Tiesa sāk izskatīt prāvu pret "sistēmas bērnu" ziņotāju; psiholoģe neizpratnē

Jelgavas tiesa trešdien, 17. janvārī, skata strīdu starp psiholoģi-psihoterapeiti Andriju Likovu, kas pagājušā gada martā ziņoja par bērnu tiesību pārkāpumiem un vardarbību Jelgavas bērnunamā, un Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes psiholoģi Lilitu Barševsku.

Tieši Likova savulaik ziņoja par notiekošo Jelgavas bērnunamā - bērnu raušanu aiz matiem, barošanu ar varu un citiem fiziskās un emocionālās vardarbības gadījumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Tieši Likova savulaik ziņoja par notiekošo Jelgavas bērnunamā - bērnu raušanu aiz matiem, barošanu ar varu un citiem fiziskās un emocionālās vardarbības gadījumiem.

Viņa Likovu apsūdz goda un cieņas aizskaršanā saistībā ar bērnu tiesības sargājošajām iestādēm nodotajiem iesniegumiem, kuros dokumentēta telefona saruna starp abām personām.

Barševska tajā liecinājusi, ka tobrīd Jelgavas bērnunama bērni pēc palīdzības policijā un citviet pašvaldībā neesot vērsušies, jo tādā gadījumā tiktu nogādāti atpakaļ bērnunamā. Barševska tāpat prasa atsaukt godu un cieņu aizskarošās ziņas.

Septiņos iesniegumos, kurus pērn martā rakstīja Likova, kas vērtēja bērnu individuālās vajadzības Jelgavas bērnunamā, dokumentēta arī kāda telefona saruna ar Barševsku. Iesniegumā lasāmajā sarunā Barševska stāsta, ka bērni ārpus bērnunama nevienam par notiekošo emocionālo un fizisko vardarbību neesot sūdzējušies, jo neviens bērniem neticot un neviens ar viņiem daudz neņemoties. 

Viņa solīja tiesāties, un tagad strīds nonācis līdz tiesai. Otrdien, 16. janvārī, atkārtotā telefona sarunā Barševska pauda, ka viņai neesot vēlmes runāt ar Latvijas Radio, neesot arī laika, jo jāstrādā. Trešdien strīds jāizšķir Jelgavas tiesas tiesnesei Kristīnei Konderko.
Telefona sarunu Likova dokumentējusi rakstiski, nav to ierakstījusi audio versijā. Viņa pauž neizpratni par kolēģes - psiholoģes rīcību vērsties tiesā.


Aptuveni pirms mēneša par goda un cieņas aizskaršanu apsūdzētā Likova saņēmusi arī Datu valsts inspekcijas vēstuli, kurā izteikts rājiens, ka šādos iesniegumos bērnu vārdus un uzvārdus nevajadzētu izpaust, pat ja tiek lūgta palīdzība.

Reklāma
Reklāma

Tieši Likova savulaik ziņoja par notiekošo Jelgavas bērnunamā - bērnu raušanu aiz matiem, barošanu ar varu un citiem fiziskās un emocionālās vardarbības gadījumiem. Likova pusgadu valsts pasūtījumā vērtēja bērnu individuālās vajadzības bērnunamā un novērojumus pēcāk nodeva atbildīgajām iestādēm. Kad Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija beidza izmeklēšanu, mainījās gandrīz viss bērnudārza darbinieku kolektīvs, ieskaitot vadību.

 

Avots: www.lsm.lv