Kā tas ir – sadzīvot ar psihisku saslimšanu? Pašmāju psihiatrs iesaka 5 mākslas filmas par šo tēmu

Pēdējo nedēļu notikumu dēļ gan sabiedrības, gan valsts varasiestāžu līmenī ir aktualizējušies jautājumi par to, kā Latvijā attiecas pret personām ar psihiskām saslimšanām – īpaši bērniem – un kādā līmenī ir sabiedrības izpratne par šo tēmu. Pēc Jauns.lv lūguma bērnu psihiatrs Gunārs Trimda padalījās ar piecām filmām, kuras ir vērts noskatīties, lai gūtu vismaz nelielu priekšstatu par to, kā pasauli redz bērni ar garīga rakstura traucējumiem un ar ko jāsaskaras vecākiem, kuri šos bērnus audzina.

 

Tiem, kuriem ikdienā nav reālas saskarsmes ar personām, kuras cieš no psihiskām saslimšanām, kinorežisoru veikumi ir viens no veidiem, kā gūt priekšstatu par šo sensitīvo tematu.

FOTO: Shutterstock.com

Tiem, kuriem ikdienā nav reālas saskarsmes ar personām, kuras cieš no psihiskām saslimšanām, kinorežisoru veikumi ir viens no veidiem, kā gūt priekšstatu par šo sensitīvo tematu.

Psihiskas saslimšanas laiku pa laikam kļūst par galveno tēmu dažādos kino projektos, kuru pamata vēstījums parasti ir –  cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem ir pelnījuši cieņpilnu attieksmi un vietu sabiedrībā.

Tiem, kuriem ikdienā nav reālas saskarsmes ar personām, kuras cieš no šāda veida problēmām, dažādu kinorežisoru veikumi (filmas, kuru pamatā bieži vien ir nopietna tēmas izpēte un analīze) ir viens no veidiem, kā gūt priekšstatu par šo sensitīvo tematu un saprast, kam dienu no dienas iet cauri cilvēki, kuri sirgst ar psihiska rakstura saslimšanām. 

 

L'enfant Sauvage (1970., Francija)

Uz patiesiem notikumiem balstītā franču režisora Fransuā Trifo filma “Mežonīgais bērns” stāsta par mīlestības un neatlaidības spēku.  1798. gadā Francijas mežos vietējie iedzīvotāji sagūsta kādu bērnu, kurš neprot staigāt, runāt, lasīt un rakstīt. Dakteris izrāda interesi par mazo zēnu un nolemj sākt viņu izglītot, integrēt sabiedrībā. Apkārtējie ir pārliecināti, ka ārsta pūliņi izrādīsies veltīgi, taču ārsts ar mīlestību un pacietību panāk vēlamos rezultātus.
 

Family Life (1971., Lielbritānija)
Režisora Kena Louča filma “Ģimenes dzīve” reālistiskā, nesamākslotā veidā vēsta par kādu 19 gadus vecu londonieti vārdā Dženisa Beildona, kura cieš no šizofrēnijas. Meitenes psihiatrs pakļauj viņu īpaši agresīvām ārstēšanas metodēm un savas pārliecības dēļ dara visu iespējamo, lai meitene paliktu savas ģimenes aprūpē, ignorējot faktu, ka tieši ģimenes vide pasliktina Dženisas stāvokli.


Beautiful Boy (2010., ASV/Kanāda)
Režisora Šona Ku filma “Skaistais zēns” vēsta par divu laulāto – Bila un Keitas dzīvi, kurā trūkst jebkādu emociju. Ģimenes dzīvi jau tā krasi mainījusi abu vienīgā dēla došanās uz koledžu, taču piepeši pāris saņem negaidīti traģisku vēsti – viņu dēls ir atbildīgs par masu slaktiņu savā skolā, kā rezultātā tikuši nogalināti 17 pasniedzēji, vairāki studenti un miris arī pats šāvējs. Jau tā nelaimīgais pāris mēģina turpināt savu dzīvi, taču mediji un sabiedrība, kura abus uzskata par vainīgiem notikušajā, min ik uz soļa. Rezultātā Bils un Keita saprot, ka viens otram ir vienīgais atbalsts.


Ich will doch nur, daß ihr mich liebt (1976., Vācija)
Vācu režisora Rainera Vernera Fasbindera TV seriāls “Es tikai vēlos, lai jūs mani mīlētu” vēsta par kādu vīrieti vārdā Pīters Trepens, kurš piekritis intervijai. Tajā 

 

Reklāma
Reklāma

vīrietis atklāj savu dzīvesstāstu, kuru pamatā raksturo akūts mīlestības trūkums. Pīters stāsta par smagu darbu, kura rezultāts nekad nav apmierinājis viņa vecākus.

 

Viņš uzcēlis viņiem māju, taču tā vietā, lai veco dzīvokli atvēlētu Pīteram un viņa sievai, viņa ciniskais tēvs un vienaldzīgā māte savu veco dzīvesvietu atdod citiem. Rezultātā Pīters kopā ar savu sievu gaidībās ir spiests pārcelties uz Minheni un strādāt celtniecībā. Pīters smagi strādā, lai sagādātu topošajai ģimenei visu nepieciešamo, taču abi tik un tā ir spiesti aizņemties naudu. Sievu Pīters iepriecina ar puķēm un dāvanām, kuras viņš nespēj atļauties, jo vīrietim ir dzīves garumā nepiepildīta vēlme tikt mīlētam. Parādi aug. Psiholoģiskais spiediens noved Pīteru līdz vardarbībai.

 

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time (tapšanas procesā, ASV)

2011. gadā pēc filmu kompānijas “Warner Bros” iniciatīvas, ASV producents Stīvs Kolvss tika pieaicināts, lai ekranizētu britu rakstnieka Marka Hadona 2003. gada noveli “Savādais atgadījums ar suni naktī”.

Stāsts ir par zēnu, kuram diagnosticēts autisms, viņa pasaules redzējumu un vecākiem. Interesi par šo filmu sākumā izrādījuši arī aktieris Breds Pits un nu jau mūžībā aizgājušais producents Breds Alands Grejs, taču līdz pat 2017. gadam nekāda papildus informācija par šo projektu nav izpausta. Spriežot pēc līdz šīm izskanējušajām ziņām, galarezultāts pavisam noteikti būtu/būs ievērības cienīgs, taču pagaidām lieliska alternatīva esot novelē balstītais Latvijas Nacionālā teātra iestudējums (režisors: Valters Sīlis, producente: Linda Helviga) ar tādu pašu nosaukumu.

 

Informācija no portāla Kasjauns.lv

Saistītie raksti