Tētis sašutis par zīdaiņu nabiņu spailēm – tās var kaitēt? Satraukumam nav pamata

Sociālo tīklu “Facebook” vecāku sirdis satricinājis kāds tētis Zigmārs Ancveirs, kurš savā ierakstā raksta par “nejēdzību” zīdaiņu aprūpē: “Kādu laiciņu atpakaļ, mazajam brīnumam sāka suloties naba. Kā vienmēr, visiem viss ir skaidrs, internets iemāca un vajag nopirkt to, šito un vēl to pulverīti. Labi, var jau mēģināt, līdz mostas veselais saprāts un sāc iedziļināties, kas šim visam ir par iemeslu. Tā nu mēs devāmies pie ģimenes ārsta, tad uz Bērnu slimnīcu pie ķirurga. Viss kā pienākas, viss skaisti. Un tur mūs apgaismoja – naba sulo, jo valsts iepirkumu sistēma ir iepirkusi lētos nabas nospiešanas klipšus, kas neļauj nabai kārtīgi saaugt un liek tai atkal un atkal suloties. To teica ķirurgs, kurš šādus mazuļus ārstē diendienā..”

FOTO: Shutterstock.com

Neonatoloģe Inga Zandersone skaidro, ka šāda saistība starp klemmi un nabas sulošanu nav iespējama: “Klemmi jau liek tālāk no vietas, kur nabiņa krīt nost, proti, uz nabiņas atmirušās daļas. Principā ir vienalga, ar ko nabiņa tiek nospiesta – agrāk, piemēram, tas bija diegs. Klemmes būtība ir ir noklemmēt nabassaiti, lai tā neasiņotu. Atšķirībā no diega, klemmes priekšrocība ir tā, ka tā nevar nokrist. Tiesa, ir tādas klemmes, iespējams, lētākas, kuras neaiztaisās ciet,” skaidro neonatoloģe, mazliet pasmaidot – vai šāds ķirurgs vispār dzīvē ir redzējis klemmi uz bērna nabas?

Rīgas Dzemdību nama vecmāte Līga Kalniņa pievienojas, ka klemme nevar ietekmēt to, vai nabiņa sulojas vai ne, tam var būt citi iemesli, piemēram, ir gļotainākas, resnākas nabiņas, ietekmē arī mikroflora. Bet klemmes vietā viss ir mumificējies. “Šobrīd strādājam ar ļoti kvalitatīvām klemmēm. Pirms kāda gada bija sliktākas – tās taisījās vaļā, tad likām pat divas klemmes. Bet vienalga – ar sulošanos tās nevarēja izraisīt. Es eju arī mājvizītēs un mazuļus redzu vēlākā laikā, nē, šādas saistības nav.”

Tāpat homeopāts un pediatrs Edgars Mednis piekrīt, ka saistība starp klemmi un nabas sulošanos nevar būt. “Nabiņas pūžņo citu, normālu iemeslu dēļ un ar šo situāciju var veiksmīgi tikt galā.”

Tētis nevēlējās nosaukt konkrētā ķirurga vārdu.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Vita Šteina noskaidroja, pacientu dati neliecina par minēto situāciju un neviens ķirurgs šādu ainu nevēsta.

Iespējams, noticis pārpratums?

 

LASI ARĪ:  Svarīgākais par jaundzimušā nabas kopšanu 

Reklāma
Reklāma

Praktiski padomi zīdaiņa ikdienas kopšanā un aprūpē

 

Teksts: Linda Rozenbaha