No kā rodas placentas hematoma?

Grūtniecības sākumā asiņošana vienmēr rada bažas. Viens no iemesliem ir placentas hematoma,  kas ne vienmēr apdraud labvēlīgu grūtniecības norisi, tomēr gandrīz vienmēr rada bažas gan topošajai māmiņai, gan ārstam. 

Mierīgs dzīvesveids grūtniecības sākumā palīdzēs mazināt hematomu risku.

FOTO: Shutterstock.com

Mierīgs dzīvesveids grūtniecības sākumā palīdzēs mazināt hematomu risku.

Gribēju vaicāt, no kā  placentā rodas hematoma? Ārsts noteica stingru gultas režīmu mājas apstākļos, bet vai nebūtu drošāk tomēr atrasties slimnīcā? Šobrīd esmu 12. grūtniecības nedēļa. Paldies jau iepriekš, Maija 
 

Atbildi ārste - ginekoloģe un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple
 

Placentas hematoma ir asinsizplūdums zem placentas audiem, kas var rasties dažādu iemeslu dēļ – trauma, infekcija, hormonāls disbalanss mātei, mātes stress, u.c. Nelielas retroplacentāras hematomas ir novērojamas pat normālas grūtniecības gadījumos, bieži netiek diagnosticētas un norit bez ārējas asiņošanas pazīmēm, tādēļ pastāv doma, ka, iespējams, ja kāds ultrasonogrāfiski uzraudzītu normālu grūtniecību katru dienu, tad šādas hematomas atrastu visām grūtniecēm. Hematomas vienlīdz labi ārstējas kā slimnīcā, tā mājās, ja tiek ievērots mierīgs gultas – istabas režīms un ārstu noteiktā terapija. Atkarībā no māmiņas izjūtām, viņa var lūgt turpināt terapiju mājās pēc iespējas drīz.
 

Lasi arī: Asiņošana grūtniecības laikā – iemesli, riski un rīcība

Reklāma
Reklāma


Lai izvairītos no šādiem iespējamiem sarežģījumiem, māmiņai grūtniecības sākumā derētu ievērot pēc iespējas mierīgāku dzīvesritmu. Pirmās astoņas grūtniecības nedēļas mazulītim paiet, veidojot sev ligzdiņu - ieligzdošanās vietu, kur piesaisīties visu atlikušo grūtniecības laiku un veidot placentu. Šis ir laiks, kad parasti mazulim ir vajadzīgs māmiņas miers - viņš to pauž, sūtot māmiņai miegu, palielinātu nogurumu, vēlmi biežāk atlaisties, varbūt nelabumu. Mazulis runā ar mammu jau no paša sākuma un, ja mamma neizjūt viņa vajadzību pēc miera, bet turpina ļoti aktīvu dzīvesveidu, mazulis tonizē dzemdi un nospriego dzemdes saites, kas rada diskomfortu māmiņai - velkošas sajūtas vēdera lejasgalā. Ja arī tad mazuļa vajadzības netiek uzklausītas, viņš var nespēt implantēties dzemdes dobumā, veidoties retroplacentāras hematomas un, sliktākajā gadījumā, mazulis var aiziet pavisam.
 

Tāpēc, lai arī grūtniecība nav slimība, pirmajās 8 grūtniecības nedēļās (bet man gribētos ieteikt pat līdz 16. nedēļai, kamēr notiek pilna implantācija) mazulis varētu vēlēties no mammas vairāk miera, kā parasti. Tas noteikti attiecas uz fiziskām vibrācijām, tādām kā lekšana, kratīšanās, braukšana ar parasto un sniegamoci . Taču, ja mammas pašsajūtā nav vērojamas nekādas izmaiņas saistībā ar grūtniecības iestāšanos, iespējams, ka mazulis jūtas tik labi, ka nekādus papildus saudzējošus režīmus sev neprasa.