Youtube kanālā vardarbīga cūciņa Pepa. Vecākus aicina ziņot par šādiem sižetiem

Tūkstošiem Youtube video, kas satur vardarbīgas ainas, tiek publicēti kā multfilmas. Dažus no šiem pat var skatīties caur Youtube KIDS aplikāciju, kurai automātiski būtu jāizfiltrē bērniem neatbilstošus video. Youtube KIDS kanāls ir viens no iecienītākajiem specializētajiem medijiem, ko vecāki atļauj lietot bērniem.

 

Kadrs no video

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no video

Pēdējos mēnešos ir novērots, ka šajā kanālā parādās arvien vairāk bērniem nepiemērots saturs, kurā darbojas iecienītie multiplikācijas tēli - Cūciņa Pepa, minioni, Maša, vilcieniņš Toms, bet pretēji tradicionālajām multiplikācijas sērijam, viņi iesaistās vardarbīgās ainās. Piemēram, cūciņai Pepai uzbrūk zombiji; citā sižetā tiek rādīts zobārsts, kas ar milzīgu šprici uzbrūk Pepai un rauj zobus, kamēr viņa sāpēs bļauj.


"Daily Mail" žurnāliste Laura Džūna pamanīja, ka šāds saturs parādījies Youtube KIDS vietnē tad, kad viņas 3 gadus vecā meita to sāka skatīties viņai blakus. “Pepa kliedz un raud, bet zobārsts sadistiski turpina savu iesākto darbu. Manuprāt, trīsgadniekam šādu video nevajadzētu redzēt. Animācija ir ļoti līdzīga oriģinālam. Ir redzamas atšķirības, taču mana trīsgadniece teica, ka tā bija Cūciņa Peppa. Cits video rādīja kā Cūciņa Pepa ar draugu apzināti nodedzināja māju, kamēr tajā iekšā bijuši citi."

 

Video, par kuriem ir iesniegti ziņojumi, tiek apstrādāti 24/7 un dažu stundu laikā tie tiek izņemti no aplikācijas.


BBC Trending ir atklājuši tūkstošiem šādu video Youtube. Visus šos video bērni var vienkārši atrast meklētājā vai arī tos parāda kā ieteicamos video. Kanāls “Toys and Funny Kids Surprise Eggs” ir viens no 100 populārākajiem kanāliem Youtube, kuram ir vairāk nekā 5 miljardi skatījumu.

 

Youtube iesaka kanāla iestatījumos nomainīt pieeju uz “restricted mode” jeb "Ierobežoto skatu".

 

Kanāla videosaturā ir pieejamas filmiņas bērniem ar šādiem nosaukumiem "Kails Halks pazaudē bikses", "Asiņainā Elza", "Spaidermens salauž Elzas roku" u.tml. Video ir vardarbīgi un satur bērniem nepiemērotu humoru.

Reklāma
Reklāma


Kā filtrēt šādus video?

Youtube pārstāvis par šādiem sižetiem aicina ziņot uzreiz “Mēs uztveram lietotāju atsauksmes ļoti nopietni, tāpēc aicinām uzreiz ziņot par problemātisku saturu, kas atrodas mūsu vietnē. Piemēram, multfilmu varonis, kurš dedzina kempingā esošās teltis, nav piemērots bērnu izklaidei.  Video, par kuriem ir iesniegti ziņojumi, tiek apstrādāti 24/7 un dažu stundu laikā tie tiek izņemti no aplikācijas.
Vecākiem, kuri vēlas lielāku drošību, iesakām izslēgt meklēšanas opciju. Youtube Kids aplikācijas algoritms izfiltrē lielāko daļu bet ne visus aizskarošos video. Youtube iesaka kanāla iestatījumos nomainīt pieeju uz “restricted mode” jeb "Ierobežoto skatu". Šo var atrast Youtube lapas apakšā blakus valodas un satura pogām.  Jebkurš video, kas neiederas aplikācijā tiek izņemts dažu
stundu laikā.”

 

Vecākiem jāseko, ko skatās bērni
Sociālais psihologs, Londonas Ekonomikas skolas profesore Sonja Livingstone ir eksperte bērnu interneta drošības jautājumos. “Tas ir pilnīgi normāli, ka vecāki uzticas Youtube KIDS, lai iegūtu 10 minūtes brīva laika telefonsarunai, bet laiku pa laikam vecākiem jāpārliecinās, vai cūciņa Pepa tiešām ir cūciņa Pepa. Daudzi materiāli ir satīriski, aizskaroši, jo ir taču izpausmes brīvība, bet galīgi nav piemēroti nenobrieduša skatītāja prātam...”