Kāpēc rodas cistīts? Skaidro ginekoloģe

Vai tiesa, ka cistīts nerodas saaukstēšanās dēļ, bet gan no baktērijas, kas dzīvo mūsu zarnās?

60-70% gadījumu cistītu izraisa zarnu nūjiņas, kas nepareizas higiēnas dēļ no zarnām, kur tās ir normāla flora, nokļūst urīnceļos.

FOTO: Shutterstock.com

60-70% gadījumu cistītu izraisa zarnu nūjiņas, kas nepareizas higiēnas dēļ no zarnām, kur tās ir normāla flora, nokļūst urīnceļos.

Atbild klīnikas Premium Medical ginekoloģe Ieva Daize. 

Tas ir iesakņojies mīts, ka atliek tikai mazliet apaukstēties, lai piemestos cistīts. Diemžēl tā nav. 

Apaukstēšanās var tikai veicināt cistīta rašanos: ja tas atkārtojas bieži un izraisītājbaktērijas saglabājušās urīnpūslī, apaukstējoties tās aktivizējas. Iekšējos orgānus nemaz nav tik viegli apsaldēt, jo tie atrodas siltumā. 

Ķermenim jābūt pārsalušam, jāiestājas hipertermijai, lai tie apsaldētos. 60-70% gadījumu cistītu izraisa zarnu nūjiņas, kas nepareizas higiēnas dēļ no zarnām, kur tās ir normāla flora, nokļūst urīnceļos. Pie vainas var būt arī nekārtīgs anālais sekss, kad bez prezervatīva maiņas dzimumloceklis nokļūst makstī, tādējādi zarnu nūjiņām ļaujot nonākt urīnceļos. Cistīta ārstēšana vieglākos gadījumos būtu jāuzsāk ar preparātiem, kas satur dzērveņu ekstraktu. Ja tie nelīdz, ārsts izraudzīsies antibiotikas. Nopietnākā situācijā ārsts uzreiz nozīmēs antibiotikas.

Pārējos gadījumos pie vainas var būt dažāda cita mikroflora, piemēram, hlamīdijas, gonokoki, mikroplazmoze. Tad ārstēšana būs specifiskāka, visbiežāk ārsts izraudzīsies cita veida antibiotikas. Lai noteiktu nepieciešamo ārstēšanas metodi, jāveic urīna analīzes. Tās uzrādīs arī, vai tas nav tā saucamais viltus cistīts, kas visbiežāk ir sievietēm menopauzes laikā, kad starpenē ir sausums un simptomi ir līdzīgi kā cistīta gadījumā. Viltus cistīta gadījumā urīna analīzes ir pilnīgi normālas, un tam nepieciešama cita ārstēšana, lai novērstu sausumu. 

Reklāma
Reklāma

Cistīts var rasties arī kādas urīnizvades sistēmas pataloģijas gadījumā, kad urinējot netiek izvadīts viss urīns, bet daļa nonāk atpakaļ urīnpūslī - vezikoureterālais atvilnis. 

Vēl ir tā sauktais medusmēneša cistīts, kad biežu un intensīvu dzimumaktu laikā rodas mehāniskas mikrotraumas, kas rada cistītam līdzīgus simptomus, tikai ārstēšana ir cita. Cistītu noteikti nedrīkst atstāt bez ievērības un ārstēšanas, jo infekcija visai ātri no urīnceļiem var nonākt nierēs un radīt iekaisumu, piemēram, biežākais pielonefrīta iemesls ir mikrobu, kas atrodas starpenes rajonā, nokļūšana nierēs pa urīnceļiem augšupejošā ceļā. 

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi" 12/24 2012