Veselībai, skaistumam, garšai: kā izmantot populāro garšvielu - ingveru

Piparkūkās, karstvīnā, tievēšanas receptēs un skaistumkopšanā ingvers ir neaizvietojams. Austrumu tradicionālajā medicīnā starp visplašāk izmantojamajiem 30 ārstniecības un pārtikas augiem ingvers ieņem 5. vietu. Iespējams, tā ir populārākā garšviela pasaulē.

 

FOTO: Shutterstock.com

Ingvers jeb Zingiber officinale ir daudzgadīgs lakstaugs, aug subtropos un tropos. Tā raksturīgi smaržojošais un sildošām īpašībām apveltītais saknenis ir ne vien ļoti iecienīta garšviela, bet arī zālēs un kosmētikā izmantojams līdzeklis.

Ingvera dzimtene ir Dienvidāzija – Indijas ziemeļi, taču mūsdienās audzē Ķīnā, Indijā, Indonēzijā, Austrālijā, Rietumāfrikā, Barbadosā un Jamaikā. Mūsu klimatā šo augu var audzēt apkurināmās siltumnīcās vai kā istabas augu.

 

Sastāvs un iedarbība 
Neapstrādāts ingvers sastāv no 79% ūdens, 18% ogļhidrātu, 2% olbaltumvielu un 1% tauku. 100 grami neapstrādāta ingvera satur 80 kalorijas. Tajā ir vidēji daudz B grupas vitamīnu, magnija, mangāna.

Raksturīgo smaržu un garšu nosaka ēteriskās eļļas, kas sastāv no apmēram 150 organiskajām vielām. Ingvera sakneņos ir 1,5 – 3% ēteriskās eļļas (rēķinot no sausnes).  Galvenokārt alfa un beta cingiberēni (zingiberēni, seksviterpēni,) – pat līdz 70 %, satur arī kamfēnu, cineolu, bisabolēnu, borneolu, citrālu, linaloolu. Raksturīgo aso ingvera garšu un sildošo iedarbību nodrošina gingerols, kura iedarbības mehānisms ir līdzīgs kā pipariem. Gingerola ietekmē paplašinās asinsvadi, un lokāli uzlabojas asinsrite vietās, ar kurām kontaktē ingvers. Pārējās ingvera sastāvdaļas iedarbojas kompleksi – paātrina vielmaiņu, veicina audu atjaunošanos, normalizē tauku dziedzeru darbību, mazina iekaisuma reakciju, ir pretsēnīšu un pretmikrobu iedarbība. Ir noderīgs pūtīšu ārstēšanai.


Tautas medicīnā
Ingvers veicina gremošanu, ir žultsdzenošs un eksperimentos ar pelēm pierādīts, ka mazina caureju. Ingveru tradicionāli izmanto arī pret sliktu dūšu. Piesardzības dēļ grūtniecēm neiesaka pārlieku ar to aizrauties un aprobežoties ar vienu tasīti ingvera tējas dienā. Žultsdzenošā efekta dēļ piesardzība jāievēro arī žultsakmeņu slimības gadījumos. Tas mijiedarbojas arī ar zālēm – antikoagulantiem – aspirīnu, varfarīnu.

Tautas medicīnā ingveru uzskata par ļoti labu imunitāti stiprinošu līdzekli, vielmaiņu veicinošu augu, ko izmanto slaiduma atgūšanai un pie saaukstēšanās.

Austrumu medicīna ingveru iesaka atmiņas uzlabošanai, ilgmūžībai un vīriešiem potences veicināšanai. Ingvera tēju iesaka arī kā vieglu uzmundrinošu dzērienu pie fiziskām slodzēm un muskuļu noguruma gadījumos.

Kompresēs ingveru izmanto galvassāpju mazināšanai, pret muguras sāpēm un pie hroniska reimatisma.

