Drošs pirmais dzīves gads. Emocionālā un fiziskā attīstība

Lai saprastu savu atvasi un varētu samazināt traumatisma riskus, ikvienam vecākam ir jāzina bērna vecumposma īpatnības.
Raksturīgākās uzvedības izpausmes bērnam līdz gada vecumam.

FOTO: Shutterstock.com

Raksturīgākās uzvedības izpausmes bērnam līdz gada vecumam.

Klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte iepazīstina ar katram vecumam raksturīgākajām uzvedības izpausmēm.


Pirmajā dzīves mēnesī notiek bērna pielāgošanās jaunajai pasaules kārtībai. Sāk attīstīties zīdaiņa personība un komunikācijas spējas ar apkārtējiem. Viņš kustina rokas un kājas, bet vēl nekontrolē tās. Būtiskākais šajā laikā ir ieklausīties mazuļa vēlmēs un mācīties atpazīt viņa dotos signālus. Viņa pamatvajadzības pirmajā mūža mēnesī ir mammas piens, miegs, sausas autiņbiksītes, kā arī vecāku mīlestība, pieskārieni un uzmanība.

 

Ņem vērā!

  • Pretēji agrākajiem uzskatiem, ka mazuli jau kopš pirmās dienas var likt uz vēdera, fizioterapeiti tagad neiesaka vecākiem steigties, jo zīdaiņa kakla skriemeļi vēl nav tik stipri, lai spētu noturēt ķermeņa svaru.
  • Neatstāj mazuli nepieskatītu uz pārtinamās virsmas, dīvānā vai citas augstas virsmas. Viņš var nokrist, pat ja vēl neprot velties!
  • Raudošu zīdaini nedrīkst kratīt, jo tas var būt iemesls ļoti nopietnām smadzeņu traumām. Mazulis var smagi ciest pat no vieglas sapurināšanas!


Otrajā mēnesī bērns iemācās izdot dažādas skaņas. Pastiprinās mazuļa spēja kontrolēt kaklu, un, iespējams, viņš jau spēj patstāvīgi noturēt galvu celšanas un nēsāšanas laikā. Taču pilnīgi normāli, ja bērns to iemācās darīt tikai trešā mēneša beigās. Skaidri atšķir cilvēkus, balsis, garšas.


Ņem vērā!

  • Nekarini virs šūpuļa muzikālo karuseli – bērna attīstībai tas par labu nenāk, jo viņš vēl nespēj novērst acis no priekšmeta, kas atrodas viņam pašā acu priekšā.
  • Nekādā gadījumā neatstāj bērnu vienu pašu ar piena pudeli. Viņš var aizrīties vai atgrūst. Šajā vecumā mazulis jābaro, turot viņu tikai rokās.

 

Trešā mēneša laikā mazulis iemācās noturēt galvu, ir uzlabojusies viņa roku un kāju koordinācija, saasinājusies redze un dzirde. Un vēl šis ir laiks, kad sākusies pasaules iepazīšana caur muti. Tas nozīmē, ka pilnīgi viss, kas nonāks bērna rokās, aizceļos arī uz muti. Kad mazulis atklājis un iepazinis savas rokas, viņam ir īstais laiks no gultas pārceļot uz grīdu. Grīda ir vislabākā un drošākā vieta, kur attīstīties.


Ņem vērā!

  • Laikā, kad dzer karstu dzērienu, nekad klēpī neturi bērnu! Ja mazulim uzlīst krūze karsta dzēriena, tas ir ļoti bīstami.
  • Sargi, lai mazajam nav pieejami sīki priekšmeti, piemēram, vecākās māsas vai brāļa sīkās „Lego” konstruktoru detaļas.


Četrus mēnešus vecs bērns sāk izpētīt apkārtējos apstākļus un daudz uzmanīgāk vēro cilvēkus un priekšmetus. Iespējams, jau var apvelties no muguras uz sāniem, reti – uz vēdera. Cenšas pārvietoties pa gultiņu un uz grīdas.


