Cik ilgā laikā pēc piena zoba izkrišanas vietā jāizaug kaula zobam

Bērnam izkrituši nu jau 6 piena zobi, vietā aug pieci īstie zobi, bet vienam zobam izskatās, ka nav vietas un izkritušā vietā jauns augt nav sācis. Pie kāda speciālista jāiet un kur labāk doties, lai pārbaudītu, kapēc neaug zobiņš? Bērnam nepilni 6 gadi, vai šādā vecumā vispār jau sāk koriģēt zobus, vai gaida, kad vairāki īstie zobi izaug? 

Ja ilgstoši nešķiļas kāds pastāvīgais zobs, var būt situācija, ka nav šī zoba aizmetņa.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ilgstoši nešķiļas kāds pastāvīgais zobs, var būt situācija, ka nav šī zoba aizmetņa.

Atbild zobārste Baiba Krauze

Pēc piena zobu izkrišanas pastāvīgiem zobiem jāizšķiļas 1- 6 mēnešu laikā. Lai arī šādus laikus min vairākās pediatriskās zobārstniecības grāmatās, tomēr jāskatās katrs gadījums individuāli.

Ja ilgstoši nešķiļas kāds pastāvīgais zobs, var būt situācija, ka nav šī zoba aizmetņa. Tas nozīmē, ka šis zobs vispār pastāvīgajā sakodienā nebūs. Šādi gadījumi nav ļoti bieži sastopami. 

Zoba esamību vai neesamību viegli var noteikt veicot rentgena uzņēmumu. Pastāvīgā zoba šķilšanās var aizkavēties, ja piena zobs ir pāragri izrauts. 
 

Reklāma
Reklāma

Ja vecākiem rodas aizdomas, ka bērnam veidojas nepareizs sakodiens, īpaši, ja kādam no vecākiem vai vecvecākiem ir nepareizs sakodiens, jo sakodiena veidošanās un sejas - žokļa kaulu augšanas veids ir ģenētiski ieprogrammēts process, jādodas pie ortodonta.

Ortodonts ir ārsts, kas nodarbojas ar nepareiza sakodiena ārstēšanu un koriģēšanu. Jo ātrāk sakodiena problēma tiek diagnosticēta, jo labāk. Ir sakodiena problēmas, kuras var atrisināt lietojot zobu platītes, ir sakodiena problēmas, kur vairs neiztikt bez breketiem. Sarežģītākos gadījumos ir kompleksa ārstēšana. Ortodontijas klīnika, kur strādā daudz ļoti labi speciālisti, ir Rīgā, Dzirciema ielā 20 Stomatoloģijas institūta 1. stāvā. Sīkāk ar informāciju var iepazīties šeit.

Saistītie raksti