Bērns vecumā no trim līdz četriem gadiem. Tas jāzina vecākiem par drošību šajā vecuma posmā

Lai saprastu savu atvasi un varētu samazināt traumatisma riskus, ikvienam vecākam ir jāzina bērna vecumposma īpatnības. Klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte iepazīstina ar katram vecumam raksturīgākajām uzvedības izpausmēm.

Trīs gadi ir ļoti piemērots vecums, lai sāktu draudzēties. Draugi sāk kļūt ļoti svarīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Trīs gadi ir ļoti piemērots vecums, lai sāktu draudzēties. Draugi sāk kļūt ļoti svarīgi.

Ap trīs gadu vecumu bērns dodas uz bērnudārzu. Viņam ir īpaši labas attiecības ar mammu, taču vienlaikus viņš atļaujas izrādīt arī pretestību. Parādās sevis apzināšanās, savu vēlmju un vajadzību skaļa izteikšana, „gribu – negribu” periods ar kliegšanu un pieprasījumiem.

Bērns ar prieku mācās jaunus vārdus, uzmanīgi klausoties pieaugušo sarunās. Prot pateikt savu vārdu un uzvārdu. Mazais šajā vecumā parasti ir dāsns un iejūtīgs, tāpēc šis ir lielisks laiks, lai mudinātu viņu apgūt kādu mājas darbu, piemēram, saklāt savu gultu. Pacietība vēl nav tik liela, lai rātni nosēdētu visu ēdienreizi pie galda, toties stundām ilgi patīk braukāt ar savu pirmo trīsriteni.

Uzlabojas pirkstu veiklība – atpogāt pogas ir vieglāk nekā tās aizpogāt. Aptuveni trīsarpus gadu vecumā uz pāris mēnešiem nedaudz samazinās kustību koordinācija – liekot klucīšus, roka vairs nejūtas tik droša, un klucīši gāžas, bet skriešana diezgan bieži beidzas ar savainotiem ceļgaliem.

Ir bērni, kas ātri iemācās atpazīt sava vārda pirmo burtu un pat saburtot vienkāršākos vārdus. Tomēr īstā lasītprasme vēl tikai priekšā. Labāk sokas ar izpratni par cipariem un skaitļiem.

Trīsgadnieks sāk interesēties par cilvēku sajūtām un jūtīgi reaģē uz citu atbildes reakcijām. Tas var būt iemesls trauksmei, kas izpaužas kā nagu graušana vai matu košļāšana. Bērns ātri satraucas un sāk čīkstēt, var sabīties no skaļiem trokšņiem. Trīs gadi ir ļoti piemērots vecums, lai sāktu draudzēties. Draugi sāk kļūt ļoti svarīgi.

Bērns sāk interesēties par savu dzimumu un tā atšķirībām no pretējā dzimuma. Tomēr dzimumu atšķirība rotaļu laikā šajā vecumā nav svarīga – visi spēlējas kopā. Trīs gadu vecumā bērns pārdzīvo vienu no krīzēm, kuras nobeigumā nomainās jauns bērnības posms – pirmsskolas vecums.

 

Ņem vērā!

Vecākiem šis ir brīdis, lai noliktu savas atvases uzvedības robežas – cik daudz ļaut pieskarties sev un kur ir robeža, pieskaroties citiem bērniem.

• Var sākt mācīt, kā sauc mammu, tēti, kur dzīvo. Kā arī to, ja viņš pazūd, tad ir jāprasa palīdzība veikalā, policistam vai citam pieaugušajam.

• Vienlaikus jāmāca, ka ar svešiem cilvēkiem nerunā, līdzi neiet, saldumus neņem, bet, ja kāds tos piedāvā, ir skaļi jāsauc palīgā.

• Māci bērnam, ka nedrīkst rotaļāties ar durvīm, kā arī paskaidro, kāpēc tas ir bīstami!

Reklāma
Reklāma

 

Lasi arī: 
Drošs pirmais dzīves gads. Emocionālā un fiziskā attīstība
Bērns vecumā no viena līdz diviem gadiem. Prasmes, domāšana, emocijas
Bērnam trīs gadi. Ko viņš prot, no kā baidās, kā jūtās
Četrgadnieks - pārdrošais robežu pārbaudītājs. Prasmes, iemaņas un uzvedības riski šajā vecumā

Rāmais piecgadnieka. Ko iemācīt bērnam par drošību šajā vecumā
Lielais sešgadnieks. Domāšanas īpatnības, uzvedība un emocijas

 


Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izdevusi jaunu bezmaksas žurnālu - “Bērnam Droša Bērnība”. Tā mērķis ir veicināt vecāku, speciālistu un sabiedrības izpratni un uzlabot zināšanas par bērna drošību, pieskatīšanu un neatstāšanu bez uzraudzības līdz 7 gadu vecumam. Padomu žurnāls “Bērnam Droša Bērnība” izdots Labklājības ministrijas projekta ietvaros.

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online


  •