Grāmata par lībiešu ciemiem "Lībiešu krasts"

Izdevniecība “Latvijas Mediji” laidusi klajā skaistu un fotoattēliem bagātu Baibas Šuvcānes grāmatu, reizē arī kultūrvēsturisku ceļvedi  - "Lībiešu krasts".

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lībiešu krastsGrāmata “Lībiešu krasts” sniedz pārskatu par lībiešu tradicionālo dzīvesveidu 19.–21. gadsimtā Ziemeļkurzemes lībiešu jūrmalas ciemos. Par lībiešu jūrmalu uzskata divpadsmit Ziemeļkurzemes lībiešu zvejnieku ciemus – Lūžņu, Miķeļtorni, Lielirbi, Jaunciemu, Sīkragu, Mazirbi, Košragu, Pitragu, Saunagu, Vaidi, Kolku un Melnsilu, kas izvietojušies Baltijas jūras un tās Rīgas līča piekrastē. Šeit kompaktā teritorijā vēl 20. gadsimtā dzīvoja lībiešu kopiena, kuras saziņas līdzeklis ikdienā bija lībiešu valoda. 


Grāmatā stāstīts par katru lībiešu ciemu, uzsverot attiecīgā ciema galvenās dabas un kultūrvēsturiskās īpatnības. Lasītāji var iepazīt nozīmīgākās lībiešu kultūras personības, bez kurām lībiešu valodas un kultūras attīstība būtu grūti iedomājama. Publicētas arī lībiešu ciemu iedzīvotāju atmiņas par tradicionālo dzīvesveidu un ieražām savā ciemā, lībiešu folkloras paraugi. Darbā var uzzināt par katra ciema dzīvi mūsdienās.


Grāmata aizvedīs uz noslēpumaino un romantisko Lībiešu krastu. Kopā izstaigāsim krastu no Ovišiem līdz Melnsilam, iepazīsim ciemus, tradīcijas, seno dzīvesveidu, lībiešu dzimtas, stiprās sievas un vīrus, to raksturus, ieklausīsimies nostāstos par zilajām govīm, saltkurpjiem un vilkačiem, Trommela pils laupītājiem un veco Taizelu, ieelposim spirdzinošo jūras gaisu, mūžīgi mainīgos Kolkasraga vējus, izstaigāsim mežus, purvus un skaistās pludmales un izbaudīsim mūsdienu sniegtās iespējas.

Reklāma
Reklāma


Grāmata turpina Valdas Marijas Šuvcānes un Baibas Šuvcānes jau iepriekš izdoto grāmatu – “Lībiešu ciems, kura vairs nav” (2002), “Lībiešu folklora” (2003), “Mazirbe – mazs ciems jūrmalā” (2006), “Senais lībiešu ciems Kolka” (2010), “Lībiešu krasta stāsti” (2012) un “Sauc par Vaidi mūsu ciemu” (2015) – stāstus un pētījumus par Ziemeļkurzemes jūrmalu.

 

Grāmata sarakstīta un izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.