Tikai divas (!) no populārākajām mūsu veikalos nopērkamām tējām ir brīvas no indēm

Tikai divās no 11 mūsu veikalos nopērkamajam tējām nav atklātas pesticīdu atliekvielas, liecina biedrības "Zaļā brīvība" pētījums.

Zaļās brīvības vadītājs Jānis Brizga stāsta, ka tēja ir maz pārstrādāts produkts, tāpēc tajā viegli konstatēt pesticīdus. Daudzos paraugos bija pat piecu un vairāk pesticīdu atliekvielas.

FOTO: Shutterstock.com

"Zaļās brīvības" vadītājs Jānis Brizga stāsta, ka tēja ir maz pārstrādāts produkts, tāpēc tajā viegli konstatēt pesticīdus. Daudzos paraugos bija pat piecu un vairāk pesticīdu atliekvielas.

"Zaļā brīvība" uz pasaules līdera pārtikas un dzīvnieku barības pētījumu nozarē "Eurofins" laboratoriju Vācijā nosūtīja lielveikalos nopērkamo iecienītāko tēju paraugus. Piecos no tiem pārsniegtas Eiropas Savienības normas pesticīdu atliekvielām, un tas nozīmē, ka šādas tējas dzeršana jau apdraud veselību.

 

Tīras tikai divas tējas
Pilnībā no lauksaimniecības ķimikālijām kaitēkļu un slimību apkarošanai brīvas bija tikai divas tējas – Rimi Ceylon black tea un Lipton Yellow Label.
Pesticīdu atliekvielas konstatētas Apsara Ceylon tea, Greenfield Early grey fantasy black tea with bergamot flavouring, Pickwick Green tea variation box un pat ekoloģiskajā I Love Eco Ecological black tea. Mierinājumam – nav pārsniegtas pieļaujamās normas, bet sliktā ziņa – visās šajās tējās atklāta antrahinona klātbūtne. Tā ir krāsviela, kuru izmanto arī putnu atbaidīšanai no sējumiem, turklāt Eiropas Savienībā antrahinons aizliegts kā veselībai bīstama viela – potenciāli izraisoša vēzi.

 

Viegli atklāt
Septiņās citās tējās (Rimi Basic Green tea, Golden Elephant Mozums Indian black tea, Little Up Black tea original flavours, Selection by Rimi Darjeeling fine tippy golden flowery orange pekoe un Tetley Early grey) atklāta paaugstināta antrahinona klātbūtne.

Golden Elephant Mozums Indian black tea konstatēta vēl viena Eiropas Savienībā aizliegta viela – karbendazims. Citas atliekvielas atklātas arī Little Up Black tea un Golden Elephant Mozums Indian black tea.

"Zaļās brīvības" vadītājs Jānis Brizga stāsta, ka tēja ir maz pārstrādāts produkts, tāpēc tajā viegli konstatēt pesticīdus. Daudzos paraugos bija pat piecu un vairāk pesticīdu atliekvielas.

Daudzi pesticīdi var izraisīt endokrīnās un reproduktīvās sistēmas bojājumus, veicināt vēzi, traucēt imūnsistēmas darbību un var radīt attīstības traucējumus.

Reklāma
Reklāma

Mirst tūkstošiem strādnieku
Šoreiz analīzēm aizsūtītas Latvijas lielveikalos visvairāk pirktās melnās un zaļās tējas, bet nākotnē "Zaļā brīvība" ir ieinteresēta pārbaudīt arī pašu valstī ražotās zāļu tējas. “Protams, pesticīdu koncentrācija ir neliela, bet, kā var redzēt, dažiem produktiem pat vairāku pesticīdu koncentrācija pārsniedz normas. Tēja arī nav vienīgais pārtikas produkts, ko lietojam. Tāpēc ikdienā cilvēks ir pakļauts plašam ķīmisko vielu kokteilim,” brīdina Brizga.

Vēl vairāk cieš strādnieki tējas plantācijās. Katru gadu apmēram pieci miljoni lauksaimnieku saindējas ar pesticīdiem un aptuveni 20 000 mirst.

 

Apdraud bites
Daudzi pesticīdi var izraisīt endokrīnās un reproduktīvās sistēmas bojājumus, veicināt vēzi, traucēt imūnsistēmas darbību un var radīt attīstības traucējumus. “Neonikotinoīdi, kas parādās arī mūsu testētajos produktos, apdraud bišu populācijas visā pasaulē,” saka Brizga.

Savādi, ka nevēlama viela atklāta pat ekoloģiski audzētā tējā. Brizga spriež: “Tas varētu būt tādēļ, ka kaimiņš ir miglojis savus laukus un daļa tikusi arī šai tējai. Ekoloģiskajās tējās vispār pesticīdu klātbūtnei nevajadzētu būt.” Ar pētījumu sīkāk var iepazīties mājaslapā zalabriviba.lv.

 

Informācija no portāla Kasjauns.lv