Koncerts opernamā mazuļiem jeb kā zīdaiņus iepazīstināt ar klasisko mūziku

Speciālisti uzskata, ka mācīt klausīties un saprast klasisko mūziku ir ieteicams bērniem jau no zīdaiņu vecuma. Ne velti vecāki mazuļiem dzied šūpļa dziesmas. To dara tāpēc, lai veidotos ciešs kontakts starp bērnu un vecākiem un veicinātu bērna emocionālo attīstību. Somijā un Igaunijā popularitāti guvuši klasiskās mūzikas koncerti vecākiem ar zīdaiņiem. Februāra beigās tāds koncerts notiks arī Rīgā.

 

FOTO: Shutterstock.com

Mūzika spēcīgi ietekmē bērna emocionālo stāvokli, tā attīsta dažādas pozitīvas jūtas, veido labu gaumi, paaugstina kultūras un intelekta līmeni. Tādēļ mācīt klausīties un saprast klasisko mūziku būtu lietderīgi sākt jau agrīnā mazuļa vecumā. Latvijas Radio raidījumā “Ģimenes studija” saruna par  zīdaiņu iepazīstināšanu ar mūziku.
 

Vecāki - bērna pirmie mūzikas skolotāji
Mūzikas terapeite Mirdza Liepiņa mūzikas lielo nozīmi arī zīdaiņa dzīvē raksturo ar to, ka bērns, pirms dzimšanas jau dzirdējis skaņas - sirdspukstu ritmi, elpošanas ritmi rada drošību, pie tā bērns ir pieradis, piedzimstot bērns klausās mātes dziedāšanu un jūtas drošībā.

Mammai nav jāsatraucas par savu muzikalitāti, mammas dungošana ir skaistākais izpildījums bērnam. Svarīga ir skaniskā vide, kas ir bērnam apkārt.


Ne tikai mamma var dziedāt bērnam, bet arī tētis. Arī tētis var doties bērnam līdzi uz mūzikas nodarbībām. Svarīgi tas ir arī tāpēc, ka zīdaiņi bieži lielāko laiku pavada kopā ar mammu, jo tētis ir darbā. Tāpēc ir vērtīgs kopā pavadītais laiks.


“Mūzika ir viens no emocionālās inteliģences pamatnosacījumiem. Mūzika ir kustība, ritms, sirds puksti. Visjaunākais bērniņš ir gatavs iet mūzikas attīstības ceļu. Tautas dziesmas, kas veidojušies no seniem laikiem, ļoti labi der arī šodien,” uzsver Orff mūzikas studijas pedagoģe Sandra Gorda.


Katra skaņa, katra parādība dot iespaidu, bērns mācās caur skaņu uztvert pasauli. Bērns var mācīties mūziku jau no pašas dzimšanas.

“No mūzikas viedokļa der jebkura mūzika, jāizvairās no griezīgām skaņām, kontrastainas mūzikas un tādas mūzikas, kuras saprašanai jābūt lielai teorētisko zināšanu bāzei. Meditatīva mūzika un baroks ir ļoti ieteicama mūzika, Mocarta mūzika iesakāma īpaši, no Vāgnera varbūt jāatturas,“ domā mūzikas pedagoģe Larisa Cerjkova.

Kopā ar mazu bērnu var dažādi muzicēt, dziedāt, spēlēt, ieslēgt mūzikas ierakstu, bet jāņem vērā skaļums un jāizvairās no tādām frekvencēm, kas bērnam vēl nav piemērotas. Mazs bērns vēl nav gatavs uztvert ļoti skaļu mūziku.


Strukturēta mūzika – tautas mūzika, klasiskā mūzika ir vairāk piemērota bērnam.
Speciālisti domā, ka māmiņas intuīcija var pateikt priekšā, kāda mūzika bērnam patīk. Mūzika, kas bērnu satrauc, protams, nav vēlama.


Muzikālā izglītība zīdainim
Mazs bērns klausās un atdarina, mācoties pamazām, caur sajūtām. Larisa Cerjkova uzsver, ka galvenais informācijas avots zīdainim ir mamma, bērns atdarina mammas darbības. Mūzikas nodarbībās bērns kopā ar mammu vai tēti var piedalīties jau no četru mēnešu vecuma, mamma mājās var atkārtot mācīto mūziku.

To izskaidro populārās teorijas par spoguļneironiem – māmiņa dara, bērns vēro un atkārto, jo starp māti un bērnu ir cieša saite.

Reklāma
Reklāma

“Mūzika palīdz mazulim attīstīt valodu. Svarīgi ir pirkstu gali – ja bērns darbojas ar mūzikas instrumentu, kairina pirkstu galus, tas palīdz attīstīt valodu. Valodai ir ritms, klausoties un atdarinot, veidojas skaniskā uztvere. Bērni, kuri neprot vēl runāt, var pareizi intonēt skaņas,” skaidro Mirdza Liepiņa. “Plaukšķināšana, kukulīšu cepšana  šķiet vienkārša, bet nozīmīga rotaļa (tāda veida rotaļas ir visām tautām) – plaukšķinot bērns veido saiti starp smadzeņu puslodēm.”


Koncerts zīdaiņiem
"Igaunijas operas kvartets ir iecerējis sniegt koncertu Rīgā bērniem no 0 līdz 3 gadu vecumam," stāsta Igaunijas nacionālās operas klarnetists Edmunts Altmanis. Koncerta mērķis ir dot iespēju jaunajiem vecākiem kopā ar bērniem apmeklēt koncertu, bērni varēs pieskarties instrumentiem. Vecākiem nav jāuztraucas, ka bērns traucēs koncertā, par to ir īpaši domāts, lai bērni justos labi, ir atvēlēta speciāla vieta rotaļām.

Kvartetā atskaņos operas un baleta mūziku - Verdi, Čaikovska baletus, Rosīni opermūziku.

Lielākā daļa mūzikas domāta vecākiem, domājot par to, ka bērns reaģē uz vecāku reakcijām.

Skaistas mūzikas skaņas uz bērniem un vecākiem var iedarboties tikai pozitīvi, tāpēc mūziķis neuzskata, ka ir jāsatraucas, ka bērni ir pārāk mazi.

27.februārī Latvijas opernamā notiks koncerts vecākiem kopā ar bērniem līdz trīs gadu vecumam.

Šī koncerta ideja ir lieliska arī tāpēc, ka vecāki kopā ar bērniem daudzus pasākumus nevar apmeklēt. Ierobežojums, doties vecākiem kopā ar bērniem dažādos pasākumos ir dabisks un saprotams, ja priekšnesuma saturs nav bērnam saprotams un uztverams. Šāds koncerts ir laba ideja, jo vecākiem būs iespēja mūziku klausīties kopā ar bērniem.

 

Avots: LSM.lv