Cik naudas no tavas mammas pensijas nonāk atpakaļ Valsts kasē?

Lai arī tas nav nekāds noslēpums, ik pa laikam kāds izbrīnā iesaucas - tiešām no pensijas tiek maksāti nodokļi? Tā tiešām ir. Ja pensija ir lielāka par neapliekamo minimumu, no tās tiek ieturēts Iedzīvotāju ienākuma nodoklis. 

FOTO: Shutterstock.com

2016. gadā sabiedrības iniciatīvu platformā Manabalss.lv parādījās iniciatīva par to, lai pensijas netiktu apliktas ar nodokļiem. Līdz tā paša gada beigām iniciatīvas autors Arnis Vērzemnieks iniciatīvu iesniedza Saeimā, jo nepieciešamais parakstu skaits bija savākts. 

 

Nodoklis palicis mazāks

Tagad, 2018. gadā, pensionāri ir sagaidījuši izmaiņas. 

Ja 2017. gadā pensionāriem gada neapliekamais minimums bija 2820 eiro (235 eiro mēnesī), tad no 2018. gada 1. janvāra tas ir 3000 eiro (250 eiro mēnesī). Neapliekamo minimumu plānots celt arī 2019. gadā – 3240 eiro (270 eiro mēnesī), bet sākot ar 2020.gadu, – 3600 eiro (300 eiro mēnesī). 

Ja līdz šim ienākuma nodoklis bija 23% apmērā, tad no šī gada, izmaksājot pensiju, no tās daļas, kas apliekama ar nodokli (virs 250 eiro mēnesī), ieturēs 20% nodokli.

Reklāma
Reklāma

Ja pensionārs strādā un algas nodokļa grāmatiņa iesniegta darba devējam, tad darba devējs no algas arī ieturēs 20% mēneša ienākumam līdz 1667 eiro. Turklāt jāatceras, ka strādājošajiem pensionāriem algai neapliekamo minimumu nepiemēro.

 

Vai iespējama pensija vispār bez nodokļiem?

Runājot par iniciatīvu, tās autors norāda, ka par iniciatīvu vairākkārt ir diskutēts arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā. Deputāti un eksperti ir norādījuši, ka pilnībā atteikties no ienākuma nodokļa nevajadzētu. Uzklausot argumentus un piedaloties šajās diskusijās, tam varētu piekrist. Politiķi ir runājuši par to, ka arī turpmāk būtu ceļams neapliekamais minimums pensionāriem, lai pārskatāmā nākotnē ienākuma nodokli maksātu vien lielo pensiju saņēmēji.