Kā pagarināt sporta apģērba mūžu? Praktiski padomi sporta tērpa mazgāšanā

Sporta tērps, kas ir tiešā saskarē ar ķermeni, prasa vislielākās rūpes. Sporta tērpa audumi nereti ir veidoti no tehniskiem audumiem, kas var slikti reaģēt parastā mazgāšanas ciklā un mazināt apģērba mūža garumu. Lai cilvēki pavadītu mazāk laika veļas mazgāšanā un vairāk laika veltītu sev, Samsung un Mammamuntetiem.lv apkopojis dažus ieteikumus, lai ilgāk uzturētu sporta apģērba kvalitāti.  

Mīkstinātājam un balinātājam ir bēdīga slava – iznīcina auduma elastību un sporta apģērba īpašības.

FOTO: Shutterstock.com

Mīkstinātājam un balinātājam ir bēdīga slava – iznīcina auduma elastību un sporta apģērba īpašības.

Sporta apģērbu ieteicams mazgāt pēc iespējas ātrāk

Ja pēc intensīva treniņa apģērbs ir izmircis, tad jācenšas drēbes likt mazgāšanā pēc iespējas ātrāk. Ja neizdodas tās uzreiz mazgāt, tad apģērbu ir nepieciešams kārtīgi izžāvēt pirms mazgāšanas. Sasvīdušas drēbes nodrošina labvēlīgu vidi, kur vairojas smaku izraisošas baktērijas. Daži ražotāji iesaka drēbes izgriezt no iekšas uz āru pirms mazgāšanas, jo tieši tur krājas visvairāk netīrumu. Tomēr citi iesaka neizgriezt, lai emblēmas vai logo nesaliptu kopā. Ieteicams rūpīgi izlasīt ražotāja norādījumus, kas parasti ir uzrakstīti uz apģērbu birkas. 

 

Lai uzturētu augstu apģērba kvalitāti, jāizmanto veļas pulvera daudzums, kāds ir norādīts uz veļas pulvera iepakojuma, un jāizvairās no mīkstinātājiem. 


Veļas pulveri vajadzētu izmantot prātīgi un ieteicams izvairīties no mīkstinātājiem un balinātājiem

Kokvilnas apģērbiem veļas pulveris palīdz atbrīvoties no netīrumiem, tomēr sporta tērpiem tas var nepalīdzēt ar nelāgiem aromātiem un sviedru traipiem. Jo vairāk veļas pulvera, jo labāk izmazgāsies – mīts! Veļas mašīna izmanto mazu devu veļas pulvera mazgāšanas procesā. Ja tiek izmantots pārāk liels daudzums pulvera, tad tas nogulsnējas uz drēbēm, neļauj pazust nepatīkamajiem aromātiem un var izraisīt ādas kairinājumu treniņu laikā. Mīkstinātājam un balinātājam ir bēdīga slava – iznīcina auduma elastību un sporta apģērba īpašības. Lai uzturētu augstu apģērba kvalitāti, jāizmanto veļas pulvera daudzums, kāds ir norādīts uz veļas pulvera iepakojuma, un jāizvairās no mīkstinātājiem. 

Reklāma
Reklāma


Ieteicami saudzīgi režīmi un mazāka ūdens temperatūra 

Lai gan uz apģērba birkas varētu būt norādīts, ka nedrīkst mazgāt ar veļas mašīnas centrifūgu, to ir iespējams mazgāt veļas mašīnā, kurai ir īpašie mazgāšanas cikli. Jaunākām veļas mašīnām ir saudzīgie mazgāšanas režīmi, kā arī režīms, ko pielīdzina mazgāšanai ar rokām. Piemēram, Samsung jaunākā veļas mašīna QuickDrive ir saudzīgāka pret audumu, kas ir īpaši nozīmīgi kvalitātes saglabāšanā, turklāt tās mazgāšanas cikls ir divkārt īsāks, nodrošinot ātru un kvalitatīvu mazgāšanu. Sporta apģērba mazgāšanai veļas mašīnā ieteicams izvēlēties vēsāku ūdeni un veļas pulvera daudzumu, kas atbilst mazgājamajām drēbēm.

 

Vai drīkst mazgāt kopā ar citiem apģērbiem?

Kopā ar sporta tērpu var likt arī citas drēbes, kurām der tie paši mazgāšanas režīmi. 30 grādus silts ūdens būtu piemērots sporta apģērba mazgāšanai. Karsts ūdens bojā smalkākus audumus, var izraisīt saraušanos un bojā tehnisko audumu īpašības. Remdens ūdens attur krāsu no balēšanas, ļaujot apģērbam ilgi izskatīties jaunam, un var izmazgāt pat pašus smalkākos audumus, saglabājot to īpašības. 
Sporta apģērbu ir ieteicams pēc mazgāšanas uzreiz izņemt no veļas mašīnas, žāvēt to izklātā veidā un ieteicams nežāvēt tiešā saules gaismā, jo tā varētu sabojāt auduma elastību.