Ingvera ēterisko eļļu bieži izmanto aromterapijā, lai ārstētu emocionālos traucējumus, kā arī saaukstēšanās vīrusu slimību gadījumos, balsta un kustību orgānu slimībām. Lieto inhalācijās, vannās, ierīvēšanai masāžai un iekšķīgi.

Ingvers ir atkrēpojošs, sviedrējošs, spazmolītisks, pretiekaisuma un atsāpinošs. Darbojas ne vien žultsdzenoši, bet arī pret nelabu dūšu un gāzēm.

Ingveru tautas medicīnā iesaka sievietēm pret depresiju, nervu spriedzi, pirsmenstruāciju sāpēm. Topošajām māmiņām pie agrīnas toksikozes un ir kā labs palīglīdzeklis, kas padara efektīvāku neauglības ārstēšanu. Mazina klimaksa raisītās nepatīkamās izjūtas, arī galvassāpes.

Savukārt vīriešiem ingvers veicinot ne tikai imunitātes stiprināšanu, bet arī asins cirkulāciju, paaugstina potenci un atgriež vīrišķo spēku. Regulāra ingvera lietošana pagarinot vīrieša jaunību.

Ājurvēdā ingveru izmanto arī sirds un asinsvadu slimību ārstēšanā. Tas palīdz atjaunot pareizu asinsriti, atvieglo sāpes un atbrīvo sastrēgumu nobloķēto enerģiju. Ja pakošļā svaigu ingveru, tas attīra mutes dobumu un piešķir elpai patīkamu smaržu.


Kulinārijā
Plaši izmanto kulinārijā. Biežāk kaltētu un maltu. Tā kā ingvera garšu un efektivitāti lielā mērā nosaka gaistošās ēteriskās eļļas, tad maltu ingveru nevajadzētu uzglabāt ilgāk par trijiem mēnešiem.

Piparkūku un karstvīna neatņemama sastāvdaļa. Izmanto dažādos dzērienos, alū, eilā, tējā, kafijā, medus-garšvielu dzērienos, cepumos, kēksos, biskvītos, konservos, ievārījumos, mērcēs, marinādēs, marinēts ingvers kā uzkoda pie suši.

Kā atsevišķs produkts sukāžu veidā. Kā garšvielu maisījuma karija sastāvdaļa,

Jamaikā un arī citur pasaulē dara ingvera alu – alkoholisku dzērienu, ko gatavo no ingvera, cukura, ūdens, rauga un pienskābā ierauga. Alkohola saturs sasniedz 11 %.


Iekšķīgai lietošanai
Uzmanību! Ingvera saknenis satur bioloģiski aktīvas vielas, kuras var būt individuāli nepanesamas. Normāli ingveram jāraisa patīkamas sildošas izjūtas, ja tās ir nepatīkamas, tad ingveru nelietojiet.


Ingvera – citrona – medus tēja
Smalki sakapā apmēram 40 gramu ingvera, pārlej ar litru verdoša ūdens (ieteicams, termosā), ļauj ievilkties apmēram stundu. Nedaudz atdzisušam dzērienam pēc garšas pievieno citrona sulu un medu.


Ingvera – piparmētru tēja
15 – 20 gramu smalki sakapāta ingvera pārlej ar verdošu ūdeni un 10 minūtes pavāra. Tad pievieno piparmētras vai melisas lapas. Ļauj nedaudz ievilkties. Padzisušam dzērienam pievieno medu un citrona sulu pēc garšas. Vasarā var lietot atdzesētu un ar ledu.


Ingvera – ķiploku tēja
Sakapā apmēram 20 gramus ingvera un vienu ķiploka daiviņu. Pārlej ar vienu litru verdoša ūdens un ļauj ievilkties. Vēlams izmantot termosu. Visas dienas laikā pa pusglāzei izdzer divus litrus šīs tējas. Tā mazina apetīti, uzlabo vielmaiņu un palīdz notievēt.


