skapi paslēpies Valsts policijas meklēšanā izsludināts vīrietis. Policija vecāku argumentus neņem vērā un zīdaini izņem no ģimenes.

Šis ir viens no piemēriem, kā zīdaiņi nokļūst bērnunamos. Ja vecāki nespēj sakārtot dzīvi, bet izrāda interesi, bērns vairākus gadus var nebūt juridiski brīvs. Līdz šim daudzi zīdaiņi pat gadiem dzīvojuši zīdaiņu namos, kur, kā redzējām raidījumā "Aizliegtais paņēmiens", zīdaiņus barojot pat nepaņem rokās.

Zīdaiņa attīstībai vissvarīgāk ir augt ģimenē, taču paradoksāli, ka tieši zīdaiņu aprūpei līdz šim ir bijis visgrūtāk atrast audžuvecākus. Jo zīdainis jāaprūpē 24 stundas diennaktī un to ir grūti apvienot ar citu algotu darbu.

Gadiem par to diskutēts, beidzot ideja par specializētām audžuģimenēm sāk iegūt reālus apveidus. Rīgas pašvaldībā kopš septembra sākts tā sauktais pilotprojekts audžuģimenēm zīdaiņiem, pagaidām gan tikai Rīgā deklarētajām audžuģimenēm.

Jeļena Bogdanova divus bērnus adoptējusi un pirms gada pieņēmusi audžubērnu pusaudzi. Jeļena nolēmusi kļūt par audžumammu arī zīdainītim. Viena zīdaiņa vietā viņai piedāvāti dvīņi ar veselības problēmām. Taču, nokļūstot ģimenē, meitenīšu veselības stāvoklis būtiski uzlabojas.

"Es domāju, ka tieši pieskārieni, mīlestība to var izdarīt. Jo šodien – pēc trīs mēnešiem, kopš viņas ir pie mums, - es varu pateikt, ka meitenītei ir izmainījusies elpošana," saka Jeļena Bogdanova.

Jeļenai ir pedagoga pieredze. Savulaik strādājusi par konsultanti uzticības tālrunī. Praksē pārliecinājusies, cik lielu postu nodara zīdaiņa augšana institūcijā – bez piesaistes vienam cilvēkam nerodas drošības sajūta, uzticēšanās. Nākotnē bērns var nespēt veidot attiecības. Tāpēc viņa nolēmusi palīdzēt mainīt šo mazo cilvēku dzīvi.

"Ja bērns aug ar nolemtības zīmogu, ka viņš nevienam nav vajadzīgs, nesaprot, kāpēc cilvēki iet garām un neviens neapstājas un nepaņem viņu rokās, viņam rodas apjukums, atgrūšana un tas, protams, ļoti ietekmē pašvērtējumu. Šie bērni – viņus atstāj vecāki, kam nav bijusi normāla ģimene, kuri ir vai nu auguši internātskolās vai bērnunamos, vai ģimenēs, kur nav bijusi aprūpes," stāsta Jeļena Bogdanova.

Viņa ar vīru būtu gatava rūpēties par meitenēm līdz viņu pieaugšanai. Taču finansiālu apsvērumu dēļ šos bērnus vairs nevar adoptēt, jo jāuztur vecākie – adoptētie bērni.  "Pat ja tas nav iespējams, protams, mēs gaidām, kamēr atradīsies ģimene, kas viņas adoptēs, un līdz tam viņas būs pie mums," atzīst Jeļena.

Valsts sociālās aprūpes centrā dvīņu uzturēšana izmaksātu vairāk par 2000 eiro mēnesī. Ģimenes līdz šim nesaņēma ne tuvu tik lielu atlīdzību.

Reklāma
Reklāma

 

Audžuģimenēm, kas specializējas zīdaiņu un bērnu ar invaliditāti aprūpē, atalgojums pēc nodokļu nomaksas būšot 770 eiro mēnesī.

Saskaitot pabalstus, ko Rīgas pašvaldība maksā par zīdaiņu uzņemšanu audžuģimenē, un pabalstus, ko valsts maksā audžuģimenēm, sanāk, ka Rīgā deklarēta audžuģimene, kas audzina divus zīdaiņus līdz trīs gadu vecumam, mēnesī var saņemt 1680,73 eiro. Šai summai vēl jāpieskata ģimenes valsts pabalsts, ko valsts maksā katrai ģimenei, kā arī bērna kopšanas pabalsts –171 eiro, ko valsts maksā par zīdaiņa kopšanu līdz pusotra gada vecumam un vienreizējais bērna piedzimšanas pabalsts – 421,17 eiro, ja bērns audžuģimenē nonāk līdz gada vecumam.

Jeļena norāda – dvīņu audzināšanai izdevumi nav mazi, tiek piesaistīta arī palīdze. Taču summa ir pietiekama.

Rīgas domes Labklājības departamentā stāsta – mērķis pabalsta palielināšanai bijis piesaistīt lielāku audžuģimeņu skaitu zīdaiņu audzināšanai. Tomēr pagaidām vēl nestāv rinda ar gribētājiem uzņemties šo darbu.

Ministrijā sola, ka no šā gada pirmā jūlija specializētās audžuģimenes sāks strādāt visā Latvijā. Tās būs kā darbs, par kuru tiks maksāti visi nodokļi. Tās iedalīsies trīs grupās – audžuģimenes zīdaiņiem, audžuģimenes bērniem ar invaliditāti un krīzes audžuģimenes.

Paredzēts, ka papildus atlīdzībai, ko audžuģimenes saņem par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, kā arī līdzekļiem bērna uzturam, krīzes audžuģimenēm atalgojums būs 430 eiro mēnesī. Savukārt audžuģimenēm, kas specializējas zīdaiņu un bērnu ar invaliditāti aprūpē, atalgojums pēc nodokļu nomaksas būšot 770 eiro mēnesī.

Visu rakstu lasi portālā LSM.lv