Ciemos pie malēniešiem – uz Alūksni un Gulbeni ziemā

Latvijas Ziemeļvidzemes pērles – Alūksne un Gulbene, iespējams, ir salīdzinoši mazāk izpētīti tūrisma virzieni, kas tomēr pēdējos gados kļūst arvien iemīlētāki un populārāki.

Ciemos pie malēniešiem – uz Alūksni un Gulbeni ziemā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijas Ziemeļvidzemes pērles – Alūksne un Gulbene, iespējams, ir salīdzinoši mazāk izpētīti tūrisma virzieni, kas tomēr pēdējos gados kļūst arvien iemīlētāki un populārāki. Lai arī vasarā te priecē krāšņa daba ar augstienēm un ezeriem, šī puse ziemā ir ļoti piemērota izvēle, jo ne velti tieši šajā reģionā ir aukstākās ziemas un biezākā sniega kārta pat tad, kad citur valda šķīdonis un pelēcība. Alūksne pelnīti sevi  dēvē par Latvijas Ziemas galvaspilsētu. 

Alūksne jeb vācu laikos saukta arī par  Marienburgu, atrodas Latvijas ziemeļaustrumos, 200 km attālumā no Rīgas, Alūksnes ezera krastā. Alūksne ir visaugstāk novietotā Latvijas pilsēta, kas atrodas 200 metrus jūras līmeņa. Izbraucot no Rīgas, ceļā var nākties pavadīt vairāk nekā 3 stundas.

Raunas ceplis

Ja laika pietiek, var pieteikt ciemošanos divās interesantās vietās – “Raunas ceplī” apskatīt podu darināšanas mākslu un iebraukt ciemos pie lielogu dzērveņu un melleņu audzētājiem Kalna purvā „Very Berry”. Šobrīd te var iegādāties sulas, sīrupus un morsus!  Uz abiem objektiem apmeklējums jāpiesaka iepriekš.


Kad esam tikuši līdz Alūksnei, atliek izvēlēties, kam veltīsim dienu, jo mazajā pilsētiņā ir daudz, ko darīt. 

Lasīt veco druku
Senāk Alūksnē darbojās vācu tautības mācītājs Ernsts Gliks, kas pirmo reizi latviešu valodā iztulkojis Bībeli. Tas bija milzīgs solis gan izglītībā, gan latviešu valodas un kultūras attīstībā.  E. Glika muzejs un viņa stādītie ozoli ir sava veida Alūksnes simboli, ar kuriem pilsēta pazīstama ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. Bībeles muzejā, kur ir lielākā svēto rakstu kolekcija Eiropā, vari apskatīt gan pirmās Bībeles izdevumu, gan arī citas Bībeles latviešu un 37 citās valodās. Kā arī patrenēties lasīt vecajā drukā.


Eola templis. Vieta Meteņdienai
Alūksnē ir krāšņi templis, kas veidots par godu grieķu vēja dievam Eolam. Templis celts 18. gadsimta deviņdesmitajos gados. Šobrīd tempļa vidū saglabājies granīta postaments, uz kura savulaik atradusies Eola figūra.

Eola templis

Šobrīd par tradīciju kļuvusi Meteņdienas (6. februāris) pasākumu rīkošana pakalnā pie Eola tempļa.


Ar slidām uz Alūksnes ezera
Ezers Alūksnes augstienē ir 183,6 metrus virs jūras līmeņa. Dienvidu krastā atrodas Alūksnes pilsēta. Krasti vietām stāvi, tāpēc Alūksnes pilsētā no stāvajiem krastiem vietām paveras skaists skats uz ezeru. Ezerā pie Pilssalas ierīkota strūklaka. Uz salu ved gājēju tiltiņš, kas naktīs tiek gleznaini izgaismots. Aukstā laikā ezers aizsalst, un tā ir droša vieta slidošanai.

Alūksnes ezers

Ieteicams atrast laiku papusdienot Alūksnes krodziņā “Pajumte”, kas novērtēts kā vieta, kur ceļotājam garšīgi, ātri un kvalitatīvi paēst. Vai arī dodies uz smalkāku vietu “Katrīnkrogu” pie Alūksnes ezera, kur var nobaudīt Alūksnei raksturīgos ēdienus, piemēram, profitroļu zupu. Īpašu baudījumu vari iegūt, dzerot Alūksnes īpašo kokteili, kas pieejams gandrīz visās Alūksnes kafejnīcās un restorānos.