Zaļā tēja ar ingveru
Šķipsniņu maltā ingvera var pievienot, uzlejot zaļo tēju. Var izmantot arī sakapātu svaigo ingveru. Labs līdzeklis ceļā uz slaido līniju, veicina vielmaiņu, pretnovecošanās un vīrišķo spēku veicinoša tēja.


Ingvera kafija
Šķipsniņu ingvera pievieno kafijai – šāds dzēriens veicina tauku sadedzināšanu organismā. Tievētājas iecienījušas zaļo negrauzdēto kafiju ar ingveru.


Ingvera piens
Labs līdzeklis pret saaukstēšanos. Glāzi piena uzvāra kopā ar tējkaroti rīvēta ingvera, pievieno medu un dzer karstu. Sildošs, klepu mīkstinošs un atkrēpošanos veicinošs dzēriens, ko var lietot arī profilaktiski.


Spirta uzlējums
100 gramu smalki sakapāta ingvera pārlej ar puslitru degvīna un siltā vietā ļauj divas nedēļas ievilkties. Lieto pa 10 – 15 pilieniem trīs reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas vai ārīgi – sāpošu locītavu ierīvēšanai. Gan stiprina imunitāti, gan novērš gremošanas traucējumus, gan līdzsvaro apetīti un veicina tauku sadedzināšanu.


Ingvera medus sīrups
Smalki sakapā 120 gramu ingvera saknes, notīra četrus vidējus citronus un sagatavo 150 gramu medus. Visas sastāvdaļas sablendē. Liek ledusskapī un lieto katru rītu tukšā dūšā pa ēdamkarotei pieaugušajiem, pa deserta karotei bērniem. Var šķīdināt ūdenī un pagatavot veselīgu dzērienu. Citronus var aizvietot arī ar apelsīniem vai dzērvenēm.

Tievētāju dzēriens Sassi ar ingveru
Vakarā sagriež plānās šķēlītēs gurķi un citronu, pievieno ļoti plānās šķēlītēs sagrieztu ingveru, pēc vēlēšanās – 10 svaigas piparmētru lapiņas. Pārlej ar diviem litriem uzvārīta un atdzesēta ūdens. Liek pa nakti ievilkties vēsā vietā. Izdzer visā dienas garumā. Mazina apetīti un veicina vielmaiņu.

Tievētāju kokteilis ar ingveru
Ēdamkaroti svaiga rīvēta ingvera, vai atbilstoši tējkaroti kaltēta malta ingvera, tējkaroti kanēļa sajauc ar vājpiena kefīru. Ja vēlas, tad šo kokteili var padarīt vēl efektīvāku, pievienojot tam šķipsniņu aso piparu. Šo kokteili dzer divas reizes dienā – no rīta tukšā dūšā, kā pirmās brokastis un vakarā vakariņu vietā.

Reklāma
Reklāma

Ingvers ārīgai lietošanai
Visās receptēs, kad ingveru lieto ārīgi, sajūtai jābūt patīkami siltai, ja sākas pārlieku dedzinoša, tad procedūra jāpārtrauc, un ingvers jānoskalo ar remdenu ūdeni.

Pret zobu sāpēm
Kārtīgi sakošļā nelielu ingvera saknes gabaliņu un pieliek to pie sāpošā zoba, tas palīdzēs mazināt sāpju sajūtu, kamēr tiksiet līdz zobārstam.

Pret furunkuliem
Uzlieciet uz iekaisušās vietas smēri, ko pagatavo no ūdens, pustējkarotes kurkumas un ingvera.

Ingvera vanna tonusam
Īkšķa lieluma ingvera sakni un 2 apelsīnus sagriež plānās šķēlītēs, pārlej ar litru verdoša ūdens, ļauj 5 minūtes ievilkties, pievieno vienu tējkaroti medus un pielej vannā siltam ūdenim.

