Ādas vēzis: Pacienti nenovērtē riskus, kosmetologi pieļauj fatālas kļūdas

Viena no problēmām dermatoonkoloģijā ir tā, ka kosmetoloģijas un skaistuma speciālisti likvidē jaunveidojumus uz ādas bez priekšstata, ko tieši likvidē. Savukārt, daudzi dermatologi, kuriem ir nepieciešamā kvalifikācija, pieredzes trūkuma dēļ pieļauj fatālas kļūdas jaunveidojumu diagnostikā un likvidēšanā. Nepareiza šķietami vienkārša jaunveidojuma likvidēšana var maksāt pacientam dzīvību.

Ādas vēzis ir izplatītākais vēzis Latvijā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ādas vēzis ir izplatītākais vēzis Latvijā.

„Eiropas tendence – saslimšana ar ādas vēzi – ikgadēji pieaug visā pasaulē”, - stāsta medicīnas zinātņu doktors, ārsts Aleksandrs Derjabo. „Pacienti bieži nenovērtē riskus, kas ir saistīti ar onkoloģiju. Taisnīguma labad jāatzīmē, ka kopumā pieaug to cilvēku skaits, kas iziet savlaicīgu diagnostiku. Pēdējo 5-10 gadu laikā ārsti aizvien biežāk var sākt ārstēšanu tā dēvētajā „nulles” stadijā. Tā ir stadija, kurā ārstēšana norisinās veiksmīgāk, nekā pirmajā – pozitīva iznākuma procents tuvojas 100%.”

Ārsts uzsver, ka ļoti daudzās vietās pacientiem nevarēs ar pārliecību konstatēt ādas vēzi, jo ne visur ir apmācīts personās un nepieciešamais aprīkojums – videodermatoskops.

„Dažkārt „aiz vienkāršākajiem jautājumiem” slēpjas lielas un nopietnas sekas. Dermatologiem pastāvīgi jāmācās, jāizskata dažādi saslimšanu gadījumi, „jāuzkrāj bagāža”, iespējami jāizvairās no kļūdām, nepareizām diagnozēm, kā arī jāizvairās no „sveša darba veikšanas”. Mazāko aizdomu gadījumā dermatologiem jāsūta pacienti pie dermatoonkologiem. 
 

 

Reklāma
Reklāma