Bērnam drošs mājoklis. Parūpējies par to!

Kamēr pašu mājās nav uzradies viens zinātkārs un nemiera pilns ziķeris, lielākā daļa pieaugušo spēj abstrakti spriedelēt par to, ka jādomā taču par bērnu drošību. Kad mazuļa domu gaita un rīcība jāprognozē pašiem vecākiem, atklājas, ka ir simtiem lietu, ko mēs, pieaugušie, bez iepriekšējas sagatavošanās nespējam paredzēt. 

Karstus ēdienus un dzērienus noteikti nevajadzētu novietot uz galda, kas pārklāts ar galdautu. Bērns to var paraut, bet karstie ēdieni un dzērieni uzlīt viņam virsū. Galdautu, kamēr bērni mazi, nevajadzētu izmantot vispār.

FOTO: Shutterstock.com

Karstus ēdienus un dzērienus noteikti nevajadzētu novietot uz galda, kas pārklāts ar galdautu. Bērns to var paraut, bet karstie ēdieni un dzērieni uzlīt viņam virsū. Galdautu, kamēr bērni mazi, nevajadzētu izmantot vispār.

Kā veidot pēc iespējas drošāku vidi mājās, konsultē Latvijas Pediatru asociācijas prezidente, profesore, ārste Ilze Grope.
 

Bērni vecumā līdz pieciem gadiem 77 % gadījumu traumas gūst tieši mājās – dzīvojamā zonā, guļamistabā, virtuvē vai dārzā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) 2016. gada statistikas dati. Galvenais traumu iemesls bērniem ir nedroša vide mājās, nepietiekama bērnu uzraudzība, kā arī vecāku zināšanu trūkums par traumu gūšanas riskiem un iespējām savas atvases pasargāt.


Dzīvojamā istaba un guļamistaba

Dzīvojamā istabā un guļamistabā bērns pavada lielāko diennakts daļu, spēlējoties un izzinot pasauli. Tāpēc šajās telpās uzlabo drošību!

Elektrības rozetes. Noteikti jāapzina visas elektrības rozetes, arī tās, kas neatrodas tuvu grīdai, jo bērns var tām piekļūt, mēģināt rozetē kaut ko ielikt un gūt elektrotraumas. Rozetēm jāuzliek speciālie aizsargi.


Mēbeļu, televizora un citu smagu lietu nostiprināšana. Vienmēr jāpārliecinās, ka dažādi smagi priekšmeti (piemēram, skapji, plaukti, televizors, sienas spogulis u. c.) ir nostiprināti un bērns nevar tos aizķert un uzgāzt sev virsū. Tāpat, ja mēbelēm ir asi stūri, tie noteikti jāaprīko ar stūru aizsargiem.


Durvju un logu drošība, balkona un lodžijas nepieejamība. Lai bērns spēlējoties neievērtu durvīs pirkstus, jāuzliek īpaši aizsargi, kas neļauj tām aizcirsties. Savukārt pie logiem nedrīkstētu atrasties mēbeles, uz kurām mazais var uzkāpt, tā nokļūstot līdz logam. Bērna klātbūtnē logus drīkst atstāt vaļā tikai vēdināšanas režīmā, turklāt logi noteikti jāaprīko ar ierobežotājiem to atvēršanai. Tāpat bērnus nedrīkst radināt spēlēties uz palodzes.

 

Lai labāk saprastu, kuras lietas bērnam ir pieejamas, vecāki var „nolaisties” līdz bērna acu līmenim un paskatīties, ko no sava redzes leņķa mazais spēj ieraudzīt un aizsniegt.

 

Bērnam bīstamu priekšmetu un vielu novietošana nepieejamās vietās. Guļamistabā un dzīvojamā istabā nereti atrodamas daudzas bērnam bīstamas lietas un priekšmeti, piemēram, baterijas, kosmētika, rotaslietas, asi interjera priekšmeti u. c. Tie jānovieto vietās, kur mazais tiem nevar piekļūt, piemēram, augstos plauktos, slēgtās atvilktnēs. Svarīgi atcerēties, ka bērnam bīstamas var būt arī rotaļlietas: vienmēr jāpievērš uzmanība, vai tās ir mazuļa vecumam atbilstošas (jāparūpējas arī par to, lai mazākais bērns nevar piekļūt vecākā bērna rotaļlietām), kā arī lai nemētātos pa zemi – lai bērns tām neuzkāptu, nesavainotos. Ja rotaļlietām ir baterijas, jāpārliecinās, vai bateriju nodalījumi ir stingri noslēgti un tām nevar viegli piekļūt.

 

 

Virtuve

Vēl viena telpa, kurā tiek pavadīts daudz laika un nereti atrodamas bērna drošībai bīstamas lietas, ir virtuve.


Karsto dzērienu un ēdienu novietošana bērniem neaizsniedzamās vietās. Nedrīkst pieļaut, ka bērns spēlējas tuvu vietai, kur nolikts karsts ēdiens, dzēriens. Viņš tos var netīšām apgāzt un applaucēties. Tāpat karstus ēdienus un dzērienus noteikti nevajadzētu novietot uz galda, kas pārklāts ar galdautu. Bērns to var paraut, bet karstie ēdieni un dzērieni uzlīt viņam virsū. Galdautu, kamēr bērni mazi, nevajadzētu izmantot vispār.

 

Esiet uzmanīgi ar polietilēna maisiņiem! Mazs bērns tos var uzmaukt galvā un nosmakt, tāpēc arī bērnistabā rotaļlietas neglabājiet plastmasas maisiņos!

