"Gribi redzēt Rīgu?" Rīcības plāns, ja bērns aukstā laikā "piešāvis" mēli pie metāla

Klāt ir ziemas prieki! Bet arī iespējamība, ka tavam bērnam tāpat, kā tev agrāk bērnībā, kāds piedāvā ieraudzīt Rīgu, pieskaroties ar mēli pie ledus auksta metāla. Ziemā ar mēli pieskarties ārā lietām bērns var izdomāt arī pats – izpētes nolūkos. Kā šādā situācijā rīkoties?
Vecākiem šādā situācijā jāsaglabā miers un jāzina, kā rīkoties.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākiem šādā situācijā jāsaglabā miers un jāzina, kā rīkoties.

Sāpīgs un nepatīkams pārsteigums gaida metāla vai lāsteku laizītājus, tāpēc vecākiem derēs zināt pašiem un to ir lietderīgi pastāstīt arī bērnam, kā rīkoties, ja mēle ir piesalusi pie kāda priekšmeta.
 

Ko nedrīkst darīt? 

  • Mēli no priekšmeta nevajag mēģināt ātri raut nost.
  • Nekliedz un nebar bērnu. Tā ir daļa no izziņas procesa. Noteikti pat liela daļa pieaugušo nezina, kāpēc šie divi nesavienojamie priekšmeti lielā salā tik ļoti pievelkas.
  • Nebiedē un nestrostē mazo, lai bailēs viņš nemēģina strauji atraut mēli vai lūpas, tādējādi riskējot savainot maigo mutes gļotādu.
  • Nemēģini ar šķiltavām vai sērkociņiem sasildīt dzelzs stieni, pie kura pielipis bērns. Tas tāpat neizdosies, toties var apdedzināt bērna seju.
     

Ko darīt, ja mēle ir piesalusi?

  • Nomierini bērnu. Paskaidro, ka situācija ir risināma.
  • Aicini ar paša silto elpu pūst uz priekšmeta, kur mēle piesalusi. Dari to arī pats. Pamazām šāda aktivitāte sasildīs virsmu un mēle var atlipināties pati.
  • Ja līdzi ir silta tēja vai ūdens, lej to uz mēles. Der arī ūdens, kas ir auksts, jo tas tāpat būs siltāks par ledu, kas savieno mēli ar metālu.
  • Ja nav nedz tējas, ne arī ūdens, var rokās atkausēt pikucīti sniega un iegūto ūdeni liet tieši uz vietas, kur mēle ir pielipusi.
     

Lai šādi negadījumi izpaliktu, laicīgi mājās var veikt izglītojošu eksperimentu – ņem aukstu metāla karoti un ļauj uzmanīgi nolaizīt to, esot mājas apstākļos. Tā kā karote ir maza, tad pielipušais laukums nav liels un viegli "atsils". Toties bērnam radīsies priekšstats, kas notiek, ja mēli aukstā laikā liek pie aukstiem priekšmetiem. 


Ko darīt, ja mēle vai lūpas ir savainotas?

Ja strauji raujot nost mēli, ir norauta gļotāda un tek asinis, ar sterilu salveti vai marles gabaliņu pārklāj brūci, lai apturētu asiņošanu. 

Apstrādā brūci ar kādu antiseptiķi. Tējas koka eļļa ir dabīgs antiseptiķis. Pirms uzlikšanas uz jēlās vietas to ir jāatšķaida ar ūdeni. Mutes skalošanai var izmantot kumelīšu tēju. Var izmantot arī līdzekļus, ko izmanto iekaisuša kakla ārstēšanai. 

 

Reklāma
Reklāma

Dažas dienas mēle būs jūtīga, var būt neliela tūska, tāpēc nedod bērnam ēst asus, dedzinošus ēdienus, kamēr jēlā vieta nav sadzijusi.

 

Pie ārsta jāvēršas, ja brūcē parādās ūdeņaini pūslīši vai gļotādas krāsa kļūst tumšāka. 

 

Noskaties video, kas tieši notiek ar mēli, kad tā pieskaras sasalušai, gludai virsmai. 

 

 

Saistītie raksti