Cietie rieksti prāta asināšanai

Vakara stundas var aizritēt radošās diskusijās, mēģinot atrisināt "cietos riekstus". 

Cietie rieksti prāta asināšanai

FOTO: Shutterstock.com

Vakara stundas var aizritēt radošās diskusijās, mēģinot atrisināt "cietos riekstus". 

Gāmatiņā "Asini prātu! Uzdevumi ar sērkociņiem un citi atjautības uzdevumi" varam atrast brīnišķīgus uzdevumus prāta asināšanai!

Reklāma
Reklāma

Cietie rieksti
Kad manam tēvam bija 27 gadi, man bija pieci, bet tagad tēvs divreiz vecāks par mani. Cik man tagad gadu?
Atbilde: Man - 22, tēvam – 44.

Uzvalks ar tam pieskaņotu kaklasaiti maksā 110 eiro. Uzvalks viens pats maksā par 100 eiro vairāk nekā kaklasaite. Cik maksā kaklasaite?
Atbilde: 5 eiro.

Pētera tēvam ir 62 gadi, bet Pēteris ir 36 gadus vecs. Cik gadu pagājis kopš Pēteris bija 1/3 tik vecs, cik tēvs?
Atbilde: 23 gadi.

Uzraksti četrzīmju skaitli (skaitļa cipari drīkst būt no 1 līdz 9). Ja to izdarīji, tad izveido jaunu skaitli no tiem pašiem cipariem (piemēram, uzrakstītais bija 4891, jaunizveidotais – 8419). Atņem no lielākā skaitļa mazāko (8419 – 4891 = 3528) un iznākumam nosvītro vienu ciparu no viens līdz deviņi (piemēram, nosvītro 8, paliek 352). Pēc tam no trīszīmju skaitļa izveido jaunu skaitli, samainot ciparus vietām, un nosauc to man (šai gadījumā – 523), un es tev pateikšu, kādu ciparu nosvītroji. (Nosvītrotais cipars šoreiz ir 8.) Kā es to uzzināju?
Atbilde: Nosauktā skaitļa (532) ciparus ātri jāsaskaita galvā, un dabūjam iznākumu (10).

Visa noslēpuma atslēja vienmēr ir skaitļi 9 un 18. Ja nosauktā skaitļa ciparu summa ir mazāka par 9, tad tā jāatņem no 9, bet, ja lielāka par 9, tad no 18. Šoreiz nosauktā skaitļa ciparu summa (10) ir lielāka par 9, tāpēc to atņemsim no 18, un starpība (8) ir šis nosvītrotais cipars. Tātad nosvītrotais cipars šoreiz ir 8.

Lapsa dzenas pakaļ zaķim. Zaķis uzsācis skriet 60 lēcienus pirms lapsas. Kamēr lapsa izdara divus lēcienus, zaķis jau palēcies trīs reizes. Lapsa ar trim lēcieniem noskrien to pašu attālumu, ko zaķis ar septiņiem. Ar cik lēcieniem lapsa panāks zaķi?
Atbilde: 72 lēcieniem.

Trīs bērni spēlējas ar marmora bumbiņām. Viņiem ir 15 bumbiņas. Zane pazaudē divtik daudz kā Stefans, bet Stefans četrreiz vairāk par Sašu. Cik bumbiņu beigās paliek pāri?
Atbilde: Divas marmora bumbiņas.

Valdnieks licis Arhimedam aprēķināt, cik zelta ir nepieciešams, lai tā svars būtu vienāds ar ziloņa svaru. Ar kādu samērā vienkāršu paņēmienu Arhimeds atrisināja šo uzdevumu.
Atbilde: Ar plosta palīdzību. Arhimeds uzveda ziloni uz plosta, atzīmēja iegrimi, bet pēc tam līdz šai atzīmei krāva zeltu.

Ja septiņiem ābolu lasītājiem vajadzīgas septiņas minūtes, lai pielasītu septiņus ābolu grozus, cik ābolu lasītāji nepieciešami, lai 100 minūtēs pielasītu 100 grozus ar āboliem?
Atbilde: 7 ābolu lasītāji.
Zemnieka saimniecībā ir vistas un govis. Dzīvniekiem kopā ir 35 galvas un 94 kājas. Cik govju un cik dzīvnieku ir zemnieka saimniecībā?
Atbilde: 12 govis, 23 vistas.

Meitene dzen zosis uz tīrumu. Viena zoss aizskrien aiz viena zosu pāra, viena – pirms zosu pāra un viena – starp diviem zosu pāriem. Cik zosis meitene dzen uz tīrumu?
Atbilde: 5 zosis.