 

Karsto pannu un katlu aizvākšana. Virtuvē uz gāzes vai elektriskās plīts novietotas pannas un katlus bērns var paraut, uzgāzt sev virsū un gūt apdegumus vai sasitumus. Lai novērstu šādu iespējamību, trauku rokturi jāpagriež pret sienu, bet paši trauki jānovieto tuvāk sienai un tālāk no plīts malas.

 

Sadzīves ķīmijas nolikšana bērnam nepieejamās vietās. Ja virtuvē ir dažādi sadzīves ķīmijas līdzekļi, kas novietoti bērnam viegli aizsniedzamās vietās, mazulis tos var pagaršot un saindēties. Tie noteikti jānoliek gana augstos vai slēdzamos plauktos, kur bērns nevar tiem piekļūt. Nekādā gadījumā nedrīkst pārliet ķīmiskos līdzekļus dzēriena pudelē – bērns var to noturēt, piemēram, par savu iemīļoto limonādi un padzerties.

Elektriskās un gāzes plīts drošība. Jāpārliecinās, ka bērns nevar viegli ieslēgt elektrisko vai gāzes plīti. Mazus bērnus nekad nedrīkst atstāt vienus gāzes vai elektriskās plīts tuvumā.


Asi priekšmeti – naži, dakšiņas, šķēres – nedrīkst būt pieejami mazam bērnam. Tie jānovieto mazajam nepieejamā vietā – piemēram, augstos plauktos vai atvilktnēs, kas aprīkotas ar fiksatoriem, lai bērns nevarētu tās atvērt.

Reklāma
Reklāma

Esiet uzmanīgi ar polietilēna maisiņiem! Mazs bērns tos var uzmaukt galvā un nosmakt, tāpēc arī bērnistabā rotaļlietas neglabājiet plastmasas maisiņos!

 
Vannas istaba

Pievērs uzmanību riska faktoriem, kas pastāv vannas istabā!

Dažādus tīrīšanas līdzekļus, īpaši veļas mazgāšanas līdzekļus, mīkstinātājus, kapsulas, cauruļu tīrīšanas līdzekļus u. c. uzglabājiet drošā vietā! Nereti tos atstāj zem vannas, uz grīdas vai kādā citā bērnam viegli aizsniedzamā vietā. Lai novērstu iespējamo apdraudējumu bērna veselībai (piemēram, mazais var tos pagaršot un saindēties), tīrīšanas līdzekļi noteikti jānoliek viņam nepieejamā vietā – piemēram, augstā vai slēdzamā plauktā. Ja novietojat augstā plauktā, izvērtējiet, vai bērns tiem nevar piekļūt, piemēram, piestumjot krēslu un pakāpjoties uz tā!

 

Vannā bērnu nedrīkst atstāt vienu ne uz mirkli! Arī tad, ja tajā nav ūdens, jo mazais var atvērt ūdens krānu un, vannai piepildoties ar ūdeni, noslīkt.

 

Medikamentus novietojiet bērnam neaizsniedzamā vietā. Pat viena neliela, uz izlietnes malas atstāta tablete, kam bērns var tikt klāt un apēst, var radīt dzīvībai bīstamas sekas. Tāpēc medikamenti vienmēr jāglabā atvilktnēs vai plauktos, kur mazais tiem nevar piekļūt.
Elektroierīces – fēns, matu taisnotājs, skūšanās aparāts – nedrīkst palikt iespraustas kontaktligzdā, jo bērns var tās netīšām ieslēgt un gūt elektrotraumu.

Asas šķēres, pincetes, skuvekļus novietojiet neaizsniedzamās vietās. Šie priekšmeti var raisīt bērnā ziņkārību, un viņš var ar tiem sākt spēlēties.

Vannā bērnu nedrīkst atstāt vienu ne uz mirkli! Arī tad, ja tajā nav ūdens, jo mazais var atvērt ūdens krānu un, vannai piepildoties ar ūdeni, noslīkt. Turklāt pirms vannošanās vienmēr jāpārbauda ūdens temperatūra, lai tas nebūtu ne par karstu, ne aukstu.

 

 

Garāža un saimniecības telpas

Šajā telpās bērnam bez vecāku klātbūtnes uzturēties nevajadzētu. Tomēr, zinot maza, augoša bērna zinātkāro dabu, labāk ir nodrošināties arī tām situācijām, kad vecāku līdzās nav, bet mazais saimniecības telpās ir iekļuvis.


Atvieno no strāvas visas ierīces, kas atrodas šajās telpās. Ja bērns nevarēs tās tīšām vai nejauši iedarbināt, risks savainoties būs mazāks.

Pļaujmašīnas, darba instrumentus, asus, griezīgus priekšmetus novieto bērnam nepieejamā vietā. Pārliecinies, vai jebkādi kodīgi, indīgi vai uzliesmojoši šķīdumi neatrodas vietā, kur mazais tiem tiek klāt.

Skrūves, naglas u. c. sīkus priekšmetus turi bērnam nepieejamā vietā.

Aizslēdz automašīnu!

Ja garāžā darbojaties kopā, paturi acīs, ko dara tavs bērns, kā arī māci viņam dažādas ar drošību saistītas lietas.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru.

 


 

Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izdevusi jaunu bezmaksas žurnālu - “Bērnam Droša Bērnība”. Tā mērķis ir veicināt vecāku, speciālistu un sabiedrības izpratni un uzlabot zināšanas par bērna drošību, pieskatīšanu un neatstāšanu bez uzraudzības līdz 7 gadu vecumam. Padomu žurnāls “Bērnam Droša Bērnība” izdots Labklājības ministrijas projekta ietvaros.