Ņem vērā!

  • Izvēloties rotaļlietas, jāvadās pēc principa – jo mazāks bērns, jo lielākas rotaļlietas.

 

Piecu mēnešu vecumā zīdaiņa uzvedība kļūst arvien saprotamāka vecākiem. Tagad jau diezgan precīzi var noteikt, kad mazulis ir apmierināts, uzbudināts, mierīgs, kā arī noteikt šo stāvokļu iemeslu. Gandrīz visi bērni šajā vecumā veļas uz vēdera, bet ne visi jau tiek atpakaļ. Pārliecinoši tur galvu. Ir ziņkārīgs un aptausta ikvienu priekšmetu, kas atrodas netālu, iebāž to mutē.

 

Ņem vērā!

Šajā vecumā noteikti nebūtu vēlams dot bērnam smagas mantas, ar kurām viņš var nodarīt sev pāri, jo roku kustību koordinācija vēl ir vāja, rokas arī nav spēcīgas.

 

Sešu mēnešu vecumā bērns ļoti strauji attīstās gan fiziski, gan emocionāli. Aktīvi veļas un grozās visos virzienos. Lienot, veļoties, stumjoties vai pievelkoties pārvietojas pa istabu. Šajā vecumā zīdainis iemācās mētāt mantas, tāpēc bruņojies ar pacietību – mazulis desmit reižu pēc kārtas nomet zemē karotīti nevis tādēļ, lai kaitinātu tevi, bet tāpēc, ka viņam patīk vērot un klausīties, kā mantiņa nokrīt zemē. Bērns sāk atšķirt ģimenes locekļus no svešiniekiem, tāpēc var sākt raudāt, redzot cilvēkus, kurus ikdienā tik bieži nesatiek. Par šādu uzvedību nav jāuztraucas.


Ņem vērā!

  • Drošākā vieta, kur atrasties mazulim, ir grīda (nevis, piemēram, bērna gulta). Izrāpo mājokli kopā ar mazo – šādā veidā labāk spēsi ieraudzīt potenciāli bīstamās vietas.
  • Ne mirkli neatstāj bērnu vietu telpā ar mājdzīvnieku, pat ja tas ir jūsu vai draugu mīlulis!

 

Septiņos mēnešos bērns jau ļoti daudz ko saprot no tā, ko viņam saka vecāki. Tāpat jau prot izmantot rotaļlietas dažādos veidos – grabina, krata, dauza un noteikti pagaršo. Diezgan koordinēti spēj ielikt sev mutē maizi, ābola šķēli vai citu našķi. Ir bērni, kas jau šajā vecumā mēģina apsēsties, taču vecākiem to nevajag ierādīt un stimulēt – mazulis to izdarīs pats, kad būs tam gatavs! Līšana, velšanās, rāpošana un rotaļāšanās uz vēdera bērnam šajā vecumā ir svarīgāka par sēdēšanu vai celšanos kājās.

Reklāma
Reklāma


Ņem vērā!

  • Nedrīkst bērnu stutēt spilvenos, lai viņš sēž. Muguras muskuļi tam vēl nav gatavi.
  • Pārskati, vai sadzīves ķīmija atrodas mazajam pētniekam nepieejamā vietā!

 

Astoņos mēnešos bērns ir ļoti kustīgs. Daži bērni šajā vecumā cenšas piecelties četrrāpus, šūpoties šajā pozā un rāpot vai apsēsties sēdus pozīcijā. Arvien ilgstošāk var spēlēties viens pats.

 

Ņem vērā!

Ja iepriekš uz galdiem klājāt galdautus, tad tagad ir laiks tos noņemt – gribēdams izpētīt vai pieturēties pie tā, bērns sev virsū var uzraut visu galda saturu.

