Rāmais piecgadnieks. Ko iemācīt bērnam par drošību šajā vecumā

Lai saprastu savu atvasi un varētu samazināt traumatisma riskus, ikvienam vecākam ir jāzina bērna vecumposma īpatnības. Klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte iepazīstina ar katram vecumam raksturīgākajām uzvedības izpausmēm.

Piecgadnieks ir kā sūklis, kas uzsūc visu jauno, tāpēc viņam ļoti patīk mācīties un apgūt jaunas lietas.

FOTO: Shutterstock.com

Piecgadnieks ir kā sūklis, kas uzsūc visu jauno, tāpēc viņam ļoti patīk mācīties un apgūt jaunas lietas.

Piecu gadu vecumā bērns ir kļuvis rāmāks un sapratīgāks. Aktīvi veidojas kauli un muskuļi, kuru nodarbināšanai nepieciešama enerģija. Tāpēc šajā vecumposmā īpaša vērība jāvelta pilnvērtīgam uzturam. Uzskata, ka 90 % cilvēka personības veidojas laikā no 5 līdz 7 gadu vecumam. Šajos divos gados vecāki mazajam var iemācīt kvalitātes, kas būs svarīgas un noturīgas visu mūžu. 


Piecgadnieks ir kā sūklis, kas uzsūc visu jauno, tāpēc viņam ļoti patīk mācīties un apgūt jaunas lietas. Tas attiecas gan uz zināšanām – matemātisku uzdevumu risināšana, loģiskie uzdevumi, burtu apgūšana –, gan arī uz jaunām prasmēm – iemācīties uzkāpt pa virvi, spēlēt futbolu, pagatavot sev sviestmaizi. Spēlēšanās joprojām ir galvenais bērna uzdevums. Īpašu prieku sagādā galda spēles, kas saistītas ar atmiņas trenēšanu, uzmanību un uztveri. Ar prieku spēlē lomu spēles. 

 

Uzskata, ka 90 % cilvēka personības veidojas laikā no 5 līdz 7 gadu vecumam.



Piecu gadu vecumā bērns jau zina par fiziskajām atšķirībām starp abiem dzimumiem, bet šie jautājumi viņu pārlieku nenodarbina. Redzot vecākus kailus, viņš pamana atšķirības un var par tām pajautāt. Dzimums jau ir būtisks, tāpēc zēni spēlējas ar zēniem, bet meitenes – ar meitenēm. Jārespektē, ja bērns tualetē vēlas palikt viens.


 

Mazajam patīk spēlēties vecāku klātbūtnē un sajust drošību, apzinoties, ka pieaugušie ir pieejami. Zēni bieži vēlas apprecēt mammu, bet meitenes – tēti. Šajā brīdī svarīgi, lai bērns tomēr sajustu, ka mamma un tētis ir pāris, nevis fantazētu, ka varētu „ieņemt” partnera lomu vai veidot koalīciju ar vienu no vecākiem.

 

Ņem vērā!

Reklāma
Reklāma
  • Aktīvi māci bērnam ceļu satiksmes noteikumus, kā arī pats tos ievēro! Mazais vislabāk iemācās no vecāku rādītā piemēra.
  • Māci bērnam, ka nedrīkst spēlēties stāvošas automašīnas aizmugurē.
  • Pat ja bērns jau prot peldēt, viņš joprojām ir jāuzrauga!
  • Neļauj bērnam skriet vai runāt ar pilnu muti, jo tā var aizrīties! Paskaidro viņam, kāpēc pastāv šāds aizliegums.

 

Noskaties video, kā bērnam sniegt pirmo palīdzību!

 

Pirmās palīdzības sniegšana bērnam aizrīšanās gadījumā

 

Palīdzības sniegšana, ja bērnam ir bezsamaņa, apstājas elpošana vai sirdsdarbība

Saistītie raksti