Dabas baudīšana un ziemas prieki Alūksnē
Tā kā sniegs un ledus šeit aizkavējas ilgāk nekā citviet Latvijā, tad dodies uz Alūksnes apkārtni izbaudīt slēpošanu. Izvēlēties pastaigu taku kājāmgājējiem vai izbaudi distanču slēpošanu pa kādu no dažāda garuma dabas takām Veclaicenē. Vairāk skaties ŠEIT.
Varat apskatīt Latvijas un Igaunijas pierobežu, uzkāpjot Kornetu skatu tornī Dzērves kalnā. No 27 metru augstuma varot redzēt arī Munameģi. Ceļu var meklēt ŠEIT.


Luminiscējošie akmeņi
Alūksnei ir bagāta vēsture, un liela daļa no tās saistās ar baroniem fon Fītinghofiem. Viens no skaistākajiem baronu dzimtas atstātajiem objektiem ir Alūksnes Jaunā pils, kurā atrodas arī Dabas muzeja ekspozīcija “Vides labirinti”. Iepazīsti putnu dziesmas, zemes dzīles un pasaules ūdeņu pieskāriena elpu ejot cauri Vides labirintiem, kuru nobeigumā nonāksi pie pasaules brīnumiem…

Luminiscējoši akmeņi

Luminiscējoši akmeņi un citi dabas brīnumi ir to vērti, lai atlicinātu laiku šī muzeja apmeklējumam. Darba laiki norādīti šajā lapā, tomēr muzeja darbinieki lūdz iepriekš sazināties, lai pārliecinātos vai dabas eksperti nav devušies pētnieciskā ekspedīcijā.

Reklāma
Reklāma


Gulbenes – Alūksnes bānītis
Ja esat tikuši līdz Ziemeļvidzemei, nedrīkst izlaist braucienu ar mazbānīti. Tas ir vienīgais šaursliežu dzelzceļš Baltijā, kas darbojas un pārvadā pasažierus. Pusotras stundas laikā mazbānītis veic braucienu līdz Gulbenei (33 km). Bānīša kursēšanas grafiks starp Alūksni un Gulbeni ir atrodams ŠEIT. Ziemas sezonā tumšajā diennakts laikā Bānītis ir īpaši izpušķots ar lampiņu virtenēm. Bet no Rīgas uz Gulbeni bānītis 2018. gadā  kursēs vien divas reizes - 31.martā un 1.septembrī.


Naktsmājas Gulbenē
Nonākot Gulbenē,  jau būs vēls vakars, tāpēc meklējam naktsmājas. Naktsmītni atbilstoši maciņa iespējām un viesu skaitam var meklēt ŠEIT.

 

Par slēpju vēsturi
Ziemas sajūtu ķeram, apmeklējot Tirzas slēpju muzeju. Muzejs piedāvā inventāru aktīvai atpūtai ziemā - slēpes, nūjas, ragaviņas. Muzejā aplūkojamas dažādas no koka gatavotas slēpes, nūjas, slēpju zābaki un piestiprinājumi. Ar katru slēpju pāri saistās stāsts par to īpašnieku.

Slēpju muzejs

Ir apskatāma plaša foto kolekcija.

 

Pastaigas ar zirgiem
Vēl viens aktīvās atpūtas veids ir sniegotas izjādes ar zirgiem saimniecībā “Purenes”. Te būs pieejamas izjādes gan pieredzējušiem pieaugušajiem, gan specializētās izjādes bērniem. 

Izjāde


Ceļš no Gulbenes līdz Rīgai atkal var aizņemt pilnas 3 stundas, tāpēc atpakaļceļā uz mājām var iebraukt kafejnīcā "Ozoli", kas atrodas Lizuma centrā. Baudāmi garšīgi dienas piedāvājumi, kā arī Gulbenes novada īpašie ēdieni. 

 

Ērtākais ceļošanai izmanto lietotnes
Lai sniegtu informāciju par tūrisma iespējām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Latvijā, Dabas aizsardzības pārvalde izstrādājusi mobilo lietotni "Dabas tūrisms”, kas viedtālruņu un planšetdatoru lietotājiem būtiski atvieglo apskates objektu - taku, skatu torņu, atrašanu dabā, kā arī sniedz detalizētu informāciju par objektu pieejamību un citiem tūrisma pakalpojumiem.

Lietotne "Letonika Ceļo" ir kā profesionāls gids, kas vedina iepazīt un izzināt Latvijas kultūras mantojumu, ģeogrāfiju, dabu, kultūrvidi un vēsturi. Tajā apkopoti vairāk nekā 2000 apskates objekti un 60 tūrisma maršruti - gan populāri, gan ceļotājiem mazāk pazīstami un neparastāki objekti.

Lietotnē "Latvia.Travel” informācija sakārtota piecās kategorijās: apskates vietas, naktsmītnes, ēdināšanas uzņēmumi, tūrisma informācijas centri.

 

Foto: www.celotajs.lv; www.visitaluksne.lv; www.slepjumuzejs.lv; www.purenes.lv