Kad tomātam vislabāk nogriezt galotni?

Šovasar tomāti siltumnīcā izauguši ļoti gari. Cik tālu tiem jānogriež galotnes un kad?

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Elga Bražūne, tomātu audzētāja ar 34 gadu pieredzi, dārzniecības “Neslinko” saimniece.

Neapkurināmā siltumnīcā tomātu dēstus parasti stāda ne ātrāk par maiju, bet augļus novāc līdz septembra beigām. Neizmantojot apsildi, tik īsā augšanas laikā segtajās platībās nav iespējams iegūt vairāk par 6-8 ķekariem no auga. Tāpēc tagad – augusta sākumā – ir pēdējais brīdis, kad garos tomātus galotņot.


Es pati to izdaru līdz 5. augustam. Skatos, kurš ķekars tobrīd ir ar auglīšiem – aizmetušies sērkociņgalviņas lielumā un turpina ziedēt, to atstāju, bet ķekaru, kurš vēl tikai ver vaļā ziediņus, nogriežu. Nav ieteicams galotni nolauzt tūlīt aiz ķekara, bet vajag atstāt vismaz vienu vai divas lapas, lai augļi tiktu pilnvērtīgi apgādāti ar barības vielām. 

Siltumnīcu sāk pievērt, kad naktīs temperatūra nokrītas zem 8 grādiem, jo tādā tomāts pārstāj augt. 

Jāgādā arī, lai atlikušie ķekari piebriestu un nogatavotos. Neapkurināmās siltumnīcās agri no rīta (ap pulksten sešiem) ūdens tvaiki mēdz kondensēties uz plēves seguma, kā arī uz lapām un augļiem, jo, saulei lecot, gaiss siltumnīcā iesilst straujāk nekā plēves un augu virsmas. Tomātiem tas nenāk par labu – sāk izplatīties slimības, sevišķi pelēkā puve. Tāpēc siltumnīcas pamatīgi jāvēdina. Vasarā neatkarīgi no laika apstākļiem siltumnīca jātur vaļā gan dienu, gan nakti. Tas novērš kondensāta veidošanos. 


Siltumnīcu pa nakti vajag atstāt vaļā arī tāpēc, lai tā vēdinātos pēc laistīšanas. Siltumnīcu sāk pievērt, kad naktīs temperatūra nokrītas zem 8 grādiem, jo tādā tomāts pārstāj augt. Vienu nakti vēl nekas, tad tomāts ir tikai pārdomās, ko darīt, bet, ja gaisa temperatūra naktīs regulāri turas ap 8 grādiem, tas tomātam jau ir par vēsu. 

Reklāma
Reklāma


Par laistīšanu. Tomātam patīk silts ūdens, tāpēc laistīšana no rītiem nebūtu pats labākais variants, jo ūdens pa nakti mucā krietni atdziest. Tāpēc esmu par laistīšanu pēcpusdienās – ap četriem, pieciem, kad ūdens maksimāli uzsilis. Bet noteikti ne vakarā, lai liekais mitrums līdz naktij vēl pagūst iztvaikot, izžūt. 


Augu aizsardzības līdzekļi. Mēs savās siltumnīcās ķīmiju nelietojam, bet parasti, ja pret tomātu augļu brūno puvi kaut ko smidzina, var izmantot veco labo Bordo šķīdumu, jo tā tomēr nav inde, kas iekļūst sulu sistēmā – Bordo sķīdums iedarbojas uz saskarsmes virsmu. Pēc tam mēs apsmidzinātos augļus nomazgājam un ēdam īstenībā tīru produktu. Otrs līdzeklis, ko var lietot pret lapu brūno pelējumu, ir Fitoekols IF vai arī Fitoekols IF 40 s.k., abi gatavoti no priežu skujām. 

 

Avots: žurnāls "Mūsmājas", 7. augusts, 2013. Nr. 16