Ingvera eļļa
Labs, ārīgi lietojams līdzeklis pie neiralģijām, migrēnas, locītavu sāpēm ir ingvera eļļa. Svaigu ingvera sakni ļoti smalki ar nazi sakapā, pārlej ar augu eļļu tā, lai sakapātais ingvers būtu nedaudz pārsegts ar eļļu, un liek nostāvēties divas nedēļas.

Sildošas ingvera kompreses
Kā sildošas ārīgi lietojamas kompreses var lietot arī svaigu sakapātu ingveru, ko pietin sāpošajai vietai sildoša efekta nodrošināšanai. Sajūtai jābūt patīkami siltai, ja sākas pārlieku dedzinoša, tad jāņem nost.

Ēteriskā eļļa
Aptiekās nopērkama arī ingvera ēteriskā eļļa, ko var lietot inhalācijās ārstnieciskām vannām, aromterapijā un ziežu sastāvā. Tā tiek pieskaitīta pie kairinošām, tāpēc jāšķaida ar bāzes eļļu – viens piliens un 15 ml pamateļļas.



Ingvers skaistumam
Ingvera sulai piemīt lielākas spējas iekļūt audos, savukārt kaltētam ingveram ir augstākas sildošās spējas.

Ingvera iedarbība uz ādu notiek vairākos virzienos – pirmkārt, uzlabojas asinsrite un zemādas audu apasiņošana, to barošanās un šo iemeslu dēļ seja iegūst svaigu, veselīgu skatu un elastīgumu. Toksīnu izvadīšana veicina audu reģenerācijas procesus, tādējādi mazinās ādas novecošanās pazīmes.

Vielas, ko satur ingvers, iedarbojas atslābinoši uz mīmikas muskuļiem un neļauj darboties no gribas neatkarīgām mikrokontrakcijām un šādi izlīdzina grumbas.

Augstas antiseptiskas ingvera īpašības un tā toksīnus izdalīšanos veicinoša darbība padara to par neaizvietojamu līdzekli iekaisušas ādas un pūtīšu ārstēšanai. Turklāt ingvers normalizē vielmaiņu un samazina pārlieku ādas tauku izdalīšanos. 

Izmantojot mājas skaistumkopšanas produktus ar ingveru, der atcerēties par šī auga efektivitāti, un noteikti pārbaudīt savu individuālo jutību, īpaši attiecībā uz pūtītēm. Masku liek ne ilgāk kā uz 20 minūtēm, tā nedrīkst iekļūt acīs un uz plānās ādas ap acīm. Ja uz sejas ir paplašināti asinsvadi, ingvera maskas un sejas līdzekļus neiesaka. Jebkurai sejas maskai ar ingveru jāizraisa patīkama siltuma sajūta, bet, ja sajūtama dedzināšana, tad jāsamazina ingvera koncentrācija receptē vai vispār jāatsakās no šī auga,


Tonizējoša ingvera–medus maska sejai
Ēdamkaroti medus un šķipsniņa sausa malta ingvera samaisiet un uzklājiet uz sejas un kakla, pēc 10 minūtēm nomazgājiet ar vēsu ūdeni.


Atjaunojoša ingvera maska
3 cm lielu notīrītu ingvera gabaliņu, 1/4 glāzes svaigu piparmētru lapiņu, 1 glāzi svaigu spināta lapiņu, 1 banānu un 3 ēdamkarotes medus sablendē. Masku klāj uz sejas, patur 20 minūtes, tad noskalo ar siltu ūdeni.


Ingvera un granātābolu maska sejai
2 ēdamkarotes sarīvēta svaiga ingvera un nedaudz granātābolu sulas samaisa un klāj uz sejas, tur 20 minūtes, pēc tam noskalo ar remdenu ūdeni.

Ingvera maska taukainai sejas ādai
1 ēdamkaroti balto mālu izšķīdina ingvera, kumelīšu un zaļās tējas maisījuma ūdens uzlējumā (tējā). Iegūto putriņu klāj uz tīras sejas ādas, pēc 15 minūtēm nomazgā ar remdenu ūdeni.

