Daudzbērnu ģimene: Piemaksas pie pabalstiem būtiski papildinās mājsaimniecības maciņu

Par divu un vairāk bērnu audzināšanu no viena līdz 20 gadu vecumam pie ģimenes valsts pabalsta no marta piešķir piemaksas, kas atkarīgas no bērnu skaita. Tā, piemēram, Kārsavas novadā ir 83 daudzbērnu ģimenes, un 22 no tām piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātas ģimenes statuss. 

Piemaksas apmērs ģimenei ar diviem bērniem būs 10 eiro mēnesī, ģimenei ar trim bērniem - 66 eiro mēnesī un par katru nākamo bērnu šīs piemaksas apmērs palielinās vēl par 50 eiro.

FOTO: Shutterstock.com

Piemaksas apmērs ģimenei ar diviem bērniem būs 10 eiro mēnesī, ģimenei ar trim bērniem - 66 eiro mēnesī un par katru nākamo bērnu šīs piemaksas apmērs palielinās vēl par 50 eiro.

Dace no Kārsavas novada viena audzina četrus bērnus vecumā no diviem līdz piecpadsmit gadiem. Pašlaik trīs bērni apmeklē Mērdzenes pamatskolu, bet mazais Roberts tikai nākamgad ies bērnudārzā. Dace atzīst, ka pašlaik sanāk dzīvot pārsvarā no bērnu pabalstiem, jo strādāt vēl nevar un diemžēl - nav arī kur.


Dace īsti precīzi neatceras saņemamo pabalstu nosaukumus, taču kopējā summa, ko ģimene saņem pabalstos, salīdzinājumā ar tēriņiem ir neliela.
”Pērn kopējā summa bija 228 eiro, šogad – 259 eiro. Par diviem bērniem alimenti un par diviem bērniem ir vienkārši ģimenes valsts pabalsts. Ar martu it kā 118 eiro būs klāt. Man tas ļoti daudz ko nozīmē,” turpina daudzbērnu mamma.


Ģimenes valsts pabalsts arī turpmāk paliks līdzšinējā apmērā, un to vecāki saņems par bērniem līdz 20 gadu vecumam, ja viņi turpina mācīties, kā arī par bērniem, kuri mācās profesionālajā skolā, pastāstīja Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Linda Liepa:
“Ģimenēm, kuras audzina divus vai vairāk bērnus vecumā no 1 līdz 20 gadiem ir tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta. Šīs piemaksas apmērs ģimenei ar diviem bērniem būs 10 eiro mēnesī, ģimenei ar trim bērniem - 66 eiro mēnesī un par katru nākamo bērnu šīs piemaksas apmērs palielinās vēl par 50 eiro.”

 

 

Četru bērnu māmiņa Dace atzīst, ka pašlaik viņai knapi izdodas savilkt galus, viņa uzskata, ka piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta būtiski papildinās mājsaimniecības maciņa saturu. Taču jau tagad skaidrs, ka ir jāmeklē darbs. Pērn ar vecāko meitu un mazāko bērnu Dace divus mēnešus strādāja Vācijā, taču tagad meklēs darbu Latvijā.

Reklāma
Reklāma

 

Katra pašvaldība pati lemj, cik lielā apmērā un kā atbalstīt daudzbērnu ģimenes. Kārsavas novadā, kur dzīvo Dace ar bērniem, ir 83 daudzbērnu ģimenes un 22 no tām piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās ģimenes statuss. Sociālā dienesta vadītāja Andžela Malakāne uzskata, ka
pateicoties piemaksai pie ģimenes valsts pabalsta daudzbērnu ģimeņu dzīves līmenis paaugstināsies, taču atbalsta mehānisms ģimenēm ar bērniem ir pilnveidojams gan valsts, gan pašvaldības līmenī.

 

Andžela Malakāne atzīmē, ka pašvaldība daudzbērnu ģimenēm maksā arī pabalstu Ziemassvētkos, piedāvā humāno palīdzību.
Latvijā pēc pēdējās tautas skaitīšanas datiem ir 33 tūkstoši daudzbērnu ģimeņu. Ģimenes valsts pabalsts Latvijā par pirmo bērnu ir 11 eiro, par otro – 22 eiro, par trešo un nākamajiem 34 eiro. Šogad piemaksai pie šī pabalsta, ko iedzīvotāji savos bakas kontos saņems līdz aprīļa beigām, piešķirti 23 miljoni eiro.

 

Avots: www.lsm.lv