Saindēšanās ar ūdeni ir IESPĒJAMA. Cik daudz ūdens ir par daudz?

Ūdens ir dzīvība. Bez ūdens organisms nespēj funkcionēt, tāpēc biežāk tiek runāts par nepietiekamu šķidruma uzņemšanu un aicināts dzert vairāk.  Mediķi uzsver, ka dienā pieaugušam cilvēkam būtu jāuzņem vismaz 2 litru ūdens, neskaitot to ūdeni, kas tiek izmantots, piemēram, kafijas pagatavošanai, vai arī kas ir saldinātās limonādēs un veikalu sulās. 

Organismam draudzīga shēma ir tā saucamais 8x8 princips, proti, viena glāze ūdens stundā.

FOTO: Shutterstock.com

Organismam draudzīga shēma ir tā saucamais 8x8 princips, proti, viena glāze ūdens stundā.

Nepietiekama šķidruma uzņemšana traucē normālu orgānu funkcionēšanu un ietekmē bioķīmiskos procesus visā organismā. Nepietiekama dzeršana var izraisīt tādus simptomus kā hronisks nogurums, reibonis un muskuļu krampji.  Interesanti, ka arī pārāk daudz dzerot, var ne tikai kaitēt organismam, bet pat pavisam reāli apdraudēt dzīvību.  Proti, pat ar tīru, kvalitatīvu ūdeni var saindēties, raksta portāls www.medicalnewstoday.com.  Šo sindromu medicīniski sauc hiperhidrāciju


Kā izpaužas saindēšanās ar ūdeni?

 

  • Izdzerot pārāk daudz ūdens, ko organisms uzreiz pārstrādāt nespēj, viena no pirmajām pazīmēm ir galvassāpes un galvas smadzeņu darbības traucējumi - neskaidra domāšana, apjukums, dezorientācija. 

 

  • Uzņemtais šķidrums palielina asinsvados cirkulējošo asiņu kopējo apjomu. Turklāt lielais ūdens īpatsvars asinīs var ietekmēt elektrolītu darbību, rezultātā samazinās nātrija līmenis asinīs un tas var izraisīt hiponatriēmiju.

 

  • Optimālais nātrija saturs organismā ir no 135 līdz 145 meq/l. Ja šis rādītājs nokrīt zemāk par 135 meq/l ,tad veidojas hiponatriēmija.  Ķermeņa šūnās uzkrājas liels daudzums ūdens, tās piebriest, kas jau ir bīstami galvas smadzenēm. Palielinās spiediens galvaskausā. Tāpēc pirmās ūdens saindēšanās pazīmes ir galvassāpes, nelaba dūša, pat vemšana.

 

  • Smagas saindēšanās gadījumā izpausmes var būt arī paaugstināts asinsspiediens, redzes dubultošanās, miegainība, nogurums un muskuļu vājums.  Ļoti smagos gadījumos var būt arī smadzeņu bojājumi un pat koma.

 

  • Patiesībā uzņemt lielu daudzumu ūdens īsā laika posmā nav nemaz tik vienkārši, tomēr šādi gadījumi ir novēroti specifiskos apstākļos. Piemēram, sportistiem - maratonistiem pēc lielas fiziskas pārslodzes, karavīriem ekstrēmos apstākļos, kā arī šizofrēnijas un citu psihisko saslimšanu pacientiem viņu slimības domāšanas izmaiņu ietekmē.


Cik daudz ir par daudz?

Reklāma
Reklāma

Hiperhidrācija notiek tad, ja īsā laika periodā tiek izdzerts liels daudzums ūdens, kuru nieres nespēj pārstrādāt. 

Normāli nieres stundas laikā spēj pārstrādāt 0,8 - 1 litram ūdens. Tas arī ir pieņemamais ūdens daudzums, ko var izdzert šajā laika posmā. 

Ja īsā laika periodā tiek izdzerti 3-4 litri ūdens, nieres vienkārši " uzkaras". Diennakts laikā nieres spēj pārstrādā līdz pat 20 - 28 litriem šķidruma, kas cirkulē organismā.

 

Ūdens intoksikācijas gadījumi novēroti, piemēram, kādai 9 gadus vecai meitenei, kas, kas divu stundu laikā izdzēra 3,6 litrus tīra ūdens. Arī kādam karavīram, kas 3 stundu laikā izdzēra 6 litrus ūdens. 


Cik daudz ūdens patiesībā ir pietiekami?

Nav vienas atbildes, kas derētu visiem. Lai arī caurmērā iesaka diennakts laikā izdzert 1,5 - 2 litriem ūdens, tomēr atkarībā no vecuma, dzīvesveida un fiziskās slodzes nepieciešamais ūdens daudzums katram var atšķirties. 

 

ASV Medicīnas institūts iesaka vīrietim dienā izdzert līdz pat 3,7 litriem ūdens, bet sievietēm līdz 2,7 litriem ūdens. Bet šajā apjomā ir iekļauts arī tas ūdens, ko ikdienā uzņemam ar zupām, tējām un citu pārtiku. 

 

Organismam draudzīga shēma ir tā saucamais 8x8 princips, proti, viena glāze ūdens stundā. Vienmēr padzeries, ja jūti slāpes. Tas ir organisma brīdinājuma signāls, ka jau ir par maz šķidruma.  Senioriem, sportistiem un grūtniecēm jādzer ir nedaudz vairāk kā citiem.

Saistītie raksti