Tonizējoša un balinoša maska
Samaisa ēdamkaroti rīvētas ingvera saknes ar ēdamkaroti medus un citrona sulu (ne vairāk kā pustējkaroti). Klāj uz sejas. Pēc 10 minūtēm nomazgā.

Vitamīnu maska
Svaigi sarīvētu ābolu un tējkaroti svaiga rīvēta ingvera samaisa. Ja sejas āda ir sausa, šai maskai pievieno skābo krējumu vai augu eļļu.

Ādas poru attīrīšanai
Lai attīrītu poras, novērstu pumpas un ārstētu iekaisumus, gatavo masku no tējkarotes rīvēta ingvera un tējkarotes baltajiem vai zilajiem māliem, ko šķaida ar ūdeni vai tējas stiprumu vai zāļu tēju novārījumu līdz putriņas konsistencei. Šai maskai var izmantot arī kaltētu ingveru – pustējkaroti.

Pret pūtītēm
Lokāli uz pūtītēm var likt pastu, ko gatavo no malta ingvera, kas atšķaidīts ar nelielu daudzumu koncentrētas zaļās tējas. Uzsmērē uz katras pūtītes un atstāj uz nakti.

Sausai ādai
Barojošu un nomierinošu masku sausai ādai gatavo no rīvēta ingvera, ko 1:1 atšķaida ar olīveļļu. Šai maskai var pievienot dažus pilienus A un E vitamīnu.

Pret celulītu
Lai mājās pagatavotu anticelulīta skrubi – apliekamos ietīšanai, samaisa ar ēdamkaroti sarīvētu svaigu ingveru vai tējkaroti kaltēta ingvera, pievieno ēdamkaroti kafijas biezumu vai jūras sāls un 10 pilienus savas iemīļotās ēteriskās eļļas. Maisījumu ierīvē problēmzonās, pārklāj ar plēvi un aptin ar siltu šalli uz 20 minūtēm, pēc tam noskalo ar siltu ūdeni bez ziepēm.

Matu atjaunošanai
Sausiem un lūstošiem matiem ingveru – svaigu rīvētu vai pulverī sajauc ar labu augu eļļu (olīvu, mandeļu, džodžobas utt.) attiecībās 2:3. Iesmērē matos. Tur pusstundu un nomazgā izmantojot šampūnu.

Ingvera maska matiem
4 ēdamkarotes rīvēta ingvera sajauc ar divām ēdamkarotēm malta ingvera. Uzklāj uz matiem, rūpīgi ierīvē iegūto masu matu saknēs. Pēc stundas matus izmazgā.

Novājinātiem matiem
Matiem, kam šķeļas gali, lieto masku no viena olas dzeltenuma, ingvera pulvera un medus (abus pa ēdamkarotei). Pēc nepieciešamības ņem vairāk sastāvdaļu, saglabājot proporcijas. Šo masku klāj visu matu garumā, jo sevišķi uz matu galiem, liek plēves cepurīti (maisiņu), tur pusstundu, tad izskalo. Šampūnu lietot nav obligāti.

Matu vieglai balināšanai
Regulāra ingvera lietošana ļauj matus padarīt gaišākus par vienu toni. Ir nepieciešams sarīvētu ingvera sakni pārliet ar ūdeni tā, lai tas ir pārsegts, un vārīt 20 minūtes. Šo novārījumu katru dienu ierīvē matos (nenoskalo). Lai balināšana būtu efektīvāka, gatavo maisījumu no divām ēdamkarotēm rīvēta ingvera, no puses citrona sulas un glāzes alus. Šo maisījumu tur matos pusstundu un tad noskalo ar vēsu ūdeni.
 

"Tautas Veselības Avīze"

Informācija no portāla Kasjauns.lv