Bankas, sinepju plāksteri un citas vecmāmiņas metodes ķermeņa izsildīšanai

Lielākā daļa mūsdienu jauno vecāku savā bērnībā ir izbaudījuši savulaik tradicionālas, bet mūsdienās piemirstas ārstēšanas metodes - sinepju plāksterus, bankas, kāju sildīšanu un citas procedūras, ko vēl pirms gadiem 25 plaši izmantoja mājas medicīnā saaukstēšanās slimību ārstēšanai.

Pat ja ķermeņa temperatūra ir 36,6 °С, bet  mazulis jūtas saguris, siltumprocedūras veikt neiesaka. Jāskatās kā jūtas mazulis.

FOTO: Shutterstock.com

Pat ja ķermeņa temperatūra ir 36,6 °С, bet  mazulis jūtas saguris, siltumprocedūras veikt neiesaka. Jāskatās kā jūtas mazulis.

 

Siltuma terapija ir fizioterapijas metode, kuras izmantošanai jābūt apdomīgai un ar izpratni. Dažreiz siltums var vairāk kaitēt nekā palīdzēt.
 


Kad drīkst izmantot siltuma terapiju

Pirmais un svarīgākais noteikums, lai procedūra nekaitētu, siltumterapiju drīkst pielietot tikai tad, ja bērnam nav paaugstināta temperatūra. Bērnam ir jābūt možā omā, ar normālu apetīti un kopumā ar labu pašsajūtu. Pat ja ķermeņa temperatūra ir 36,6 °С, bet  mazulis jūtas saguris, siltumprocedūras veikt neiesaka. Iespējams, ka iekaisuma process vai saslimšana jau ir sākusies, bet papildus sildīšana šo procesu var paātrināt.

Sildīšanu nedrīkst veikt saslimšanas akūtajā fāzē, jo tā ir arī papildus slodze organismam.

Toties kāju sildīšana ir efektīvs profilaktisks līdzeklis, ja ir gadījies stipri nosalt, kaklā parādījusies kņudēšana un sākušas iesnas. Pēc slimošanas šādas procedūras palīdz organismam ātrāk atjaunoties.

Elpceļu vīrusu laikā uzmanīgi jāizvēlas ārstēšanas ar ēteriskajām eļļām un zāļu tējām, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas. Tā kā organisms jau ir novājināts, alerģiska reakcijas var parādīties arī tiem bērniem, kuriem līdz šim alerģijas nebija.


Plāksteri, bankas un karsti kartupeļi

Reklāma
Reklāma

Kodīgo procedūru - sinepju plāksterus, izmantoja vēl 80. gadu beigās kā universālu līdzekli pret jebkuru saaukstēšanos.

 

Plāksteri ir labs veids, kā uz muguras izsildīt punktus, kas atbild par elpceļu veselību. Palīdz, ja ir bronhīts un pneimonija (bez temperatūras!). Plāksteri ir ļoti mokoši bērnam un tos nedrīkst likt sirds rajonā. Jārēķinās, ka tie var izraisīt alerģisku rekaciju.

 

Svarīgi! Sinepju plāksterus var turēt tikai 10–15 minūtes un nedrīkst izmantot bērniem, kas ir jaunāki par trim gadiem.

  • Piparu plāksteri ir vēl viens sildīšanas veids, kas ir maigāks un šos plāksterus pielīmētus zem apģērba var nēsāt pat diennakti no vietas. Plāksteri jāuzliek plaušu rajonā – uz krūtīm, krūšu kaula, uz muguras pie lāpstiņām.

  • Bankas stimulē lokālo asinsriti un skaitās, ka tādā veidā no elpceļiem izvada infekciju. Zem bankām veidojas vakuums un tas veicina limfas atteici un asinsriti konkrētajā zonā uz muguras. Arī banku likšana nav pārāk patīkams process, tās nedrīkst turēt ilgāk par 10 - 15 minūtēm. Arī bankas nedrīkst likt, ja ir paaugstināta temperatūra.
     
  • Karsti, saspaidīti kartupeļi uz muguras der tad, ja ir rejošs klepus un spazmēti bronhi, proti, grūti atklepojamas krēpas. Siltums atver elpceļus un ir vieglāk atklepoties. Tomēr arī šo metodi jābūt uzmanīgiem - kartupeļi tiešām ir ļoti karsti, var apdedzināt ādu, tāpēc pirms uzlikt kartupeļus, uz muguras uzklājiet dvielīti. Nedrīkst izmantot metodi, ja ir paaugstināta temperatūra.
     
  • Kāju sildīšana siltā ūdenī uzlabo vispārējo asins cirkulāciju, plaušu ventilāciju un skābekļa piegādi. Kājas var sildīt 2 reizes dienā, bet ne laikā, kas ir temperatūra vai arī kājas un rokas ir izteikti aukstas.
     

Pavisam maziem zīdainīšiem krūškurvja sildīšanai iesaka izmantot siltas eļļas, kuras uzsilda līdz patīkami siltai temperatūrai un ierīvē muguriņā un krūšu kaula rajonā, tad apsien siltu, mīkstu lakatu un ļauj izsildīties.


Konsultēja pediatre, ģimenes ārste Baiba Baķe