It kā pieaudzis, bet - infantils. Pusaudža vecumu Eiropā grib pagarināt līdz pat 24 gadiem

Mūsdienu attīstītajās valstīs jāievieš jauna pusaudžu vecuma definīcija, uzskata britu medicīnas žurnāla "Lancet" aptaujātie eksperti. Agrāk eiropiešus uzskatīja par pieaugušiem no 19 gadu vecuma, bet tagad šis slieksnis jāpaceļ līdz 24 gadiem.

 

FOTO: Shutterstock.com

Šāda norma esot jāievieš likumdošanā. Eksperti skaidro, ka tagad jaunieši ilgāk mācās, vēlāk precas un kļūst par vecākiem. Britu Nacionālā statistikas biroja dati liecina, ka Anglijā un Velsā vidējais vecums, pirmo reizi stājoties laulībā, 2013. gadā bija vīriešiem 32,5 gadi, sievietēm – 30,6 gadi. Tas ir gandrīz par astoņiem gadiem vēlāk nekā 1973. gadā.

Latvijā 2013. gadā vīrieši precējās vidēji 31 gada, sievietes – 28 gadu vecumā. Salīdzinājumam ar 2002. gadu – attiecīgi 27 un 25 gadi.

Kaut gan pieaugušo privilēģijas ar retiem izņēmumiem pienākas līdz ar 18 gadu vecumu, pilnīga šīs lomas apzināšanās līdz ar atbildību seko daudz vēlāk, skaidro Melburnas Karaliskās bērnu slimnīcas bērnu veselības centra profesore Sjūzena Soijere.
Vēlākas laulības, bērnu laišana pasaulē un arī vēlāka finansiālā patstāvība rada ieilgušu pusatkarības periodu, tāpēc Soijere pat iesaka sociālo atbalstu jaunatnei pagarināt līdz 25 gadiem.

Reklāma
Reklāma

Tomēr Kentas universitātes doktore, socioloģe Džena Makvariša nepiekrīt un brīdina, ka šāda pieeja tikai vairos infantilismu – nevarīgus jauniešus, kas paļausies uz vecākiem un pabalstiem.
“Sabiedrībai jāpaceļ iespējami augstāka latiņa nākamajai paaudzei,” uzskata Makvariša, iesakot veicināt centību, nevis uzskatīt par patoloģisku pusaudžu vēlmi būt neatkarīgiem.


Informācija no portālam KasJauns.lv