Kā sniegt palīdzību bērnam aizrīšanās gadījumā un kā viņu elpināt. INFOGRAFIKAS

Vai no tā, ko mācījies autoskolas pirmās palīdzības sniegšanas kursos, vēl atceries, kā jāsniedz palīdzība bērnam aizrīšanās gadījumā? Un kā jāveic elpināšana? Ja tas sen aizmirsts, atkārto! Jo katram pieaugušajam ir jāzina, kā nelaimes gadījumā palīdzēt bērnam. 

 

Kā bērnam sniegt pirmo palīdzību nelaimes gadījumā, piemēram, kā rīkoties, ja bērns aizrijas, un kā viņu nepieciešamības gadījumā elpināt, – tas ir jāzina ikvienam no vecākiem. Foto: Artūrs Martinovs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kā bērnam sniegt pirmo palīdzību nelaimes gadījumā, piemēram, kā rīkoties, ja bērns aizrijas, un kā viņu nepieciešamības gadījumā elpināt, – tas ir jāzina ikvienam no vecākiem. Foto: Artūrs Martinovs

Īstenojot Labklājības ministrijas projektu, Latvijas vecāku organizācija „Mammamuntetiem.lv” ir izdevusi padomu žurnālu „Bērnam Droša Bērnība”, ko vecāki var saņemt bez maksas, kā arī var lasīt internetā – www.mammamuntetiem.lv/zurnals. Žurnālā iekļauti daudzveidīgi informatīvi materiāli par to, kā vecāki var novērst bērna traumatisma riskus un kā bērnam sniegt pirmo palīdzību dažādu traumu gadījumā. Tāpat projekta ietvaros izveidotas infografikas – „Palīdzība zīdainim un bērnam aizrijoties” un „Atdzīvināšanas pasākumi zīdainim un bērnam”.

„Kā bērnam sniegt pirmo palīdzību nelaimes gadījumā, piemēram, kā rīkoties, ja bērns aizrijas, un kā viņu nepieciešamības gadījumā elpināt, – tas ir jāzina ikvienam no vecākiem. Aicinu vecākus arvien iegūt jaunu informāciju par to, kā pasargāt savu bērnu no dažādām traumām,” padomu žurnāla „Bērnam Droša Bērnība” atvēršanas svētkos deva labklājības ministrs Jānis Reirs. 


Palīdzība zīdainim un bērnam aizrijoties
Bērns pasauli iepazīst caur muti, tāpēc aizrīšanās mazuļu vidū ir bieži sastopama. Taču tā ir ļoti bīstama, jo iespējama smakšana! Ja bērns svešķermeni nespēj atklepot, viņam trūkst elpas, lūpas kļūst zilas, seja – izteikti sarkana, un tad jārīkojas operatīvi. 

palīdzība bērnam aizrijoties
Atdzīvināšanas pasākumi zīdainim un bērnam
Kā veikt mākslīgo elpināšanu, ir jāzina ikvienai mammai un tētim! Tā izmantojama, ja bērns ir zaudējis samaņu, piemēram, pēc izglābšanas no slīkšanas, vai ja nav izdevies palīdzēt atklepot aizrīšanās gadījumā un mazajam cilvēciņam iestājusies bezsamaņa. 

Reklāma
Reklāma

bērna elpināšana

pirmā palīdzība bērnamPar padomu žurnālu „Bērnam Droša Bērnība”
Latvijā arvien ir ļoti augsti bērnu traumatisma rādītāji, tāpēc gada nogalē Labklājības ministrija sadarbībā ar Latvijas vecāku organizāciju „Mammamuntetiem.lv” izdevusi izglītojošu padomu žurnālu „Bērnam Droša Bērnība”. Tā mērķis ir veicināt vecāku, speciālistu un sabiedrības izpratni un uzlabot zināšanas par bērna drošību, pieskatīšanu un neatstāšanu bez uzraudzības līdz 7 gadu vecumam.