Pretgripas potes grūtniecēm un zīdaiņiem būs obligātas

Ņemot vērā, ka vakcinēto bērnu skaits ir tikai nedaudz virs viena procenta un šis skaits turpina kristies, Veselības ministrijā nolemts pretgripas potes iekļaut vakcinācijas kalendārā, šorīt ziņoja LNT rīta raidījumā "900 sekundes".

FOTO: Shutterstock.com

Neatkarīgi no tā, ka daļa vecāku vakcīnām neuzticas, organizācijā “Māmiņu klubs” atbalsta ministrijas iniciatīvu. Ik gadu Latvijā vairāki tūkstoši bērnu saslimst ar gripu. Mazināt inficēto bērnu skaitu iespējams, palielinot vakcinēto bērnu skaitu.

Aprēķini liecina, ka šobrīd vakcinēto bērnu skaits ir ļoti neliels un turpina samazināties. 2015. gada ziemā tikai 0,16% bērnu saņēma pret gripas poti. Veselības ministrijā (VM) iecerēts, ka turpmāk grūtnieces un bērni līdz divu gadu vecumam varēs saņemt pretgripas bezmaksas vakcīnu pie ģimenes ārsta tāpat kā citas vakcinācijas kalendārā iekļautās vakcīnas.

“Slimības komplikācijas risks, nāves risks ir būtiski lielāks tieši šīm vecuma grupām, un tāpēc ir rekomendācijas no infektologiem un Pasaules Veselības organizācijas, ka šīs grupas būtu jāvakcinē. Tāpēc nolemts atvieglot vakcīnas saņemšanu,” uzsver VM pārstāvis Oskars Šneiders.

VM pārstāvji jau tuvākajās nedēļās dosies uz Ministru kabinetu, lai apstiprinātu jauno vakcinēšanas kārtību, kas 2019. gadā no valsts budžeta prasīs 141 000 eiro. “Es esmu par to, ka bērniem jābūt vakcinētiem,” piebilst Šneiders.

Reklāma
Reklāma

Par vakcinēšanās nepieciešamību bērnu vecākus būs jāpārliecina ģimenes ārstiem. Viņiem būs jāveic izglītojošais darbs, bet, ja vecāki tik un tā būs pret, tad atteikums būs jānoformē rakstiski. “Kad viņi atsakās, tā jau ir viņu atbildība,” norāda ģimenes ārsts Alberto Sadu. Viņš arī piebilst, ka noteikti nepieciešama vecāku papildus izglītošana masu medijos par vakcīnu nepieciešamību.

“Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka uzskata, ka pretgripas potes iekļaušana vakcinācijas kalendārā noteikti palielinās vakcinēto bērnu skaitu, un viņa to uzskata par labu iniciatīvu. “Protams, ja mēs varam no valsts saņemt vakcīnas, kas ir pārbaudītas, tomēr, pētītas un atzītas no visām institūcijām, tad mēs esam par šo te vakcinēšanu,” turpina “Māmiņu kluba” vadītāja.

VM paredz, ka plaša bērnu vakcinēšana varētu sākties nākamā gada rudenī, kad iecerēts potes iedot 20% bērnu, bet jau nākamajos gados vakcinēto bērnu un grūtnieču skaitu palielināt līdz 75%.

Visu videosižetu var noskatīties portālā Skaties.lv