Reanimatologs Pēteris Kļava: Likumi, kas jāzina par savu un citu bērnu drošību

Ik dienu savā darbā redzot tik daudz sāpju un nelaimju, kas radušās pieaugušo paviršības, nezināšanas vai vienaldzības dēļ, bērnu reanimatologs Pēteris Kļava ir skarbs - lielākā daļa vecāku nav gatavi audzināt bērnus. Sabiedrībai ir jāmainās, vispirms uzņemoties atbildību par vājāko un neaizsargātāko daļu. Proti, bērniem. 

Foto: Artūrs Martinovs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Artūrs Martinovs


• Uzņemies atbildību par bērna drošību! Vai es varu ticēt, ka vējš vainīgs pie tā, ka bērns ratiņos nokrita no balkona? Ir smagi saskarties ar šādiem gadījumiem un to, ka vecāki negrib būt ne atbildīgi, ne vainīgi.

• Izglītojies! Lasi par bērna drošību, piemēram, izlasi visu šo žurnālu! Uzzini, kas var notikt ar tavu bērnu, ja viņš iet pie rokas, ja atrodas ciemos, pie jūras, uz kuģa, virtuvē, vannas istabā u. c. Ar to vecāku, kuri ir intuitīvi viedi un inteliģenti izglītoti, bērniem problēmas gandrīz nekad negadās. Tā ir summa šai intuitīvai sirds gudrībai, izglītībai, inteliģencei un informētībai. Tās ir bērna bruņas. Tad pati esība šo bērnu aizsargās. 

• Izlasi, kas ir agresija pret bērnu! Kā pasargāt no emocionālas, fiziskas un seksuālas vardarbības.

• Neaizliedz bērnam apgūt tehnoloģijas, gludekļa, naža, šķēru u. c. asu vai citādi bīstamu priekšmetu lietošanu, taču palīdzi apgūt to pareizu lietošanu.

• Pamata agresija, no kā cieš bērni, ir steiga. Ir simtiem bērnu gadā, kas tiek applaucēti, labiem vecākiem sēžot klēpī un ieturot maltīti. Protams, ar bērnu gribas visu darīt kopā, tomēr katram ir jāēd, sēžot savā krēslā. Kā var gadīties, ka zīdainim līdz deviņu mēnešu vecumam tiek uzgāzts verdošs dzēriens uz dzimumorgāniem, vēdera, galvas u. c. ķermeņa daļām. Šajā nelaimē bērns nav vainīgs! Vecāki, bērns nav priekšmets, tā nav pagale! Ja tu esi labs vecāks un šādi notiek, tad tu vairs neesi labs vecāks un tev savs statuss ir jāatgūst mācoties. 

• Ienākot nepazīstamā telpā ar bērnu, vecākiem ir stratēģiski jānovērtē, cik šī telpa ir bērnam droša. Tas prasa dažas sekundes. Kad atlaid maza bērna roku, tev jāzina, kādi riski pastāv. 

• Bērns nedrīkst pieskatīt bērnu! Piemēram, nevar būt situācija, kad astoņgadīgs pieskata trīsgadīgu. Vecākiem, kas to pieļauj, būtu jāpiemēro kriminālsods. Sods kā domāšanu veicinošs faktors. 

• Ja redzi, ka kāds bērns cieš no slēptas vai tiešas vardarbības vai citāda apdraudējuma, iejaucies! Gadījums no manas dzīves – jūrmalā redzu, ka mīlošs tēvs, gribēdams savu nepilnu gadu veco bēbi iepriecināt, ņem viņu aiz padusēm un met gaisā. Bērns izskatās laimīgs, un tētis domā, ka dara laba un bērnam ir interesanti. Tad es atļāvos pieiet pie šā tēva un teicu: „Es ļoti atvainojos, ka iejaucos jūsu un bērna attiecībās. Esmu bērnu reanimatologs un vecs, sirms muļķis, bet nedariet tā. Jo bērnam var norauties smadzeņu asinsvadi, viņš var iegūt kratītā bērna sindromu, kas pasaulē un Latvijā ir ļoti populārs, un tā ir nopietna trauma.” Tētis man ļoti, ļoti pateicās, un, izmantojot izdevību, uzdeva man vēl desmit jautājumus. (Smejas.) Tas ir lieliski, ka viņš neapvainojās! 

• Esiet aktīvāki ziņotāji! Tai jābūt modes lietai. Jāsaprot, ka svešs bērns ir arī tavs bērns. Jebkura dzīva būtne ir daļa no tevis. Nav atšķirības, vai tas ir tavs vai sveša bērns, – tas viss ir liels mīlestības un atbildības „netvorks”. 


Interviju ar ārstu lasi šeit: Pēteris Kļava: "Lai nosargātu bērna dzīvību, vecākiem ir jāmācās!"

 

 

Reklāma
Reklāma

Kā sniegt palīdzību, ja bērns ir aizrijies; kā rīkoties, ja satiec nomaldījušos bērnu; kā zināt, vai bērns cieš no vardarbības – šie ir tikai daži no tematiem, par kuriem vairāk var uzzināt Labklājības ministrijas padomu žurnālā „Bērnam Droša Bērnība”. Žurnālu vecāki bez maksas var gan saņemt drukātā formātā, gan lasīt elektroniski šeit