 

Deviņos mēnešos bērnam arvien svarīgākas kļūst spēles, ko var spēlēt kopā ar mammu un tēti. Joprojām aktīvi rāpo un brīvi pārvietojas pa istabu. Mazulim patīk sajust priekšmetu struktūru. Viņš burza papīru, klaudzina priekšmetus. Arī kārto nelielus priekšmetus dažādās formās un veidos. „Nolasa” citu emocijas un pats kļūst bēdīgs, kad redz mammu un tēti vai citu bērnu bēdīgu.  

 

Ņem vērā!

  •  Ja bērns neatstājas ne soli, tā ir zīme, ka viņš meklē drošības sajūtu. Lai mazuli iedrošinātu, paņem viņu klēpī.
  • Pārbaudi, kas atrodas mājoklī esošo mēbeļu zemākajos plauktos un atvilktnēs. Visdrošāk, ja šīs vietas ir tukšas vai tajās atrodas bērnam drošas rotaļlietas.

 

Desmit mēnešos pasaules izzināšana notiek arvien aktīvāk. Bērns sāk celties kājās un sper pirmos soļus uz sāniem, un tad noslīgst zemē. Stabili stāv uz kājām, ja ir kur pieturēties.


Ņem vērā!

Vai mājoklī ir kādas mēbeles ar asiem stūriem? Varbūt ir slideni grīdas segumi? Bērns sāk mācīties staigāt, skriet un arī bremzēm – rūpējies, lai būtu samazināts traumu gūšanas risks!

 

Vienpadsmit mēnešos mazulis aktīvi iepazīst mājas. Bērna pirksti ir kļuvuši tik veikli, ka viņš ātri vien saprot, kā „atmūķēt” atvilktnes un skapīšus, lai izpētītu to saturu. Garastāvoklis ir ļoti svārstīgs. Mazulim joprojām drošības sajūtu rada vecāki, viņš vēl nespēj vakaros iemigt, ja vecāki nav līdzās, un ļoti uztraucas, ja viņi pamet istabu.


Ņem vērā!

  • Uzmani, lai bērnam nav pieejamas vecāku rokassomas un vai jaku kabatās gadījumā neatrodas medikamenti!
  •  Šajā vecumā bērns mācās nokāpt no gultas ar dupsi pa priekšu, tāpēc esi līdzās un pieturi viņu.

 

Divpadsmit mēnešos mazulis daudz rāpo, staigā, pieturoties pie mēbelēm, kāpelē, sāk turēties tikai ar vienu roku pie mēbelēm vai kādreiz stāv jau nepieturoties. Interesējas par priekšmetiem, kas grab vai skan.


Ņem vērā!

  • Mazulis stiepj roku pēc visa, kas šķiet interesants, tāpēc pieaugušie nedrīkst atstāt uz galda traukus ar karstiem šķidrumiem. Applaucēšanās ir viena no izplatītākajām traumām bērniem šajā vecumā.
  • Tā kā bērns jau var saskatīt, kas atrodas uz galda, uzmani, lai, pastiepjoties pirkstgalos, viņš nespēj aizsniegt bīstamus priekšmetus!

 

Lasi arī: 
Bērns vecumā no viena līdz diviem gadiem. Prasmes, domāšana, emocijas
Bērnam trīs gadi. Ko viņš prot, no kā baidās, kā jūtās
Bērns vecumā no trim līdz četriem gadiem. Tas jāzina vecākiem par drošību šajā vecuma posmā
Četrgadnieks - pārdrošais robežu pārbaudītājs. Prasmes, iemaņas un uzvedības riski šajā vecumā
Rāmais piecgadnieka. Ko iemācīt bērnam par drošību šajā vecumā
Lielais sešgadnieks. Domāšanas īpatnības, uzvedība un emocijas


 

Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izdevusi jaunu bezmaksas žurnālu - “Bērnam Droša Bērnība”. Tā mērķis ir veicināt vecāku, speciālistu un sabiedrības izpratni un uzlabot zināšanas par bērna drošību, pieskatīšanu un neatstāšanu bez uzraudzības līdz 7 gadu vecumam. Padomu žurnāls “Bērnam Droša Bērnība” izdots Labklājības ministrijas projekta ietvaros.

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online

Saistītie raksti