Pārsteigums! Pavasaris martā nāks ar lielu salu

Izmaiņas gaisa plūsmās stratosfērā virs Arktikas vedina domāt, ka februāra beigās un martā Eiropu sagaida auksts un sniegots laiks, liecina jaunākās prognozes.

Martā vēl gaidāms liels sals.

FOTO: Shutterstock.com

Martā vēl gaidāms liels sals.

ASV uzņēmuma "Verisk Analytics" Atmosfēras un vides izpētes daļa prognozē, ka februāra beigās un martā aukstums sagaida teju visu Eirāziju, it īpaši Sibīrijas centrālo un rietumu daļu, kā arī Eiropas austrumu pusi, tajā skaitā Baltijas valstis.

Marta vidējā gaisa temperatūra Baltijas valstīs var būt vairākus grādus zemāka par normu.

Iepriekš sezonālās prognozes vēstīja par siltu laiku februārī un pavasarī, bet pēdējās nedēļas laikā negaidīti sašķēlies stratosfēras polārais virpulis, turklāt izmaiņas gaisa plūsmās sasniegušas lielāko amplitūdu novērojumu vēsturē, tādēļ agrākās prognozes vairs nav spēkā.

 

Paredzams, ka stratosfērā notikušās izmaiņas tuvākajās nedēļās atspoguļosies troposfērā - Zemes atmosfēras zemākajā slānī. Pastāv liela iespēja, ka anticikloni bloķēs ierasto gaisa plūsmu no rietumiem un vidējā platuma grādos ieplūdīs aukstums no Arktikas.

Arī Eiropā iespējams ilgstošs aukstums, kas ienāks gan no ziemeļiem, gan no Sibīrijas. Gaisa temperatūra Baltijas valstīs dažās marta naktīs var noslīdēt zem -20 grādiem, taču dienas laikā pavasara saule jūtami sasildīs gaisu.

Reklāma
Reklāma

 

Jaunākā prognoze no "Global Forecast System" liecina, ka līdz 19.februārim gaisa temperatūra Latvijā brīžiem pakāpsies nedaudz virs nulles, turpmākajās nedēļās galvenokārt valdīs sals, lielākais aukstums iespējams marta sākumā. Dažkārt prognozēta arī stipra snigšana.

 

Informācija no portāla Kasjauns.lv